spryskiwacz tylnej szyby |
Autor |
Wiadomość |
kartuz [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2007, 09:03 spryskiwacz tylnej szyby
|
|
|
Witajcie,
zadam banalne pytanie ale chcę się dowiedzieć gdzie jest pojemnik na spryskiwacz do tylnej szyby? czy to jest ten sam zbiornik co do przedniej?
jeżeli tak to chyba mam uszkodzony gdzieś przewód bo słychać jak pracuje pompa tylnej szyby ale płyn niestety pryska?
jak najszybciej sprawdzić gdzie jest problem?
dzięki za info |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2007, 12:04 Re: spryskiwacz tylnej szyby
|
|
|
kartuz napisał/a: | gdzie jest pojemnik na spryskiwacz do tylnej szyby? czy to jest ten sam zbiornik co do przedniej? |
Do spryskiwacza tylnej szyby płyn pobierany jest z tego samego zbiornika co do spryskiwaczy szyb przednich. Jest jeden zbiornik z płynem z lewej strony silnika.
kartuz napisał/a: | jeżeli tak to chyba mam uszkodzony gdzieś przewód bo słychać jak pracuje pompa tylnej szyby ale płyn niestety pryska?jak najszybciej sprawdzić gdzie jest problem? |
Powodów może być sporo:
- możesz mieć zapchaną dyszę od spryskiwacza tylnej szyby - najlepiej wyjąć i przedmuchać sprężonym powietrzem
- przewód nie ma połączenia ze zbiornikiem płynu lub dyszą spryskiwacza - sprawdzić połączenia
- przewód może być uszkodzony
Weź pod uwagę też fakt, że mamy minusowe temperatury i jeżeli miałeś wodę w zbiorniku to jej resztki mogły zostać w przewodzie i zamarznąć (ze spryskiwaczami z przodu nie miałbyś takich problemów bo ciepły silnik rozpuściłby wodę). Jeżeli jest możliwość to wstaw auto na jakiś czas do ogrzewanego pomieszczenia żeby wszystko odtajało. |
|
|
|
 |
JKRjerry [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2008, 20:43 Re: spryskiwacz tylnej szyby
|
|
|
Witam,
tez mam problem ze spryskiwaczem tylnej szyby. Gdzie znajduje się pompka? Bo wydaje mi się że padła bo nie słychać żadnego odgłosu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 09-05-2008, 20:48
|
|
|
JKRjerry napisał/a: | Gdzie znajduje się pompka? | Pompka znajduje się przy zbiorniku płynu razem z przednią pompką. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
JKRjerry [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2008, 20:57
|
|
|
JCH napisał/a: | Pompka znajduje się przy zbiorniku płynu razem z przednią pompką. |
dzięki wielkie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dlugiad [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2008, 11:39
|
|
|
Ja bym radził sprawdzić najpierw styki w kostce. Niestety ale SS jest tak zaprojektowany, że w kostkę nabija sie błoto i styki śniedzieją. Jak okaże sie, że pompka padła to można zastosować zamiennik pompki od Tico. |
|
|
|
 |
niutiger [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2009, 12:34
|
|
|
Witajcie,
Dziś pojawił się problem ze spryskiwaczami. Po uruchomieniu spryskiwania szyb (przód czy tył) wycieraczki uruchamiają się ale nic nie leci. Dodatkowo nie słychać pracy pompek (bo chyba są dwie - po jednej na przód i na tył). Chyba dziwne, żeby dwie pompki na raz padły? Co prawda mróz teraz ale gdyby zamarzł płyn (zimowy) to słychać byłoby odgłos pompki.
Powiedzcie gdzie szukać tych może zaśniedziałych styków? Pogoda wybitnie nie skłania do majsterkowania ale trzeba popatrzeć.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
vaciok
Forumowicz vaciok

Auto: MSS 1.3 1999r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 76 Skąd: tarnowskie góry
|
Wysłany: 03-01-2009, 13:36
|
|
|
Witam.
Mnie właśnie zamarzł płyn do spryskiwania szyb w pompce, dlatego nie było słychać pracy pompek. Na domiar złego jedna z nich została rozerwana przez mróz. Zastąpiłem ją właśnie pompką z Tico - koszt 14 zł. Musiałem tylko przerobić końcówki na kabelkach bo tiko ma te węższe.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|