Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabezpieczenie alufelg
Autor Wiadomość
gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2006, 20:34   

Rafal_Szczecin napisał/a:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=79838191 - z tym gosciem juz jestem umowiony ze dzis ma mi przeslac real foto

Skoro jeździły w Toyotce, byłbym ostrożny. Otwór centrujący może być ciut mniejszy. Mari kiedyś przymierzał jakieś fele z Corolli i nie weszły na piastę do CJ0 :? Najlepiej sprawdzić osobiście...
A te ostatnie przypominają Enkei z EVO :P

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-01-2006, 21:31   

gregorbu napisał/a:
Najlepiej sprawdzić osobiście...

troszke tak lipnie bo sprawdzic osobiscie nie zbyt moge.

a wiecie moze jaki powinien byc otwor centrujacy w lacnerze CAOW ?? (taki sam jak w colcie CAO ) to goscia jeszcze wypytam co i jak, ale tak jak mowie jak bym kupywal to pod koniec miesiaca/na poczatku nowego .

pozdr.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2006, 21:47   

a wiecie moze jaki powinien byc otwor centrujacy w lacnerze CAOW ?? (taki sam jak w colcie CAO )

56,1

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-01-2006, 22:21   

no dobra i teraz pewno mnie pojedziecie niemilosiernie ;) ale zaryzykuje i zapytam :)

wiadomo ze ET moze sie ciutke roznic od "nominalnego" ~35

a czy otwor centujacy moze sie roznic od tych 56,1 i jezeli tak to jak bardzo :)

ps. Gregorbu gratuluje kolejnego "pomogl" :mrgreen: tyle zes mi w tym temacie podpowiedzial ze nie moglem Ci nie dac :mrgreen:

ps2. sorki ze tak ciagle pytam i sie wypytuje ale chcialbym kupic raz a porzadnie by potem nie zalowac i nie plakac ze nie wchodzi czy wystaje itp :wink:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 11-01-2006, 22:26   

rafi jesli sie rozni w gore to okej bo wtedy to kwestia dostosowania odpowiedniego pierscienia centrujacego, a jesli w dol to trzeba roztoczyc otwor w feldze, a nie po to felgi sie kupuje aby do slusarza je zanosic :D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2006, 23:43   

ps. Gregorbu gratuluje kolejnego "pomogl" :mrgreen: tyle zes mi w tym temacie podpowiedzial ze nie moglem Ci nie dac :mrgreen:

Dziękuję :D Tylko pamiętaj, że pomagam z czystej chęci pomocy, a nie dla zaszczytów 8)

Dokładnie tak, jak pisze Matejko - otwór centrujący może być większy. Wówczas stosuje się pirścienie centrujące. Otwór w moich obecnych felgach to bodaj 63 i został zredukowany pierścieniem do 56,1. Koszt niewielki (maks. 20 PLN, ja pł;aciłem 14), więc nie ma się czego obawiać.
W tej chwili przypomniało mi się coś jeszcze. Weź pod uwagę jeszcze szerokość felgi. Jeśli będzie ona wynosiła 6" i ET 37 to powinno być jeszcze o.k., ale jeśli kupisz felgę 7" lub - co gorsza - 7,5 i ET 37, zapomnij o montażu - oprze się o wahacz. Ja mam teraz właśnie felgi 7" z ET 35 i odległość między oponą a wahaczem wynosi ok. 5 mm :?
ps2. sorki ze tak ciagle pytam i sie wypytuje ale chcialbym kupic raz a porzadnie by potem nie zalowac i nie plakac ze nie wchodzi czy wystaje itp :wink:

Pytaj jak najwięcej. Swoje pierwsze alusy kupiłem zdając się tylko na opinie sprzedającego i to był błąd... Rozstaw nie pasował :( Na szczęście nei miałem żadnych problemów ze sprzedażą.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 12-01-2006, 08:02   

Porada nie techniczna - wiem że alu gęsto szprychowe są ładne ale wiem z doświadczenia, że bardzo ciężko utrzymac je w czystości. Mycie nawet wyspecjalizowanymi środkami jest mocno kłopotliwe.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-01-2006, 17:08   

Gregorbu a jaki masz profil opon ??
bo planuje kupic 195/50/15

i wlasnie felgi raczej beda 7' (calowe)
czyli co moge miec maly problemik z tarciem o wachacz ?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2006, 17:23   

Gregorbu a jaki masz profil opon ?? bo planuje kupic 195/50/15

Mam dokładnie taki sam.
i wlasnie felgi raczej beda 7' (calowe) czyli co moge miec maly problemik z tarciem o wachacz ?

Na 98% nie podejdą. Gdybyś miał Colta Ca0, napisałbym, że na 100%, ale w Lancerze jest być może ciut inaczej - choć nie sądzę.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-01-2006, 17:27   

no ale przeciez do Ciebie podeszly a masz taki sam rozmiarek i tez 7 calowa felge (i w sumie prawie to samo auto bo lancer a colt z tych samych lat sa baaardzo do siebie podobne). a Ty moze cos tam nadginales w nadkolu by mniej tarlo czy raczej zostawiles tak jak jest ??

a powiedz mi jeszcze jak to jest jak masz auto na maxa zapakowane ?? bo wiadomo ze auto siada wtedy musi niezle trzec prawda ?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2006, 18:16   

no ale przeciez do Ciebie podeszly a masz taki sam rozmiarek i tez 7 calowa felge (i w sumie prawie to samo auto bo lancer a colt z tych samych lat sa baaardzo do siebie podobne). a Ty moze cos tam nadginales w nadkolu by mniej tarlo czy raczej zostawiles tak jak jest ?? a powiedz mi jeszcze jak to jest jak masz auto na maxa zapakowane ?? bo wiadomo ze auto siada wtedy musi niezle trzec prawda ?

Ja mam ET 37 i prześwit między oponą a wahaczem to ok 5 mm - może nawet mniej. Przy obciążeniu maks. nie mam problemów, ale były. Mój Misiek jest obniżony i utwardzony.
Na moich poprzednich (skradzionych :cry: ) felgach prześwit między oponą a rantem wynosił 1,5 palca 8) i nawet gdy jeździłem sam i autko podskoczyło na równych polskich drogach, przycierało. Kilka razy koło przytarło mocniej i podgięło mi ranty :twisted: ). By uniknąć przycierania, delikatnie rozciągnąłem sprężyny z tyłu (o jakieś 2 cm) i dla dodatkowego zabezpieczenia włożyłem gumy między zwoje sprężyn. Od tamtej pory nie przytarło ani razu - nawet przy maksymalnym obciążeniu (3 osoby z tyłu).

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2006, 13:34   

misiaki co sadzicie o tych aluuu ???
mnie sie bardzo widza, ale et 40 i 7' felga ... wejdzie czy nie ? jak myslicie ??

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=79740631

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 14-01-2006, 13:54   

ze szczecina gosc podjedz i przymierz
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2006, 14:06   

ta ze szczecina gosc ?? :O dzisiaj to raczej nie podjade bo mis hmm jak to powiedziec stracil przedni zderzaczek ... :8

ale strasznie podobaja mi sie te felgi :)

a ET 40 hmmm ... no coz zobaczymy :)

jeszcze pytanko jak felgi maja otwor centujacy 57 mm a w misku jest 56,1 to beda pasowac na ulal prawda ?? i zadne pierscionki nie beda potrzebne (bo gdzie ktos robi takie chude ? - 0,9 mm )

strasznie spodobaly mi sie te felgi, w najblizszych dniach pojedziemy przymierzac i jezeli wszystko dobrze pojdzie to pod koniec miesiaca mis dostanie przezencik :)

Odpowiedz do tematu