[Cari 1.6] drobny wyciek oleju, a rodzaj oleju |
Autor |
Wiadomość |
waldek 111111 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 19:19 [Cari 1.6] drobny wyciek oleju, a rodzaj oleju
|
|
|
witam wszystkich czy drobny wyciek oleju w cari może być efektem wymiany oleju z mineralnego na syntetyczny (bardziej płynny), czy to tylko moja chora wyobraźnia?, na początku przed wymianą oleju nic nie ciekło świeżo po wymianie zaczęło ciec jaqkiś tydzień może dwa , potem znów ustało.a i jeszce jedno pytanie od czego jest taki żółty kabel pod siedzeniem od podgrzewania, jeśli tak to gdzie jest włącznik. Pozdrawiam wszystkich ,a tak ogólnie to jestem z mojej cari rocznik 98 bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
Zbigniew [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2007, 22:26
|
|
|
z tego co się orientuję nie wymienia się oleju z mineralnego na syntetyk, gdyż może to spowodowc rozszczelnienie - siadają uszczelki. jeżeli już to po drodze powinien być półsyntetyk. Olej syntetyczny wypłucze nagar i spowoduje wyciek uszczelkami.Już to kiedyś przerabiałem na swojej skórze |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 31-10-2007, 23:19
|
|
|
zółte kabelki pod siedzeniami mogą byc do poduszek bocznych, jesli je masz...
Pozdr |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 31-10-2007, 23:28
|
|
|
Prawdopodobnie to jest przyczyna tego wycieku niestety . Tak jak napisal przedmowca 3eba bylo po drodze zalac polsyntetyka i dopiero przejsc na full syntetyk.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 00:14
|
|
|
Następnym razem trzeba najpierw zapytać z później robić:) |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 01-11-2007, 09:09
|
|
|
Prawdopodobnie, gdybym zrobił to samo co waldek 111111, miałbym podobny kłopot. Mój poprzednik zalał (nie wiem od kiedy) silnik minerałem. Powiem szczerze klekoczą na nim zawory jak u disla (na zimnym i ciepłym). Miałem chęć zmienić na półsyntetyk, ale po wejściu pod samochód zauważyłem, że w jednym miejscu silnik się "poci". Nie jest to wyciek (nie ma oleju na podłodze garażu). Tak myślę, że po zmianie oleju na rzadszy (półsyntetyk) w tym miejscu mógłbym mieć "zonka" na podłodze. W tej chwili na minerale, poza tym, że "klekocze" nie ma żadnych problemów z ubytkiem oleju. Zastanawiam się, czy nie pokombinować ze zmianą minerala na taki sam tylko innej firmy. W tej chwili mam zalany agip 15w/40, myślę o wymianie go na TEXACO Havoline Premium 15W - 40. W opisie znalazłem, że jest przeznaczony min. do GDI. Co o tym myślicie? |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 09:30
|
|
|
Ja zmieniliem z Mobil 1 5w30 na Castrol 10w30 (oba pelne syntetyki) i teraz nawet nie pamietam jak brzmi klekotanie zaworow. |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 01-11-2007, 10:33
|
|
|
allias, my tu mówimy o GDI i o popychaczach(chyba )
wazu, moim skromnym zdaniem powinieneś spróbować, niczym nie ryzykujesz.
Wiem że jest polecany do GDI więc lej śmiało. |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 10:40
|
|
|
turek61 napisał/a: | allias, my tu mówimy o GDI i o popychaczach(chyba )
wazu, moim skromnym zdaniem powinieneś spróbować, niczym nie ryzykujesz.
Wiem że jest polecany do GDI więc lej śmiało. |
Mialem to samo na mysli. GDI ma dokladnie ten sam problem co 3G ze swoimi silnikami. To cho...rne cykani/stukani/pukanie i tym podobne. Moze to zle nazwalem ale chodzi o to samo. Ale dzieki za korekte. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 01-11-2007, 14:19
|
|
|
Bo generalnie z tym hydraulicznym kasowaniem luzu to taki jest problem że jak za rzadki olej to źle bo nie trzyma ciśnienia w tych mini cylinderkach, jak za gęsty to też źle bo się nie napełniają dostatecznie szybko no i trzeba utrafić w taką lepkość by było ok. Tyle że w każdym silniku może być ciut inaczej - w zależności od zużycia, stosowanego wcześniej oleju, zasyfienia nagarami itp. itd.
Można rozebrać te szklanki, porządnie wymyć i wyczyścić, poskładać do kupy i zalać wzorcowym olejem no i liczyć że się utrafiło z lepkością... a to praktycznie jak loteria. Sporo aut ma problemy z tą hydrauliką a że póki co nie wdrożono niczego lepszego bezobsługowego to tak z tym jest.
Są już pierwsze prototypowe silniki z elektromagnetycznymi zaworami sterowanym przez ECU i bez przepustnicy - jak toto wdrożą do produkcji w silnikach z bezpośrednim wtryskiem benzyny i turbawką no to załatwią wszystkich na cacy.
A to już niebawem... Fiat już to ponoć testuje więc i inni też pewnie kombinują... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Zbigniew [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 19:51
|
|
|
Używam TEXACO Havoline 5W - 40. spisuje się dobrze, nie narzeka.
Panowie, gdzieś przeczytałem, że gdi na 15 tys. bierze ok 1 litra oleju, jak u was to się przedstawia? |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 01-11-2007, 20:18
|
|
|
Najlepiej lać taki olej jaki był wcześniej i nie ma problemu. Żółte przewody pod siedzeniami to od poduch. Lepiej ich nie ruszaj. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
Zbigniew [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2007, 20:21
|
|
|
kielurkk masz rację, lepiej ich nie ruszą, ja to zrobiłem i teraz na desce pali mi się kontrolka poduszek! |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 01-11-2007, 20:25
|
|
|
Zbigniew napisał/a: | Panowie, gdzieś przeczytałem, że gdi na 15 tys. bierze ok 1 litra oleju, jak u was to się przedstawia? |
na tyle zabezpiecza sie producent, aby nie wnosic nazwijmy to "zazalen" za zbyt duze branie oleju (kazda marka tak robi )
Mi np. nie bierze ani grama oleju
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 01-11-2007, 20:25
|
|
|
Też z tym jeżdziłem ok miesiąca ale mnie to wkurzało i skasowałem błąd w ASO 90 PLN. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
|