Jak rozdzielić kierunkowskazy od świateł stopu? |
Autor |
Wiadomość |
jaco [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 21:13 Jak rozdzielić kierunkowskazy od świateł stopu?
|
|
|
Zminiłem światła w Spyderze sprowadzonym ze stanów rocznik 99 i musze jeszcze rozdzielić kierunki od stopu? Ktoś wie gdzie najmniej inwazyjnie sie to robi? Podobno wystarczy przeciąć jeden z przewodów w wiązce gdzieś pod kolumną kierownicy.. |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 27-11-2007, 23:25
|
|
|
nie jestem pewien czy nie trzeba ciagnac dodatkowych przewodow do kierunkow z tylu, poniewaz stop i kierunek znajduja sie na tym samym wloknie w dwulokiennej zarowce..... najprosciej to rozdzielac przy lampie.. |
|
|
|
 |
jaco [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 11:15
|
|
|
wlasnie kontaktowałem sie z mechanikiem , ktory robi takie sztuczki podobno komputer tym steruje ? czy to prawda? |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 14:43
|
|
|
przekaznik od kierunkow masz w konsoli srodkowej po radiem... jeden z 2 ... drugi ejst od centralnego zamka... z tym ze mysle ze i tak trzeba to najpierw rozdzielic przy lamapch... potem zrobisz testa i spotkaja sie dwa plusy na zarawokach... tzn na drugim wlokni.. jednosczesnie od stopu i kierunku... |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 16:23
|
|
|
jaco napisał/a: | wlasnie kontaktowałem sie z mechanikiem , ktory robi takie sztuczki podobno komputer tym steruje ? czy to prawda? |
Komputer nie ma nic do swiatel. Zanim zmienisz kierunki zmien mechanika ktory tak mowi. Ja poszedlbym za rada Goldiego i probowal rozdzielac wiazki przy swiatlach. To nie jest takie trudne. Miernik, troche wlasciwych kabli, zaciski, itp i mozesz to sam zrobic. |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 980 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 28-11-2007, 19:31
|
|
|
allias napisał/a: | Komputer nie ma nic do swiatel. Zanim zmienisz kierunki zmien mechanika ktory tak mowi. Ja poszedlbym za rada Goldiego i probowal rozdzielac wiazki przy swiatlach. To nie jest takie trudne. Miernik, troche wlasciwych kabli, zaciski, itp i mozesz to sam zrobic. |
To ciekawe bo bez rozebrania kompa to se możesz podłączac d us..... śmierci. Najpierw komp a dopiero potem lampy. Tak na logike kierunek miga lampa świeci i Stop świeci więc jak chcesz to podzielić na lampie????? POWODZENIA podziel PLUSa na + i +. Uda się? Chyba nie. Mi to przerabiał mój mechanik z zadowalającym skutkiem. Zresztą komuś na forum Eclipsa tłumaczył co i jak. Nie pamiętam komu. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 21:28
|
|
|
TNT napisał/a: | To ciekawe bo bez rozebrania kompa to se możesz podłączac d us..... śmierci. Najpierw komp a dopiero potem lampy. Tak na logike kierunek miga lampa świeci i Stop świeci więc jak chcesz to podzielić na lampie????? POWODZENIA podziel PLUSa na + i +. Uda się? Chyba nie. Mi to przerabiał mój mechanik z zadowalającym skutkiem. Zresztą komuś na forum Eclipsa tłumaczył co i jak. Nie pamiętam komu. |
Nie wiem kto ci nagadal cos o kompie ale tego nie potrzebujesz robic.
Zacznijmy od tego ze kazde ze swiatel ma swoj wlasny obwod. To ze Stop dziala z kierunkowskazem na jednej lapie jest zasluga dwuwluknowej zarowki. Jesli mi nie dowiezasz to wyciagnij zarowke i zobacz ze masz przynajmniej 3 przewody prowadzace do tej zarowki. Jesli sie nie myle zarowka bedzie typu xx57 (prawdopodobnie 1157) gdzie jest jedna wspolna masa i dwa sygnaly. Jeden jest na swiatla tylne 5W (w wiekszosci przypadkow) i 21W na kierunkowskaz. Dzieki temu kiedy kierunek swieci lampa jest jasniejsza od tego jak pali sie tylko tylne swiatlo. Sprawdzasz ktore swiatlo (przewod) jest od kierunku i to odcinasz. Zabezpieczasz je od strony gniazda a potem to ktore wychodzi z wiazki podlaczasz gdzie chcesz (jesli np masz zamontowane dodatkowe male swiatla na kierunki albo cos podobnego - sa tez inne sposoby).
Jesli masz w 2G tylna lampe ktora ma rozdzielone swiatla (cos na styl Altezza) to przenosisz STOP i tylne swiatlo na wewnetrzna lampe (blizej zamka) dzieki czemu masz STOP i tylne na jednej zarowce a na zewnetrzna wstawiasz kierunek. Tym sposobem mozesz masz wszystko podzielone i zgodnie z zasadami. Troche grzebania z kablami ale elektryk nie jest potrzebny. A juz napewno nie musisz ruszac swojego kompa - bo tam nic nie znajdziesz.
Wszystkie swiatla dzialaja przy pomocy przelacznikow i przekaznikow. Tam nie ma zadnego wplywu z kompa. To nie jest nowe BMW czy cos podobnego gdzie swiatlo jest sterowane roznymi czujnikami. |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 23:43
|
|
|
stop i kierunek wspolzyja na 21w.. pozycja na 5w... trzeba to przepiac najpierw przy przekazniku... |
|
|
|
 |
mlodygst [Usunięty]
|
Wysłany: 29-11-2007, 00:17
|
|
|
Nie komp steruje tą choinka tylko taki moduł w którym jest tez przerywacz kierunków. Znajduje sie on za radiem mniej wiecej. Znajdziesz go po cykaniu na kierunku Najlatwiej jest kopić pare metrów kabelka i 2 żyły(prawy i lewy - mase masz z blachy) przeciagnac od tego przerywacza do kierunków. w przerywacz próbnik i testujesz po kolei te piny i sie wpinasz w instalacje nowymi kablami. Bez przeciągania nowych kabli raczej nie ma opcji bo od tej centralki juz idzie stop i kierunek w jednym, od przednich kierunków raczej nie ma sensu wiec najprosciej tam za radiem sie podlaczyc. U mnie dziala powodzonka |
|
|
|
 |
|