Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: zbyszekm2
13-03-2008, 07:25
Pajero I - mocowanie przedniej szyby i maski
Autor Wiadomość
acinski
[Usunięty]

Wysłany: 19-07-2007, 08:50   Pajero I - mocowanie przedniej szyby i maski

Miał ktoś podobny problem? łapy mocujące maskę wsuwają się w coś na kształt kielichów czy ki diabeł wspawanych w ścianę grodziową jako, że u mnie przez źle osadzoną szybę przednią wdzirała się woda do wnętrza mocowania te pordzewiały i z lekką się poruszają. Jak sobiez tym poradzić. Wyciąć mocowania? Jest jakiś dostęp od wnętrza pojazdu?

A propos szyby. Na co zwrócić uwagę przy demontażu. Są jakieś odpływy pod uszczelką czy coś, które muszą być drożne czy też wyjąć podsmarować czymś i osadzić na nowo?

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-07-2007, 19:55   

Jako, że nie posiadam Pajero, ani nawet nigdy takiemu nie zaglądałem pod maskę, niewiele mogę Ci pomóc, aczkolwiek jeszcze nigdy nie spotkałem się z czymś takim, że pod uszczelką szyby są jakieś odpływy... Szyba ma być szczelna i basta. Trzeba tak ją zrobić, żeby woda nie dostawała się pod uszczelkę (wtedy odpływ nie będzie potrzebny ;) )

A propo mocowań to szczerze mówiąc nie wiem, jak to u Ciebie wygląda, ale nie masz tam żadnych poluzowanych śrub? Podokręcane wszystko?

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

acinski
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2007, 12:36   

Mocowanie maski jest OK. Blacha się trochę już porusza od korozji (ugina się)
Co do szyby to słyszałem to od gościa zajmującego się wklejaniem szyb zawodowo. Byłem u nich uszczelnij ją narazie.
To stara szyba montowana na uszczelce a jako takie chyba nie są podklejane tylko mocowane stąd owo pytanie - czy aby tak nie jest?

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-07-2007, 19:31   

Mógłbyś zrobić jakaś fotkę tych mocowań? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, jak one wyglądają...
acinski napisał/a:
To stara szyba montowana na uszczelce a jako takie chyba nie są podklejane tylko mocowane stąd owo pytanie - czy aby tak nie jest?

Nie wiem, czy dobrze Cie zrozumiałem, ale szyba jest wklejana, nie ma żadnych mocowań. Po prostu trzyma się na kleju (uszczelce?).

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2007, 23:01   

niekiedy szyby są montowane w uszczelkach w które wprowadza się sztywną listewkę rozporową. aczkolwiek w przypadku przedniej szyby to raczej rzadkie rozwiązanie

acinski
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 07:45   

Głównie w przypadku przedniej szyby stosowało się kiedyś takie rozwiązanie.
Dokładnie tak jest. Wielka uszczelka i chromowana listwa metalowa - rozporowa.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 08:13   

acinski napisał/a:
Głównie w przypadku przedniej szyby stosowało się kiedyś takie rozwiązanie.

calkiem mozliwe :) chyba jestem za mlody zeby to wiedziec.

jesli masz ta rozporowa uszczelke to delikatnie szybe wyciagniesz, ale latwe to nie jest

acinski
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 08:20   

Naszczęście wymontowanie i wmontowanie kosztuje zaledwie 40zł więc luzik.Właśnie dostałem taką odpowiedź. Za godzinę tymczasowo mi to uszczelnią a jak już będzie więcej czasu wyjmą i sprawdzą co jest grane.

marian2800
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2007, 15:40   

Pozdrawiam.Widze ze jestes z Tychow,jedz na ul. Budowlanych 156 (teren ZDZ) tam jest znajomy moj blacharz. Pomagal mi zawsze w moich Miskach i zawsze OK.(szyby ma opanowane) On wszystko zrobi, naprawi. :o

acinski
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2007, 17:49   

O widzisz, chetnie podjadę bo parę pierdół trzebaby zrobić w tym naszym dziadku. Lubię go jak cholera i nie mam zamiaru zamieniac na nowszy model. Narazie robię mechanikę powolutku ale i blachy zaczynam. Potem zrobię mu środek i zacznę doposażać w pierdoły typu bagażnik na dach :D

Szyba póki co uszczelniona za 10zł i trzyma jak ta lala :D
Nie macie kogoś zaufanego od automatów na Śląsku?

Odpowiedz do tematu