|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] Problemy..i kilka pytan |
Autor |
Wiadomość |
jonasz666 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-11-2007, 19:42
|
|
|
Adaho a co Twoim moze powodować tak duże spalanie ?
Moze ktos jeszcze pomoze?
[ Dodano: 26-11-2007, 18:23 ]
Nikt nie potrafi mi pomoc? .. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-11-2007, 20:50
|
|
|
jonasz666 napisał/a: | Adaho a co Twoim moze powodować tak duże spalanie ? |
Sorki Jonasz nie było mnie na forum od tej pory.
Moim zdaniem za spalanie odpowiadaję dwie rzeczy, przedewszystkim przy LPG, ważna jest regulacja, przy zmianie temperatur, dwa razy w roku, na zimę i na wiosne.
Druga rzecz to sonda lambda. Nie wiem jak w Lublinie, ale w KRK regulacja instalki 2 gen. to koszt 20 zł. więc niewiele, od tego zacznij. Jak nie zacznie mniej palić, to Lambda do sprawdzenia. Oczywiście to najczęstsze elementy, i najtańsze do usunięcia, jak nie pomoże to pisz. Bedziemy myśleć dalej. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2007, 21:42
|
|
|
jonasz666 napisał/a: | Twoim moze powodować tak duże spalanie ? |
A może również "ciężka" noga |
|
|
|
 |
jonasz666 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2007, 22:59
|
|
|
Na regulacji byłem zaraz po zmianie filtra powietrza na seryjny. Nic sie nie zmieniło .. Pozniej pojechałem wymienić jeszcze filtr gazu .. okazalo sie ze byl strasznie zasyfialy..
Niiewiem od czego zaczać. Mechanik zrobi mi te pierscienie (mam nadzizeje ze nie bedzie trzeba duzo wiecej robic) .. mam nadzieje ze przywoci to cisnienie i spalanie bedzie troche mniejsze..
z tego co czytałem na necie moze byc bardzo wiele powodow duzego spalania ... lambda, zapchany katalizator, mikser itd itd ..
WLasnie nie! Jezdze jak emeryt! .. do 3 tysiecy obrotow !
nie zalezy mi na jakims duzym przyspieszeniu itd .. Po prostu chce naprawic silnik zeby sie cos wiecej nie posypalo i nie brało oleju.. a instalke zrobic zeby gdzies mozna było pojezdzic a nie tylko martwic sie tym jak duzo pali .. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-11-2007, 23:29
|
|
|
jonasz666 napisał/a: | Na regulacji byłem zaraz po zmianie filtra powietrza na seryjny. | Podaj datę, mój Eclips jak temperatura spadła poniżej +5stopni zaczoł palić około 18 l, regulacja pomogła. Pare mc wcześniej spalanie również wzrosło, choć powietrze atmosferyczne było w tej samej fazie, wtedy okazało się że sonda lambda padła. Na stronie kolegi Krzyżaka masz wszystkie informacje jak sprawdzić podstawowe elementy (sonda, przepustka, wolne obroty), oraz dane i instrukcje regulacyjne. Poczytaj i pogrzeb w Klipku. Zrobisz to lepiej sam w/g powyższych instrukcji, niż niejeden "mechanik". |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
jonasz666 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-11-2007, 23:41
|
|
|
Hmm .. To było jakies 3 tygodnie temu..
Mozesz podac linka do tej strony? Mechanikiem nie jestem i przyznam sie szczerze ze nie mam zbyt wiele pojecia o tym, ale chyba bede "musial" zaczac sie tym interesowac:) |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 07:29
|
|
|
jonasz666, nie każdy jest mechanikiem ale większą satysfakcję byś miał gdybyś sam to znalazł. Tu masz stronkę o której pisłał kolega Adaho http://mitsubishifan.webpark.pl/ |
|
|
|
 |
jonasz666 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 17:45
|
|
|
Tak tak juz miałem ta stronke, wczoraj sporo czytałem. DLa mnie to troche czarna magia, ale cos trzeba bedzie zacząć działać. Napewno budzi to pewne obawy typu "czy nie zepsuje sie jeszcze bardziej" a co za tym idzie, kolejne wydane pieniadze:(
Mechanik jeszcze nie zaczał naprawiać samochodu. Zapytałem go czy jak bierze olej to czy nie trzeba kupić uszczelniaczy zaworowych, a on "No przeciez kazałem Ci kupic .. " ..wiec dzisiaj zamawiałem na gwałt uszczelniacze.. moze beda jutro, moze pojutrze. Ten mechanik jest Ponoc bardzo dobry , ale moim zdaniem troche malo konkretny. Jakies 3 tygodnie temu mowił ze zrobi mi to za 300 zl. Mam nadzieje ze cena nie wzrosnie, bo coraz czesciej mi chodzi po glowie czy mi takiego numeru nie wytnie skoro o pewnych rzeczach lubi sobie zaopmniec
Kurde.. no i znowu zaczałem sie przejmować tym samochodem.. ;P
I CO Z TYM SPALANIEM? MA KTOS JESZCZE JAKIES POMYSŁ?!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 19:44
|
|
|
a ja mam nadzieje ze kupiles czesci ori... bo jak nie to raczej kasa w bloto :> potwierdzone |
|
|
|
 |
jonasz666 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 20:51
|
|
|
no To sie okaze.. nie moge sobie pozwolić na oryginalne częsci. Kupiłem jakies drogie zamienniki, a dla mnie każda stówka jest ważna.. Autkiem pewnie i tak zbyt dlugo nie pojezdze, wiec nie chce ladowac kasy skoro niewiadomo czy w nastepnym roku go nie sprzedam..
Nie komentujcie tego w sposob negatywny i tak jestem wystarczajaco zalamany ;/ |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 21:03
|
|
|
jonasz666, dlaczego nie możesz sobie pozwolić? Poczytaj spokojnie dział eclipse, a dowiesz się że istnieje taki dobry kolega jak kiepuczi i okaże się że nie jest tak tragicznie jak Ci ktoś naopowiadał.
Adaho za rozsądne pieniądze wymienił pierścienie dzięki właśnie niemu.
Głowa do góry, z postów przeczytanych na forum wychodzi, że nie ma beznadziejnych przypadków |
|
|
|
 |
jonasz666 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 21:17
|
|
|
No juz i tak troche za pozno..
wiem wiem .. ale ostatnio sporo sie dzieje w moim zyciu, a ten samochod mnie dobija, dlatego tak przedstawia sie moje myslenie .. a Ty mnie tu jeszcze straszysz
musze zrobic to cisnienie.. i zmniejszyc spalanie gazu .... (pozniej moze zajme sie popychaczmi ( bo strasznie halasuja) ).. i jezdzic tym autkiem. To nie bedzie moje cale moje zycie, tylko taki "dodatek" |
|
|
|
 |
toldi [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 20:29 Ach ta 1 generacja!!!
|
|
|
Ku przestrodze powiem ze kupilem pod kloniec sierpnia eclipse 1g (4g37) do teraz przejechalem jakies 2500km i koszt samochodu wyniosl jakies 18000zł !!!!!! Najpierw rozrzad swiece plyny oleje i filtry. Potem wydmuchalo uszczelke i laweta z pod hamburga. Kupilem silnik i wcale nie byl lepszy. Zrobilem planowanie glowice zalozylem wszystko nowe (zawory popychacze uszczelniacze itp. Nowe uszczelki. Potem okazalo sie ze dalej to nie to i zrobilem szlif walu i cylindrow. Teraz czekam na tloki sworznie i pierscienie. Wiec na gwiazdke po 4 m-cach moze jak znow nic nie padnie, bede mial auto ktore kocham za wyglad i nienawidze bo kosztowalo mnie 6500zł a teraz to najdrozszy eclips na slasku
Myslalem juz kilkakrotnie zeby go polac benzyna i podpalic ale jak sie chce miec dobre auto i ktore na 100% sie nie popsuje to odnosze do bajki o Flinstonach. Ewentualnie Maybach ale watpie zeby kogos normalnego na to stac. Acha co do opinii kogos innego co do kupna samochodu to nie do konca jest tak, bo nie wszystko zobaczysz. Np pospawany tlok itd.
Najlepsze jest ze juz sie nie moge doczekac wiec chyba cos do tego auta czuje.
A tak na marginesie w przyszlym roku gleba moze bodykit i dobry sprzecik i spotkamy sie na jakims zlocie. Jak ktos chce zobaczyc najdrozszego eclipsa napewno wpadnie moze organizatorzy zrobia z tego reklame.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2007, 12:51
|
|
|
toldi, no to nie pochwaliłeś się że miałeś takie przygody. Jak dopadnę, tych nieuczciwych handlarzy pojazdami - nie mogłem inaczej bo cenzura by nie przepuściła - to powiem im co o nich myślę.
Ja też miesiąc temu miałem szlif wału bo panewka mi się obróciła na pierwszej korbie. Reszta o dziwo jest OK. |
|
|
|
 |
toldi [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2007, 19:11 ach ta 1 generacja
|
|
|
Wiesz tak to jest ze starymi autami jedni mysla ze sportowy woz sprzed 15 lat to mozna mu wciskac gaz do dechy. Bez dpowiedniego wkladu finansowego to nie da sie takiego auta uzytkowac jako sportowego. Tak uwazam. A z silnikami tak jest ze kiedys silnik umiera i trzeba go oddac do kapitalnego remontu. Pomimo wszystkich tych wydadkow teraz bede pewien ze moge mu mocniej nacisnac pedal gazu. Pozdrawiam wszystkich milosnikow tego samochodu. |
|
|
|
 |
|
|