[Cari 1.8] Rzeczywista pojemność baku? |
Autor |
Wiadomość |
golemor [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 00:31 [Cari 1.8] Rzeczywista pojemność baku?
|
|
|
Witam wszystkich.
Jestem nowym posiadaczem Carismy 1.8 16V SOHC GLS 97r.
Na kilku stronach o tych samochodach napisane jest, że posiadają one pojemność baku 60l.
Mam kilka wątpliwości które prosiłbym by szanowni forowicze mi wyjaśnili.
Zdążyła mi się powszechna sytuacja, kiedy to zapaliła mi się kontrolka rezerwy paliwa. W związku z tym pojechałem bezpośrednio na stacje benzynową by zatankować, robiąc nie więcej niż 25 km. Jakie było moje zdziwienie, kiedy to do baku zalałem 63l paliwa!!! Od momentu zaświecenia się kontrolki rezerwy, nie mogłem spalić więcej niż 2-3 litry paliwa, przy spalaniu ok 8l/100km.
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Ile rzeczywiście można zatankować do Carismy tego typu?
2. Od jakiego momentu świeci się rezerwa (ile litrów mi zostaje wtedy w baku).
3. Czy to normalne, czy tez byłe świadkiem "cudu" na stacji benzynowej.
4. Czy ktoś z Was już się z czyms takim spotkał. |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 21-11-2007, 01:10
|
|
|
Wg instrukcji obsługi str. 5-2 pojemność zbiornika paliwa w cari to 60 litrów, więc chyba nie za bardzo podają prawdę w tej instrukcji, skoro Ty zatankowałeś 63 l. Kiedyś gdy zapaliła mi się kontrolka rezerwy zatankowałem do pełna 53 litry, co by oznaczało, że w "rezerwie" jest co najmniej 7 litrów paliwa (ja raczej stawiam na 9-10 l). Byś może w Twojej cari czujnik rezerwy jest przestawiony i włącza się przy mniejszym stanie paliwa w baku, albo ta stacja ma coś nie tak z legalizacją dystrybutorów . Może następnym razem zatankuj na innej stacji |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
golemor [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 01:38
|
|
|
Nastepnym razem z pewnoscią zatankuję na innej stacji. Szkoda tylko bo stacja nalezy do dużej i znanej sieci BP, do której dotychczas miałem zaufanie, prawie wyłącznie na stacjach tej sieci tankowałem. No cóż nie chcialem robić zadymy, bo mogłem się mylić (dlatego tutaj zapytałem), ale zwróciłem uwagę (bardzo delikatnie i kulturalnie) pracownikowi obsługi, że coś może być nie tak z dystrubutorem, ale on na to tylko coś bąknął pod nosem i to była cała jego odpowiedź.
No cóż mnie się wydaje że to cud nad dystrybutorem, ale mogę się mylić. co do tego tankowania to chyba w aucie mam jeszcze paragon (o ile zona go nie sprzątnęła). Czekam Na opinię jeszcze innych użytkowników.
Jeśli potwierdzą się moje przypuszczenia to podam stację której powinni wszyscy unikać.
Ps:
Dzięki za info dot. rezerwy.
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Nieledev [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 08:08
|
|
|
60 litrów pojemności i nie ma co sobie głowy zaprzątać...Chociaz na Ukrainie nie przez przypadek przy dystrybutorach są ustawione specjalne pochylnie:))
A co do ilosci zatankowanego paliwa i przejechanych na nim kilometrów, to ja też nie mnogę wyjść z podziwu jak różne daje to czasem efekty. po tankowaniu w TESCO rezerwa zapaliła się po przejechaniu...ha.....569 kilometrów. Zazwyczaj leję benzyne ze Statoila-wystarcza na jakieś 650 km do rezerwy...Jazda głownie po mieście... |
|
|
|
 |
ukrafal [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 08:29
|
|
|
Witam.
Pojemnosc 60 litrow.Po wlaczeniu sie rezerwy przejechalem 55km ,jak dojechalem na stacje w baku zostaly 2 litry.
Tankuje roznie paliwo najczesciej jednak na BP z tym ze ostatnio zmienilem benzynke na 98.
Cudu doznalem na ESSO mialem polowe baku po zatankowaniu i spojrzeniu na wyswietlacz mialem wlaneprawie 40 litrow.
Pozdrawiam
Rafal. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-11-2007, 10:19
|
|
|
60l wejdzie ale trzeba pamiętać że w baku jest poduszka powietrzna i jak auto stanie krzywo na pochyłości to wlać się da nawet 65l - zimą czasem jak mi trzeba pełniuteńki bak to najeżdżam kołami na krawężnik przy dystrybutorze i włazi tyle że jeszcze w rurze stoi (na lato nie polecam bo jak sie paliwo w baku nagrzeje może go rozerwać ) |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mareqm
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 94 Skąd: okolice W-wy
|
Wysłany: 21-11-2007, 15:39
|
|
|
Mój rekord to ponad 64 litry.Jechałem dość długo na zapalonej kontrolce rezerwy.Jeżeli tankuję zaraz po zapaleniu to wchodzi około 60 l.Zwykle tankuję na stacji przy hipermarkecie, gdzie nie bardzo mają jak oszukać.Całkiem prawdopodobne zatem jest , że te 60 litrów, które podaje instrukcja ,nie obejmuje rezerwy. |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 21-11-2007, 16:02
|
|
|
Pisałem wcześniej w moim miesci się około 65 litrów. Bez obaw zbiornika nie rozerwie jak nalejesz do pełna, jest zabezpieczony .U mnie rezerwa zapala się na stałe przy około 10 l paliwa w zbiorniku. |
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 21-11-2007, 16:36
|
|
|
No nie wiem raczej stacja oszukuje. Ja przejchałęm kiedyś koło 55km na rezerwie i wlałem jakieś 58 L do baku czyli by się wszystko zgadzało.
Co do ilości paliwa na na rezerwie to powinno być to tak że zostaje taka ilość paliwa na jakiej da się rade przejechać około 100km czyli 7-8 L. Zawsze tak było podane jak czytałem w instrukcjach od samochodu. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
endriu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 16:45
|
|
|
Nikt nie uwzględnia pojemności gumowego przewodu wlewu?
Ja przeważnie leję "pod korek" i na pewno jest to więcej niż podaje fabryka... |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 21-11-2007, 17:22
|
|
|
Z całą pewnością jest około 65 litrów , sprawdziłem osobiście w kilku stacjach.Nalewałem pod korek, czekając aż zbiornik się odpowietrzy. Rezerwa u mnie zapala się na stałe przy 200km do przejechania w/g komputera. W rzaczywistości wystarcza na 170 km , sprawdziłem osobiście jadąc kilka razy do zgaśnięcia silnika. Czyli około 10 l . |
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 21-11-2007, 18:42
|
|
|
Ale oni raczje nie przewidują że będziesz stał i czekał żeby nalać pod sam koreczek tylko do pierwszego odbicia pewnie. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:23
|
|
|
Cytat: | Ile rzeczywiście można zatankować do Carismy tego typu? | takie było pytanie a nie ile podaje instrukcja. |
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:29
|
|
|
slawek st napisał/a: | Z całą pewnością jest około 65 litrów , |
tez mi sie wydaje ze kolo 65 litrow. Co prawda nigdy nie lalem do baku wiecej niz 45litrow (nigdy nie pozwalam zeby rezerwa sie zaswiecila ) ale po podliczeniu wychodzi ponad 60"literkow"
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
golemor [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 20:10
|
|
|
dziekuje Wam wszystkim za odpowiedź.
Jak sami widzicie odpowiedzi zą różne.
Co do tankowania pod kurek, to tankowalem tylko do pierwszego odbicia.
Samochód stał prosto, i nie był w żaden sposób przechylony. Nadal nie wiem co o tym wszystkim sądzić.
Na świecacej rezerwie przejachałem nie wiecej niż 25 km.
Wcześniejsze tankowanie (przed tym cudownym) zrobiłem jak trochę pojeździłem na rezewie i weszło 57l.
No cóż na wszelki wypadek bedę tą stację omijał, i tankowal gdzie indziej. Być może mam jak koledzy mówią wiecej jak 60l w baku, a byc może to stacja okzazała się niezbyt godna zaufania. Już sam nie wiem.
szczerze dziękuję i serdecznie pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|