piszczenie z lewej strony silnika 1.9TD |
Autor |
Wiadomość |
cmiel [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 16:05 piszczenie z lewej strony silnika 1.9TD
|
|
|
Z rana kiedy silnik jest zimny to coś "piska" miarowo (nie ciągle ale w równych odstępach). Zjawisko jest bardziej głośne gdy temperatura na zewnątrz jest niższa. Po rozgrzani silnika zjawisko znika. Czy ktoś ma pojęcie co to może być i czy to może być groźne? |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 16:37
|
|
|
Najprawdopodobniej moze to byc pasek klinowy przy nizszej temp jest bardziej zawilgocony i piska no a po rozgrzaniu problem znika no ale lepiej spawdz to dokladnie jak ktos tego nie widzi ani nie slyszy to tez ci dokladnie nie powie |
|
|
|
 |
cmiel [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 16:59
|
|
|
hmm czy pasek nie będzie przypadkiem piszczal ciągle i głośniej na przykład przy ruszaniu? |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 17:39
|
|
|
pasek bedzie piszczal jesli juz sie wytarl na poczatek zdejmij go i sprawdz w jakim stanie sie znajduje i czy nie jest za luzno zalozony i za mocno tez niemozna napinac umnie na przyklad stojac w miejscu wlacze klime to wtedy slychac pisk a podczas jazdy mniej jest to odczuwlne i gdzies to wyczytalem ze jest to normalne |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2007, 12:02
|
|
|
Może to być wina koła dwumasowego na wale korbowym(tego od napędu paska klinowego). Powinieneś to jak najszybciej sprawdzić. Jak mi piszczało to się nie przejmowałem, ale jak dowiedziałem się co to piszczało to zbladłem. Winą było to koło, które w trakcie rozpadania, zablokowało się o koło pasowe z pompy wody co spowodowało szarpnięcie w układzie rozrządu i pasek przeskoczył mi o jeden ząbek. Gdyby przeskoczył o dwa lub gdyby pasek się zerwał to pociągnęło by mnie po kieszeni.
Mechanik który wymieniał mi to koło, znalazł mi nowy zamiennik za 180 zł. |
|
|
|
 |
jarek19681 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2007, 20:51
|
|
|
ARTURCARI98TD napisał/a: | pasek bedzie piszczal jesli juz sie wytarl na poczatek zdejmij go i sprawdz w jakim stanie sie znajduje i czy nie jest za luzno zalozony i za mocno tez niemozna napinac umnie na przyklad stojac w miejscu wlacze klime to wtedy slychac pisk a podczas jazdy mniej jest to odczuwlne i gdzies to wyczytalem ze jest to normalne | Tak normalne ale tylko przy słabym akumulatorze wtedy obciążenie jest większe alternator ma co robić i dla tego piska sobie naładuj akumulator |
|
|
|
 |
cmiel [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2007, 22:28
|
|
|
Byłem w warsztacie. Według nich to łożysko alternatora. Czy to może być prawda? Czy koło dwumasowe piszczało też tylko wtedy gdy było zimno czy zawsze? Zastanawiam się czy dać to do nich i czy jeszcze długo można z tym jeździć. W każdym razie pasek odpada bo by się chyba poznali... |
|
|
|
 |
jarek19681 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2007, 11:52
|
|
|
tu kolego musisz odróżnić piszczenie paska które jest specyficzne i na pewno inne niż piszczenie łożyska, przykro mi na temat koła dwumasowego nic ci nie podpowiem, może tylko tyle że ja zaczął bym od tańszych rzeczy czyli pasek i łożysko alternatora pozdrawiam Jarek |
|
|
|
 |
|