Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem akumulator???
Autor Wiadomość
Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-12-2005, 20:29   

Akumulatory bosha sa bardzo kiepskie. Zdecydowanie lepsze sa Centry. Plecam centra Futura do carismy model FC04.

marqs_b
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2005, 18:00   

Witam zgadza sie jest Centra Futura 55Ah za 212zl.
Oraz 60Ah za prawie 300zl.
Ceny dotycza sklepu motoryzacyjnego u mnie na osiedlu.
Pozdrawiam

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 28-12-2005, 20:47   

do carismy w zupelnosci wystarczy centra plus 62ah koszt 215 cena detaliczna, ja kupilem za 200zl mowiac kolesiowi ze wiecej przy sobie nie mam, u mnie ten aku wytrzymal 5 lat i gdyby nie moje niedbalstwo nadal by smigal bezproblemu, dlatego teraz mam druga sztuke
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2005, 21:49   

Ja do swojego CA0 kupiłem akumulator Delphi S45BL i nie mam najmniejszych powodów do narzekań. Mam go już półtora roku i dotąd nie zabrakło mu mocy ;) Gwarancja na pół roku.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 29-12-2005, 10:34   

Marek - do Colta 60 Ah to za dużo - może być ciągle niedoładowany i szybciej się zestarzeje (procesy chemiczne). Do Galanta z silnikiem 1.8 - golasa - minimum to 36 Ah, norma 45-50 Ah, natomiast 60 Ah (który mu zaaplikowałem - a precyzyjniej 58 Ah) to polecają do Galanta diesla. To dane z instrukcji obsługi dla E3x - do Colta powinny być odpowiednio mniejsze.
Do Colta całkowicie wystarczy 45 Ah - polecam Banner UniBull - a to z tego względu, że ma uniwersalne cycki - w Galancie jest inaczej niż w autach niemieckich, a kable są dość krótkie i jak nie masz cycków po odpowiednich stronach aku, to nie podłączysz. A Centra - z tego co widziałem - robi tak, że cycek + jest tam, gdzie powinien być cycek -.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 29-12-2005, 10:48   

A ja widzaiałem Centry które miały + raz z lewej a raz z prawej i pasowały prawie do wszystkiego.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 29-12-2005, 12:34   

Krzyzak napisał/a:
Marek - do Colta 60 Ah to za dużo - może być ciągle niedoładowany i szybciej się zestarzeje (procesy chemiczne). Do Galanta z silnikiem 1.8 - golasa - minimum to 36 Ah, norma 45-50 Ah, natomiast 60 Ah (który mu zaaplikowałem - a precyzyjniej 58 Ah) to polecają do Galanta diesla. To dane z instrukcji obsługi dla E3x - do Colta powinny być odpowiednio mniejsze.

Darku a co powiesz o tym?

marqs_b
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2005, 13:10   

Witam:)
od dzisiaj moj colcik jest wyposazony w Centre Futura (gdyz w "biednym" sklepie maja tylko Centre, Bosha i jeszcze jakąś nieznaną firme), pojemnośc 50Ah 12V a prąd rozruchowy 510A (EN).
Jeśli chodzi o mocowanie, zaciski(+ i -) Centra jest uniwersalna i robi je we wszelkich możliwych położeniach.
Zapłaciłem 190zł + stary akumulator, który zostawiłem.
Dla ciekawoski bez zostawienia jakiegokolwiek akumulatora musiałbym dopłacić 30zł.
Powiem tyle, że aż światła mocniej zaświeciły ;) hihi.
PS. Gwarancja 3lata i do tego całodobowa pomoc assistance w przypadku awarii akumulatora :)
http://www.centra.com.pl/centra.htm
Pozdrawiam Serdecznie i bardzo dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze i nie tylko.
Z poważaniem
Marek

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 29-12-2005, 13:18   

Krzyzak napisał/a:
A Centra - z tego co widziałem - robi tak, że cycek + jest tam, gdzie powinien być cycek -

U mnie to widziałeś :wink: . A ja popełniłem błąd kupując nowe aku i nie zauważyłem że poprzedni akumulator miał odwrotnie cycki i skrosowane kable i kupiłem taki sam, ale nic, nie narzekam.
Centra Plus 43Ah albo 44

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 29-12-2005, 16:25   

tomusn napisał/a:
Darku a co powiesz o tym?

:shock: Przyznam, że aż ciężko mi uwierzyć - żeby do Galanta proponowali mniejszy niż do Colta. Cóż - brałem proporcjonalnie do rozmiarów auta, ale widać się myliłem. Nawet Autodata poleca do niego 60 Ah.

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 29-12-2005, 17:35   

Ja mam centra futura 62ah.
Centra futura ma wiekszy prad rozruchowy niz centra plus.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 30-12-2005, 22:28   

A to dane z oryginalnej polskiej instrukcji do CA0:

I co Wy na to? Z czego moga wynikać różnice w wartościach?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 31-12-2005, 11:31   

Z wyposażenia seryjnego - im więcej odbiorników prądu w samochodzie tym większy aku potrzebny.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2005, 11:59   

Hubeeert napisał/a:
Z wyposażenia seryjnego - im więcej odbiorników prądu w samochodzie tym większy aku potrzebny.

Chodziło mi o różnice podane przez Tomka i moje. Dwa źródła - różne dane.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 31-12-2005, 12:23   

Tomek podał dane dla C5x Ty dla CAx

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Odpowiedz do tematu