Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: cns80
27-05-2008, 10:02
[MSS ALL] [ELEKTRONIKA] Jak zresetować i zaprogramować kompu
Autor Wiadomość
Loc-Dog
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2007, 20:24   [MSS ALL] [ELEKTRONIKA] Jak zresetować i zaprogramować kompu

Witam, mam pytanko, jak poprawnie zaprogramować komputer MSS ponieważ na forum spotkałem się z dwoma wersjami, że należy to robić z 1. włączonymi, 2. wyłączonymi wszystkimi możliwymi odbiornikami prądu (światła, radio, wentylacja itp.) i nie wiem która metoda jest prawidłowa, ponieważ nie posiadam polskiej instrukcji.[/b]
Ostatnio zmieniony przez cns80 18-02-2009, 15:04, w całości zmieniany 2 razy  

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-11-2007, 08:52   

W Colcie robiłem ze wszystkimi odbiornikami wyłączonymi i było OK. W Oplu też. Komputer musi rozpoznać wolne obroty i je zapamiętać, a włączenie wszystkiego spowoduje spadek obrotów, który jest kompensowany przez silniczek krokowy. Jeśli zrobisz odwrotnie, to wolne obroty mogą być zawysokie. Tyle teorii.
ja również zauważyłem że są 2 wersje :P

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 23-11-2007, 09:09   

Hmmm, przyznam, że pierwszy raz słyszę o wersji z wszystkim włączonym. Robiłem to z wyłączonymi odbiornikami i jest OK. Natomiast zauważyłem, że spejsik i tak dostosowuje się potem do warunków kierowcy i np. zaprogramowałem komputer z wszystkim wyłączonym, a po jakimś czasie nie pasowała mu jazda z wyłaczonymi mijania (cały rok jeździłem na światłach). Efekt był taki, że podczas podjeżdżania pod garaż, wyłączeniu świateł i skręceniu kierownicy obroty strasznie spadały, że az prawie przygasał. Nawet na postoju wyłączenie świateł mijania powodowało gwałtowny spadek obrotów.
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 23-11-2007, 09:26   

Wszystko robisz na zimnym silniku (najlepiej po nocy).

Moja metoda:
1. Odłączenie klemy (-) od akumulatora na ok. 20 min.
2. Wyłączenie wszystkich odbiorników (radio, nawiewy, światełko otwartych drzwi, itp.).
3. Ustawienie kół na wprost (żeby wspomaganie nie obciążało układu).
4. Przekręcenie kluczyka do pozycji ON (zaczekać aż zgaśnie CHECK ENGINE).
5. Rozruch samochodu bez użycia pedału gazu.
6. Pozostawienie samochodu aż do załączenia wentylatorów (w zimie dość długo trwa :) ).
7. Wyłączenie silnika.
8. Ponowny rozruch zgodnie z pkt. 4 i 5.
9. Lekkie przegazowanie.
10. Można jechać.

U Ciebie dojdzie jeszcze przyuczenie elektrycznych szyb:
11. Opuszczenie szyby do końca (bez użycia trybu AUTO, czyli lekkim naciskaniem przycisku) i mocniejsze wciśnięcie przycisku oraz przytrzymanie go ok. 2 sekundy gdy szyba jest całkowicie opuszczona.
12. Podniesienie szyby do końca (bez użycia trybu AUTO, czyli lekkim naciskaniem przycisku) i mocniejsze wciśnięcie przycisku oraz przytrzymanie go ok. 2 sekundy gdy szyba jest całkowicie podniesiona.
13. Powtórzenie kroków pkt. 11 i 12 dla każdej szyby z osobna.

Niektórzy zalecają spokojniejszą jazdę (bez gwałtownego wciskania gazu) przez około 20 km, aby ECU nauczyło się właściwie reagować na przepustnicę, ale nie wiem czy to konieczne. Ja na wszelki wypadek zrobiłem :wink: .

[ Dodano: 23-11-2007, 09:29 ]
Zaraz skonam ze śmiechu. napisałem " g^w^a^ł^t^o^w^n^e^g^o wciskania gazu", a tam *cenzura*
:roll: :D :mrgreen: :lol: :P

Loc-Dog
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 19:43   

dzięki panowie

kszych 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.6 2004
Wysłany: 26-02-2010, 08:57   reset ECU bez zdejmowania klem

Dotyczy MSS 1.6 po liftingu:
1. Otwieramy skrzynkę bezpieczników w przedziale silnika
2. Wyciągamy żółtą kostkę, w której zespolone są trzy bezpieczniki (jeden z nich na obudowie oznaczony jest symbolem tranzystora)
3. Po 5 minutach mamy czystą pamięć ECU, w różnych autach ten czas może być jednak inny;reset można poznać po skasowanych danych komputera pokładowego (zagarek pokazuje 1:00)

Odpowiedz do tematu