|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupię autko.. tylko jakie? |
Autor |
Wiadomość |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 14:21 Kupię autko.. tylko jakie?
|
|
|
Nadeszla chyba chwila na zmiane mojego Miśka na cos innego (byc moze mitsubishi, byc moze cos innego). W tym miejscu pada pytanie - co takiego kupilibyscie na moim miejscu? Jakich aut powinienem sie wystrzegac (macie o nich zle opinie)?
Założenia :
Celujemy w kwote 20-30tys zł.
Waznym kryterium jest niezawodnosc auta, wzglednie dostepnosc i ceny czesci.
Moc - autko powinno miec zdecydowanie sporo koni pod maską. Nie mam bynajmniej w planach 'scigac sie nim spod swiatel', ale nogę mam raczej ciezka i lubie wiedziec, ze mam zapas mocy przy wyprzedzaniu. Najchetniej jakis diesel, ale tutaj moze byc ciezko...
Rodzinki nie ma, wiec moze byc spokojnie 2/3 drzwiowe.
Myslelismy na SPOCie nawet pogawedke na ten temat - jako jeden z kandydatow pojawil sie Opel Astra II OPC.
W zasadzie z czasem tez sie nie spieszy - a najchetniej w zasadzie to kupilbym na wiosne, gdzie bede mial czas sprzedac mojego Misia (latem poruszam sie takze na motocyklu, wiec srodek transportu nadal bym jakis mial ).
Wiem, ze takich tematow bylo juz niemalo - no ale coz - wasze doradztwo zawsze w wielkiej cenie
pozdrawiam,
Mikolaj |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-12-2007, 14:26
|
|
|
Gdybym musiał lub miał kasę na zmianę auta w celu odmłodzenia rocznika wybrałbym Hondę Acord lub którąś z Mazd |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 09-12-2007, 14:33
|
|
|
j.w. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 09-12-2007, 14:43
|
|
|
Napisz coś więcej o tym z jakiego segmentu ma być auto. Jakie spalanie i przyspieszenie jest akceptowalne. Komfort czy bezkompromisowość. W jaki sposób użytkujesz samochód. Jazda miejska, dalsze wypady, ilość kilometrów rocznie. |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 09-12-2007, 15:07
|
|
|
BMW (tylko na full wypasie tzn navi+tv - diesel z 98-04.
Jeden warunek - auto oryginalne jak z fabryki, bez naklejek, dodatkowych spojlerow etc.
W miescie 8-9l przy mocnym deptaniu |
|
|
|
 |
Rados [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 15:16
|
|
|
Galant 2.5 V6 lub Honda Accord 2.0VTEC ewentualnie 3.0V6 w wersji Coupe. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
|
Wysłany: 09-12-2007, 15:22
|
|
|
Rados napisał/a: | Honda Accord 2.0VTEC |
2,0 lub 1,8 oba V-TEC Roznic w osiagach prawie nie zauwazysz a spalanie sporo mniejsze w 1,8 jesli juz o Honde chodzi
Toyota Avensis 2,0 D4 150KM w benzynie...lata poprostu
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 15:22
|
|
|
Wow, dzieki za szeroki odzew. Koton - zeby bylo wiecej detali:
Spalanie jesli chodzi o benzyne - do 15 litrow przy ciezkiej nodze byloby dobrze. Tryb glownie miejski - w roku jeden/dwa dluzsze wypady, srednio raz na poltora miesiaca trasa Wawa - Wroclaw i spowrotem.
Przebieg roczny niewielki - mysle, ze ok 10tys km maksymalnie (no chyba, ze zmienie prace) - 2/3 dni w tygodniu pracuje z domu, a do tego latem poruszam sie motocyklem tak czesto jak to mozliwe. Jesli chodzi o segment - no coz, im bardziej komfortowe, tym lepiej - w koncu kazdy z nas lubi wygode, niemniej jednak nie jest to kluczowe.
Myslalem jeszcze nad sprowadzeniem z USA moze czegos - wszak dolar nigdy tak nisko nie stal...
M. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 15:26
|
|
|
tylko i wylacznie A3 1.9TDI lub 1.8T |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 15:28
|
|
|
Hm, widze ze Accordy polecacie - jak wychodzi realne spalanie takiego autka? Wrazenia z jazd, jesli ktos mial okazje pojezdzic? Przyspieszenie znajde gdzies w necie pewnie...
Ah, zapomnialbym dodac jesli chodzi o komfort - no coz, klimatyzacja wymagana. Skoro moj staruszek Colt ja ma, to nie bede sie na mniej komfortowe przesiadal
[ Dodano: 09-12-2007, 15:40 ]
No i po szybkim review - Accord ładny jest sam w sobie (raczej nie coupe), ale A3 jest sliczna - bardzo mi sie podoba.
Znalezione aukcje:
http://moto.allegro.pl/it...rwisowane_.html
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C3869425
http://moto.allegro.pl/it...ajne_autko.html
Ten pierwszy jest specyficzny - 35tys przebiegu - niestety daleko i sprawdzenie tego mogloby byc klopotliwe ;/ Trzebaby zobaczyc co i jak zuzyte ;/
Martwia mnie natomiast historie zwiazane z cenami czesci/napraw ewentualnych dla A3 oraz zawieszenia. Nie jest to moje zdanie, tylko cos mi tam w glowie zostalo z dawnych rozmow. Niestety na autach to ja sie nie znam zbytnio (dlatego wdzieczny jestem za wasza pomoc i opinie).
pozdrawiam,
Mikolaj |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
|
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 16:08
|
|
|
Hm, widze ze A3 1.9TDI sa od 90KM do 130KM. Czym sie roznia no i jak to sprawdzic przy ewentualnym kupnie?
1.8 podobnie - 150KM i 180KM...
Robson - dzieki za wszystkie linki - juz krotko komentuje, zebyscie wiedzieli lepiej czego szukam.
Mustang - faktycznie abstrakcja w tej chwili - bedzie za drogi (a przynajmniej tak mi sie wydaje) w eskploatacji/naprawach - chociaz nie ukrywam - jest swietny i wizualnie najbardziej odpowiada mi ze wszystkich tych modeli
Avensis - hm... glupio to zabrzmi, ale wyglad dla mnie zbyt... pospolity. Nie podoba mi sie ;/
Accordy jak juz pisalem - bardzo fajne i na pewno godne uwagi, zwlaszcza za niezawodnosc, ale jakos nie rzucaja mnie na kolana
Ta Cari super - sliczna, nie moglem jednak znalezc jakiegos GDI na allegro w dobrym wyposazeniu...
Hm. http://moto.allegro.pl/it...di_okazja_.html
Carismy sa relatywnie tanie, czy nikt ich sie pozbyc nie chce? A jak sobie GDI radzi jesli chodzi o niezawodnosc/ew. naprawy? Robson?
O Galantach juz sporo myslalem - temat wciaz otwarty.
M. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 16:12
|
|
|
majki napisał/a: | Hm, widze ze A3 1.9TDI sa od 90KM do 130KM. Czym sie roznia no i jak to sprawdzic przy ewentualnym kupnie?
1.8 podobnie - 150KM i 180KM... |
zalezy od turbiny i elektroniki, poznac to mozesz po kodzie silnika, pamietaj ze nawet jak kupisz 90KM to latwo mozesz podniesc do tych 130KM (130KM do 180KM). |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 16:21
|
|
|
arturro napisał/a: |
zalezy od turbiny i elektroniki, poznac to mozesz po kodzie silnika, pamietaj ze nawet jak kupisz 90KM to latwo mozesz podniesc do tych 130KM (130KM do 180KM). |
Hm, wzrost o 40/50KM taki łatwy poprzez np samo chipowanie?
M. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2007, 16:31
|
|
|
majki napisał/a: |
Hm, wzrost o 40/50KM taki łatwy poprzez np samo chipowanie? |
poprzez zmiane softu, plus ew. pozniejszych zmianach w chlodnicy, turbo, wtryskach.
silnik z turbo to praktycznie studnia bez dna ze zwiekszaniem mocy.
bez ingerencji w uklady (tylko eletkronika) 30-40KM plus Nm na "dzien dobry" na luzaku |
|
|
|
 |
|
|