Galant 98r 2.0TD problem ze skrzynia (manual) |
Autor |
Wiadomość |
zombi [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 14:03 Galant 98r 2.0TD problem ze skrzynia (manual)
|
|
|
Witam
mam problem najprawdopodobnie ze skrzynia lub sprzeglem (ale wyglada mi to na skrzynie) w moim galancie juz pisze jak to wyglada
Podczas jazdy skrzynia wydaje taki dzwiek jak bym cos metalowego ciagnal za autem albo tlumi szural po ziemi(jest to glosne i praktycznie autem nie da sie jechac biegi wchodza) wciskajac sprzeglo dzwiek cichnie, dodam ze skrzynia strasznie cieknie olej leci jak z kranu na laczeniu z silnikiem
moje pyt jest takie czy ktos wie co moze byc uszkodzone i drugie pyt to kto moze mi to naprawic ewentualnie kto ma do sprzedania taka skrzynie i czy pasuje ona od innego modelu czy tylko od tego galanta???? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 31-10-2007, 20:30
|
|
|
zombi napisał/a: | Podczas jazdy skrzynia wydaje taki dzwiek jak bym cos metalowego ciagnal za autem albo tlumi szural po ziemi(jest to glosne i praktycznie autem nie da sie jechac biegi wchodza) wciskajac sprzeglo dzwiek cichnie, dodam ze skrzynia strasznie cieknie olej leci jak z kranu na laczeniu z silnikiem | Padło łożysko wałka sprzęgłowego, powstał na nim luz przez co hałasuje i simmering nie spełnia swojego zadania (bo jak ma to uszczelnić) więc olej się leje. Skrzynia jest do naprawy i może sprzęgło do wymiany. |
|
|
|
 |
zombi [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 22:40
|
|
|
to optymistyczna wersia ale powiedz czy znasz kogos kto by mogl to naprawic najlepiej w dolnoslaskim czy kazdy mechanik poradzi sobie z ta usterka czy to bardziej skomplikowana sprawa???? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 01-11-2007, 08:48
|
|
|
Nie znam mechaników w Dolnośląskim. Jednak musi to być osoba rozgarnięta, bo prawdopodobnie będzie trzeba rozebrać skrzynię w mak. |
|
|
|
 |
zombi [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 09:34
|
|
|
ok dzieki wielkie za pomoc |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 09:44
|
|
|
Tak jak kolega mowi. Musi to byc ktos rozgarniety. Ja mialem dokladnie ten sam problem z moim 3G. Jesli ktos dobrze sobie poradzi z robota sciagniecia skrzyni to rozebranie skrzyni to kolejne 30 min. Potem tylko potrzebny ktos z prasa zeby sciagnac lozysko i nalozyc nowe. Wymienic uszczelke i mozesz hulac na nowo. Jesli sam masz zdolnosci mechaniczne to mozesz sie podjac tego samodzielnie. Najwiekszym robota jest sciagniecie skrzyni. Potem wez walek w rece i do warsztatu zeby wymienili lozysko. Tu jest moja skrzynia u ciebie bedzie inna ale da Ci to jakis poglad.
To lozysko po prawej to jest to ktore masz najprawdopodobniej uszkodzone. (gorne zdjecie) Ono siedzi gdzies tutaj. (dolne zdjecie)
Dodam tylko ze jesli mocno olej leci to proponuje sie tym zajac jak najwczesniej. Poleci ci olej to poleci ci cala reszta skrzyni a tak jest szansa ze jeszcze jest co reanimowac.
Powodzenia. |
|
|
|
 |
zombi [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 21:38
|
|
|
no wyglada to na proste zadanie ale niestety ja sie nie bede w to bawil w poniedzialek najprawdopodobnie oddam gala do mechanika i zobaczymy co to wyjdzie mam nadzieje ze to to o czym piszeci,a tak przy okazji ile kosztowaly czesci do twojej skrzyni ?? |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 08:23
|
|
|
Ja to robilem jak bylem w USA. Wiec koszt byl $50 za dwa lozyska i 2 uszczelki ktore wymienilem. $16 za dwa 6-paki Zywca dla kolegi ktory mi pomagal. Przy okazji wymienielem sprzeglo - $330 za caly kit.
W zakladzie chcieli $1700 ale to mogl byc tylko poczatek - moglo sie skonczyc na $2700 - jak to uslyszalem stwierdzilem ze dam rade samemu. I rzeczywiscie nie bylo tudne. Cala robota zeszla w okolo 12 godzin lacznie. |
|
|
|
 |
zombi [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 09:46
|
|
|
[ Dodano: 08-11-2007, 13:37 ]
no juz mniej wiecej znam koszty łozysko orginalne takie jak bylo seryjnie montowane 160zł tarcze tez przy okazji wymieniam bo srednia juz jest koszt 210zł |
|
|
|
 |
|