Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak rozdzielić kierunkowskazy od świateł stopu?
Autor Wiadomość
jaco
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2007, 21:13   Jak rozdzielić kierunkowskazy od świateł stopu?

Zminiłem światła w Spyderze sprowadzonym ze stanów rocznik 99 i musze jeszcze rozdzielić kierunki od stopu? Ktoś wie gdzie najmniej inwazyjnie sie to robi? Podobno wystarczy przeciąć jeden z przewodów w wiązce gdzieś pod kolumną kierownicy..

GOLDI
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2007, 23:25   

nie jestem pewien czy nie trzeba ciagnac dodatkowych przewodow do kierunkow z tylu, poniewaz stop i kierunek znajduja sie na tym samym wloknie w dwulokiennej zarowce..... najprosciej to rozdzielac przy lampie..

jaco
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 11:15   

wlasnie kontaktowałem sie z mechanikiem , ktory robi takie sztuczki podobno komputer tym steruje ? czy to prawda?

GOLDI
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 14:43   

przekaznik od kierunkow masz w konsoli srodkowej po radiem... jeden z 2 ... drugi ejst od centralnego zamka... z tym ze mysle ze i tak trzeba to najpierw rozdzielic przy lamapch... potem zrobisz testa i spotkaja sie dwa plusy na zarawokach... tzn na drugim wlokni.. jednosczesnie od stopu i kierunku...

allias
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 16:23   

jaco napisał/a:
wlasnie kontaktowałem sie z mechanikiem , ktory robi takie sztuczki podobno komputer tym steruje ? czy to prawda?

Komputer nie ma nic do swiatel. Zanim zmienisz kierunki zmien mechanika ktory tak mowi. Ja poszedlbym za rada Goldiego i probowal rozdzielac wiazki przy swiatlach. To nie jest takie trudne. Miernik, troche wlasciwych kabli, zaciski, itp i mozesz to sam zrobic.

TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-11-2007, 19:31   

allias napisał/a:
Komputer nie ma nic do swiatel. Zanim zmienisz kierunki zmien mechanika ktory tak mowi. Ja poszedlbym za rada Goldiego i probowal rozdzielac wiazki przy swiatlach. To nie jest takie trudne. Miernik, troche wlasciwych kabli, zaciski, itp i mozesz to sam zrobic.

To ciekawe bo bez rozebrania kompa to se możesz podłączac d us..... śmierci. Najpierw komp a dopiero potem lampy. Tak na logike kierunek miga lampa świeci i Stop świeci więc jak chcesz to podzielić na lampie????? POWODZENIA podziel PLUSa na + i +. Uda się? Chyba nie. Mi to przerabiał mój mechanik z zadowalającym skutkiem. Zresztą komuś na forum Eclipsa tłumaczył co i jak. Nie pamiętam komu.
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

allias
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 21:28   

TNT napisał/a:
To ciekawe bo bez rozebrania kompa to se możesz podłączac d us..... śmierci. Najpierw komp a dopiero potem lampy. Tak na logike kierunek miga lampa świeci i Stop świeci więc jak chcesz to podzielić na lampie????? POWODZENIA podziel PLUSa na + i +. Uda się? Chyba nie. Mi to przerabiał mój mechanik z zadowalającym skutkiem. Zresztą komuś na forum Eclipsa tłumaczył co i jak. Nie pamiętam komu.

Nie wiem kto ci nagadal cos o kompie ale tego nie potrzebujesz robic.

Zacznijmy od tego ze kazde ze swiatel ma swoj wlasny obwod. To ze Stop dziala z kierunkowskazem na jednej lapie jest zasluga dwuwluknowej zarowki. Jesli mi nie dowiezasz to wyciagnij zarowke i zobacz ze masz przynajmniej 3 przewody prowadzace do tej zarowki. Jesli sie nie myle zarowka bedzie typu xx57 (prawdopodobnie 1157) gdzie jest jedna wspolna masa i dwa sygnaly. Jeden jest na swiatla tylne 5W (w wiekszosci przypadkow) i 21W na kierunkowskaz. Dzieki temu kiedy kierunek swieci lampa jest jasniejsza od tego jak pali sie tylko tylne swiatlo. Sprawdzasz ktore swiatlo (przewod) jest od kierunku i to odcinasz. Zabezpieczasz je od strony gniazda a potem to ktore wychodzi z wiazki podlaczasz gdzie chcesz (jesli np masz zamontowane dodatkowe male swiatla na kierunki albo cos podobnego - sa tez inne sposoby).

Jesli masz w 2G tylna lampe ktora ma rozdzielone swiatla (cos na styl Altezza) to przenosisz STOP i tylne swiatlo na wewnetrzna lampe (blizej zamka) dzieki czemu masz STOP i tylne na jednej zarowce a na zewnetrzna wstawiasz kierunek. Tym sposobem mozesz masz wszystko podzielone i zgodnie z zasadami. Troche grzebania z kablami ale elektryk nie jest potrzebny. A juz napewno nie musisz ruszac swojego kompa - bo tam nic nie znajdziesz.

Wszystkie swiatla dzialaja przy pomocy przelacznikow i przekaznikow. Tam nie ma zadnego wplywu z kompa. To nie jest nowe BMW czy cos podobnego gdzie swiatlo jest sterowane roznymi czujnikami.

GOLDI
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 23:43   

stop i kierunek wspolzyja na 21w.. pozycja na 5w... trzeba to przepiac najpierw przy przekazniku...

mlodygst
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2007, 00:17   

Nie komp steruje tą choinka tylko taki moduł w którym jest tez przerywacz kierunków. Znajduje sie on za radiem mniej wiecej. Znajdziesz go po cykaniu na kierunku :D Najlatwiej jest kopić pare metrów kabelka i 2 żyły(prawy i lewy - mase masz z blachy) przeciagnac od tego przerywacza do kierunków. w przerywacz próbnik i testujesz po kolei te piny i sie wpinasz w instalacje nowymi kablami. Bez przeciągania nowych kabli raczej nie ma opcji bo od tej centralki juz idzie stop i kierunek w jednym, od przednich kierunków raczej nie ma sensu wiec najprosciej tam za radiem sie podlaczyc. U mnie dziala :) powodzonka

Odpowiedz do tematu