Automat jaki w tym jest olej |
Autor |
Wiadomość |
Witold_Rybarz
Forumowicz Witold Rybarz
Auto: L200 '06 a/t
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 155 Skąd: Brzeszcze
|
Wysłany: 21-11-2007, 08:42 Automat jaki w tym jest olej
|
|
|
Czy ktoś wie jakiej klasy w automacie jest olej no i tym samym czy sensowne jest go zmienić na lepszy? |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-11-2007, 09:36
|
|
|
Olej do skrzyni automatycznej, wlewany przez producenta i zalecany DIA Queen ATF SP 3. Do kupienia tylko w autoryzowanych punktach. Jest to olej fabryczny i nie zaleca sie stosowania innych.
Wiecej moze znajdziesz w instrukcji obslugii. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Witold_Rybarz
Forumowicz Witold Rybarz
|
Wysłany: 21-11-2007, 10:37
|
|
|
Gene napisał/a: | Olej do skrzyni automatycznej, wlewany przez producenta i zalecany DIA Queen ATF SP 3. Do kupienia tylko w autoryzowanych punktach. Jest to olej fabryczny i nie zaleca sie stosowania innych.
Wiecej moze znajdziesz w instrukcji obslugii. |
niezaleca się w rozumieniu producenta czy użytkownika? |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-11-2007, 11:33
|
|
|
Witold_Rybarz napisał/a: | niezaleca się w rozumieniu producenta czy użytkownika? |
Nie wiem co powiedziec (napisac). Jest to olej Mitsubishi wiec chyba wiedza co dobre do ich urzadzenia.
Masz samochod na gwarancji i jesli ma byc wszystko jak trzeba powinienes stosowac olej, ktory fabryka wybrala. Pewnie sa jakies warsztaty, ktore stosuja inne specyfiki ale to juz nie moja sprawa. To nie olej silnikowy czy nawet przekladniowy gdzie mozna spokojnie dobrac produkt innego producenta. To specjalny dydykowany do skrzyn automatycznych preparat. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-11-2007, 11:42
|
|
|
...i jak wlejesz coś co choćby jednym parametrem nie spełni tego co oczekuje skrzynia i na co była zaprojektowana to elegancko może ci powiedzieć papa a koszty będą baaardzo bolesne |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Witold_Rybarz
Forumowicz Witold Rybarz
|
Wysłany: 21-11-2007, 11:52
|
|
|
wiem, wiem, nie chcę być przemądrzały ani nic kombinować ale wiadomo że "fabryki" tną koszty na czym się da i olej niekoniecznie (a nawet zapewne) może być górnych lotów tym bardziej że skrzynka też pewnie przedpotopowa
i strzelam że np. Castrola Dextron III byłby lepszy i skrzynka lepiej by chodziła zwłaszcza w niskich temperaturach - to czuć pod nogą i widać po spalaniu |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-11-2007, 19:42
|
|
|
Jak chcesz być pionierem w tej dziedzinie i stestować swoją skrzynię z innym olejem niż zalecany i stać cię na ewentualne naprawy po nieudanych testach to czemu nie |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
PIONIER333 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 20:59
|
|
|
A cóż wy tak panikujecie , wyobrażacie sobie olej castrola do skrzyń automatycznych który po wlaniu zaciera skrzynię w nowym albo prawie nowym L200 , mowy nie ma , taka firma i z takimi tradycjami nie może i nie robi bubli , na pewno by się im to nie opłacało , a klasa dextron III w olejach do skrzyń ściśle określa lepkość gęstość wszystkie te parametry które muszą i są zachowane. |
|
|
|
 |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 21-11-2007, 23:55
|
|
|
A ja sie calkiem nie zgodze z tym. Podam przyklad z innej beczki: honda, tam zalecany jest MTF hondy ktory ma lepkosc jak dobrze pamietam 10w40. Wydawac by sie moglo ze mozna wlac tam kazdy taki olej do skrzyni, jednak po MTFie sa calkiem inne odczucia. Biegi chodza lzej i ciszej.
Oczywiscie nie musi sie to przekladac na ten przypadek |
|
|
|
 |
|