Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
spryskiwacz tylnej szyby
Autor Wiadomość
kartuz
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2007, 09:03   spryskiwacz tylnej szyby

Witajcie,
zadam banalne pytanie ale chcę się dowiedzieć gdzie jest pojemnik na spryskiwacz do tylnej szyby? czy to jest ten sam zbiornik co do przedniej?

jeżeli tak to chyba mam uszkodzony gdzieś przewód bo słychać jak pracuje pompa tylnej szyby ale płyn niestety pryska?

jak najszybciej sprawdzić gdzie jest problem?

dzięki za info

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2007, 12:04   Re: spryskiwacz tylnej szyby

kartuz napisał/a:
gdzie jest pojemnik na spryskiwacz do tylnej szyby? czy to jest ten sam zbiornik co do przedniej?

Do spryskiwacza tylnej szyby płyn pobierany jest z tego samego zbiornika co do spryskiwaczy szyb przednich. Jest jeden zbiornik z płynem z lewej strony silnika.

kartuz napisał/a:
jeżeli tak to chyba mam uszkodzony gdzieś przewód bo słychać jak pracuje pompa tylnej szyby ale płyn niestety pryska?jak najszybciej sprawdzić gdzie jest problem?

Powodów może być sporo:
- możesz mieć zapchaną dyszę od spryskiwacza tylnej szyby - najlepiej wyjąć i przedmuchać sprężonym powietrzem
- przewód nie ma połączenia ze zbiornikiem płynu lub dyszą spryskiwacza - sprawdzić połączenia
- przewód może być uszkodzony

Weź pod uwagę też fakt, że mamy minusowe temperatury i jeżeli miałeś wodę w zbiorniku to jej resztki mogły zostać w przewodzie i zamarznąć (ze spryskiwaczami z przodu nie miałbyś takich problemów bo ciepły silnik rozpuściłby wodę). Jeżeli jest możliwość to wstaw auto na jakiś czas do ogrzewanego pomieszczenia żeby wszystko odtajało.

JKRjerry
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 20:43   Re: spryskiwacz tylnej szyby

Witam,

tez mam problem ze spryskiwaczem tylnej szyby. Gdzie znajduje się pompka? Bo wydaje mi się że padła bo nie słychać żadnego odgłosu.

Pozdrawiam

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-05-2008, 20:48   

JKRjerry napisał/a:
Gdzie znajduje się pompka?
Pompka znajduje się przy zbiorniku płynu razem z przednią pompką.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

JKRjerry
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2008, 20:57   

JCH napisał/a:
Pompka znajduje się przy zbiorniku płynu razem z przednią pompką.

dzięki wielkie.
Pozdrawiam

dlugiad
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2008, 11:39   

Ja bym radził sprawdzić najpierw styki w kostce. Niestety ale SS jest tak zaprojektowany, że w kostkę nabija sie błoto i styki śniedzieją. Jak okaże sie, że pompka padła to można zastosować zamiennik pompki od Tico.

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2009, 12:34   

Witajcie,

Dziś pojawił się problem ze spryskiwaczami. Po uruchomieniu spryskiwania szyb (przód czy tył) wycieraczki uruchamiają się ale nic nie leci. Dodatkowo nie słychać pracy pompek (bo chyba są dwie - po jednej na przód i na tył). Chyba dziwne, żeby dwie pompki na raz padły? Co prawda mróz teraz ale gdyby zamarzł płyn (zimowy) to słychać byłoby odgłos pompki.
Powiedzcie gdzie szukać tych może zaśniedziałych styków? Pogoda wybitnie nie skłania do majsterkowania ale trzeba popatrzeć.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrowienia

vaciok 
Forumowicz
vaciok

Auto: MSS 1.3 1999r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2009, 13:36   

Witam.
Mnie właśnie zamarzł płyn do spryskiwania szyb w pompce, dlatego nie było słychać pracy pompek. Na domiar złego jedna z nich została rozerwana przez mróz. Zastąpiłem ją właśnie pompką z Tico - koszt 14 zł. Musiałem tylko przerobić końcówki na kabelkach bo tiko ma te węższe.
Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu