Zabezpieczenie alufelg |
Autor |
Wiadomość |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 10-01-2006, 23:31 Zabezpieczenie alufelg
|
|
|
hejo misie moje
mam takie male pytanko, poniewaz chcemy kupic jakies aluski do misia, a wiadomo u mnie pod blokiem potrafia zostawic auto na ceglowkach tak wiec chcialbym jakos te nowe aluski zabezpieczyc przed tym by komus innemu sie nie przydaly, nie byloby problemu gdyby nie to ze w misiu sa szpilki .
czy istnieja moze jakies specjalne nakretki tzw. złodziejki ??? co by uchronily przed kradzieza i na jakiej zasadzie dzialaja, jaka jest mniej wiecej ich cena i jak wygladaja
pozdrawiam i czekam na odpowiedz
rafi |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 10-01-2006, 23:47
|
|
|
Nakrętki zabezpieczające oczywiście są do dostania. W jakimś większym zakładzie oponiarsko/wulkanizacyjnym zapytać musisz.
Dość ważną sprawą jest to żeby przejściówka czyli to co stosujesz między kluczem a nakrętką zabezpieczającą, była wkładana do nakrętki, jak będzie nakładana na obwodzie, to złodzieje znajdują na to patent nabijając młotkiem na zabezpieczenie zwykły klucz. Często jak przejściówka jest "wkładana" to na obwodzie śruby jest tulejka którą można sobie kręcić i nabicie klucza nic nie da...
No i trzeba znaleźć ładne miejsce na przejściówkę w aucie...
allegro
a tutaj widać o co chodzi z wkładaniem i nakładaniem przejściówki - 2 zdjecie wkładamy, 3-cie nakładamy na obwód |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Sie 2005 Posty: 1620 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 10-01-2006, 23:53
|
|
|
dokladnie jak mowi josie, takie sobie kupilem i od tego czasu nie boje sie zostawic auta nawet na Morenie |
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-01-2006, 07:28
|
|
|
nawet te zwykle na ktore mozna nabic klucz sa dobre, owszem mozna nabic klucz ale ile przy tym halasu i ile roboty przy jednym kole, a jak wiesz ze chetnych na te felgi bedzie sporo - kupilbym dwa rozne komplety zlodziejek |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-01-2006, 08:35
|
|
|
wielkie dzieki teraz juz wiadomo co i jak , pozostalo tylko szukanie aluskow
pozdrawiam panowie |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2006, 08:39
|
|
|
Od siebie dodam, ze - oprocz obligatoryjnych srub zabezpieczajacych - mozna sobie kupic alufelgi z dekielkiem zakrywajacym sruby. Niktore dekielki sa wciskane, inne wkrecane, jeszcze inne montowane za pomoca wkretow. Nie kazdemu zlodziejowi chce sie chodzic i sprawdzac, a czesto oprocz standardowego klucza do kol musialby miec ze soba wkretak... |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-01-2006, 08:54
|
|
|
dokladnie to co Ty mowisz Gregorbu, a moge zapytac jak to masz u siebie ?:) bo Ty przeciez tez szpilki masz
bo wiecie ine chcialbym zostawiac nowych aluskow przy zwyklych nakretkach po poprostu nastepnego dnia auto bedzie stac na ceglowkach a zeby postawic na parking to troszke za daleko jest .
a z tymi dekielkami tez prawda, tylko ze ja poluje na felgi bez dekielka, mam juz upatrzone 3 wzory felg ktorych szukam lecz niestety jak znajde to rozstaw albo 4*98 albo 5*100 ,
pozdr |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2006, 09:23
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | dokladnie to co Ty mowisz Gregorbu, a moge zapytac jak to masz u siebie ?:) bo Ty przeciez tez szpilki masz |
Ja mam tez felgi bez dekielkow (zdjecia w galelrii), a sruby zabezpieczajace AEZ podobne do tych. Ze srub jestem zadowolony - sa mocne i nie szarzeja tak jak te z Allegro . Zaplacilem za nie u wulkanizatora 85,00 PLN (nowki). |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 11-01-2006, 10:49
|
|
|
rafal ale 4*98 i sruby plywajace i montujesz jak ta lala wazne tylko zeby otwor centralny mial te 56mm
a no i przede wszystkim sprawdz jakie masz nakretki teraz i na jakie sa felgi stozek czy kulisty to tak napisalem zeby ci utruc troche |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 11-01-2006, 17:35
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Ja mam tez felgi bez dekielkow (zdjecia w galelrii), a sruby zabezpieczajace AEZ podobne do tych. Ze srub jestem zadowolony - sa mocne i nie szarzeja tak jak te z Allegro . Zaplacilem za nie u wulkanizatora 85,00 PLN (nowki). |
Mam nakrętki tego samego rodzaju. Kupiłem w salonie za 220zł. Niestety podczas ostatniego przeglądu w serwisie jakiś palant dokręcił nakrętki kluczem pneumatycznym . Finał był taki, że jedna nakrętka jest do wyrzucenia z pozostałe również są niepewne . Teraz właśnie rozglądam się za innym typem nakrętek. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2006, 17:43
|
|
|
jawlo napisał/a: | Kupiłem w salonie za 220zł. |
ILE Zachłonność ludzka nie ma granic! Jednemu opłaca sie sprzedać za 85 PLN, a drugi za to samo chce 220
jawlo napisał/a: | Niestety podczas ostatniego przeglądu w serwisie jakiś palant dokręcił nakrętki kluczem pneumatycznym |
Tu niestety muszę Cię zmartwić. Za każdym razem musiałem niemalże pistolet z łap wulkanizatorów wyrywać. Bezwzględnie trzeba im patrzeć na ręce przy każdej wizycie! Przypuszczalnie jeśli kupisz nakrętki innego rodzaju będzie to samo... |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-01-2006, 17:43
|
|
|
Matejko wlasnie za zbytnio nie chcem sie bawic w zadne sruby plywajace itp jak kupywac to raz a porzadnie i sie potem nie bawic, a zreszta czytalem gdzies kiedys ze to nie zbyt bezpieczne jest
aha jak cos to chetnie kupie jakies LADNE aluski 15' 4*100 et~35
najlepiej z kapciami w miare zeby jeszcze z 2 sezony przekataly tak do 1500 zl |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2006, 17:47
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | aha jak cos to chetnie kupie jakies LADNE aluski 15' 4*100 et~35
najlepiej z kapciami w miare zeby jeszcze z 2 sezony przekataly tak do 1500 zl |
Cimon102 sprzedaje swoje. Wejdź do mojej galerii, to obejrzysz, jak mniej wiecej wyglądają. Albo jeszcze lepiej - zagadaj do niego, to Ci podeśle więcej fotek. Ze swojej strony mogę powiedzieć, że prezentują się super. W rzeczywistości dużo lepiej niż na fotach. Są na nowo lakierowane (ale nie były prostowane). |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 11-01-2006, 18:53
|
|
|
a te lub moze te o te lub felgi z oponami tyz
z oponami takie mam w htb |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
|