Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] dolałem do oleju Liqui Moly....(dwusiarczek m
Autor Wiadomość
quadalcanal 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-11-2007, 10:51   [Cari 1.8 GDI] dolałem do oleju Liqui Moly....(dwusiarczek m

zastałem nowy olej AGIP 10W40. ponieważ w poprzednim aucie tez dolewałem wiec i tu wlalem ten dodatek. po 2 tys jest tak: na trasie spokojna jazda ok 100-120km/h 5 osób auto spalało mi 6.7 litra, po kupnie spalanie wynosilo 7.8litra (styl jazdy, benzyna, typ tras, nie jest mi wiadome)(auto z niemiec kupione). jeżdząc do pracy obwodnica ale swiatlami 25 km dziennie spalanie mam 7.3 silnik pracuje ciszej na wolnych obrotach mniej trzęsie. tyle na ten temat czy ten dodatek zmniejszyl spalanie sam nie wiem nie mam porównania. moze inni ktorzy uzywali tego dwusiarczku molibdenu cos dodadza?pozdr.
aha carisma '98 GDI

wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Wysłany: 19-11-2007, 00:44   

No więc ja też ostatnio pierwszy raz dolałem tego Liqui Moly do oleju, z tym że do minerala 15w-40. Wlałem połowę pojemnika (tj. 150 ml), pojemnik jest na 6 l oleju, więc do silnika GDI chyba wlałem dosyć. Co do spalania nie wiem, co się będzie działo (za mało jeszcze zrobiłem kilosów), ale na pewno co zauważyłem, to cichsza praca silnika. Silnik po rozgrzaniu przestał głośno terkotać (ucichły chyba popychacze :mrgreen: ). Trochę czytałem o tym środku na forum i w Internecie, są podzielone opinie. Niektórzy uważają, że "zamula" silnik i w razie np. chęci zalania silnika ceramizerem trzeba najpierw wymyć silnik z pozostałości molibdenu. Z kolei co do użycia ceramizera też są podzielone zdania, więc trudno stwierdzić co lepsze. Myślę, że już teraz przy każdej następnej wymianie będę dolewał tego Liqui Moly.

quadalcanal 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI
Wysłany: 19-11-2007, 07:51   

ceramizer to wlewa sie przed sprzedaza auta jak bierze olej, pomaga na 20-500 km...
natomiast faktycznie po wlaniu mdwusiarczku molibdenu silnik pracuje ciszej.
pozdr.

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 19-11-2007, 16:22   

quadalcanal napisał/a:
ceramizer to wlewa sie przed sprzedaza auta jak bierze olej, pomaga na 20-500 km...
no to za taka opinię zaraz Ci sie oberwie od użytkowników Gali :badgrin:
Ja gdybym miał juz coś wlewać to na pewno wolałbym ceramizer niż ten molibden.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 19-11-2007, 18:04   

quadalcanal napisał/a:

Nie rozumiem po co w ogole psuc silnik takimi cudami jak te wymienione przez was...
Zostawic i zainwestowac w naprawde dobry olej silnikowy i wsiooo :)
pozdroo

Odpowiedz do tematu