|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Potrzebna porada bankowca-finansisty:) |
Autor |
Wiadomość |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2007, 12:38 Potrzebna porada bankowca-finansisty:)
|
|
|
Witam, czy ktoś z szanownych forumowiczów zajmuje sie branżą finansową?
Jeśli tak , to mam kilka pytań:)
Pozdr. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2007, 12:48
|
|
|
branża finansowa jest baardzo obszerna więc napisz dziedzinę o jaką CI chodzi |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-12-2007, 00:55
|
|
|
Bastek77 napisał/a: | zajmuje sie branżą finansową |
ja sie zajmuje.
chociaz nie kazdym tematem z tej branzy - ale pytaj smialo, moze pomoge (choc nie obiecuje) |
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2007, 23:35
|
|
|
Więc chciałem zapytać na temat kredytów co jest obecnie najlepsze na rynku?
Złotówki, franki, jakie banki mają najniższe koszty kredytów?
Nie chodzi mi o jakąś ogromną sumę, ale po co przepłacać:)
Pozdr. |
|
|
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2007, 23:59
|
|
|
Opłacalność to oczywiście SF (wiele powodów)...................ale ofert wszystkich banków nie znam więc nie pomogę |
|
|
|
 |
sruba
|
Wysłany: 18-12-2007, 00:42
|
|
|
jeżeli chodzi o kredyty -
franki są niżej oprocentowane, ale też ryzyko walutowe jest w tej chwili dość wysokie, ze względu na bardzo mocną złotówkę - jeżeli teraz weźmiesz kredyt we frankach, to opłacalność niskiego oprocentowania może się okazać złudna w momencie kiedy frank poszybuje w górę (złotówka się osłabi). oczywiście nie musi to nastąpić, ci, którzy wzięli kredyt w momencie kiedy frank kosztował około 2.80 pln są szczęśliwi (teraz frank kosztuje ok. 2.20). ale pamiętam też panikę klientów, którzy brali kredyty w euro, które z 3.70 poszybowało na 5.00...
co do złotówek - pewnośc walutową opłacasz wyższym oprocentowaniem, przy czym tendencja podnoszenia stóp procentowych w Polsce jest cały czas aktualna (rośnie oprocentowanie kredytów).
co do samych kredytów - musisz zwrócić uwagę na wszystkie koszty, nie tylko na oprocentowanie. w grę wchodzą różnego rodzaju prowizje, marża, wyceny, itd.
zwróć też uwagę na to, czy bank podając oprocentowanie ma na myśli WIBOR, czy też jest to "WIBOR bankowy" (czyli takie oprocentowanie bazowe, które bank samodzielnie "zmienia"). w tym drugim wypadku będziesz uzależniony od bankowego "widzi-mi-się".
co do samych nazw:
franki:
mBank, GE,
plny:
ING,
uderz też do jakiegoś Expandera, albo innego pośrednika - nic Cię to nie kosztuje, a tam są zorientowani w najlepszych ofertach... |
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 07:54
|
|
|
Dzięki za objaśnienie sytuacji:)
Faktycznie z Frankiem może być nie wesoło jak złotówka spadnie:(
Ostatnie pytanie, czy można liczyć na jakieś względy od swojego banku,który mnie obsługuje od lat, czy nie sugerować się tym?
Tak sobie myślę, że byłoby mniej biurokracji:)
Pozdr |
|
|
|
 |
sruba
|
Wysłany: 18-12-2007, 08:05
|
|
|
jeżeli na konto w macierzystym banku przesylasz wynagrodzenie - to nie wiem, czy dostaniesz lepsze oprocentowanie (nizsza marze), bo to wewnetrzne regulacje banku, ale ominiesz zapewne kilka tematow jak np. zaswiadczenie o zarobkach...
nie bedziesz tez musial zakladac kolejnego konta (a takie najczesciej musisz zalozyc "pod kredyt" - uwaga dodatkowe koszty !), no i wszystko masz w jednym banku - co oznacza wygode... |
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 08:07
|
|
|
Bastek77 napisał/a: | Ostatnie pytanie, czy można liczyć na jakieś względy od swojego banku,który mnie obsługuje od lat, czy nie sugerować się tym?
Tak sobie myślę, że byłoby mniej biurokracji:) |
mozesz ale w wiekszosci przypadkow nie, zalezy w jakiej grupie jestes klientow ale sadze ze jestes indywidualnym klientem (nie VIP) wiec mozesz smialo znalezdz lepsza oferte w innych bankach.
moze to sie wiazac z zalozeniem konta w innym banku ale nie musi.
co do kredytow w obcych walutach to kiedys mnie uczono: "biez kredyt w walucie ktora zarabiasz" i cos w tym jest (a wyzej dokladnie wyjasniono). |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 08:14
|
|
|
Dzięki panowie, pokręcę się troszkę i ocenię co dla mnie będzię odpowiednie, jeszcze raz dzięki za pomoc, pozdr. |
|
|
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 09:17
|
|
|
jeszcze troszkę ode mnie:
ja biorąc kredyt poszedłem do Expandera (mam jednego konsultanta w Wawie, którego mogę polecić na prv) - jestem generalnie zadowolony.
Tylko, że WIBOR rośnie jak szalony - w przeciągu 3 m-cy rata wzrosła mi o 150 zł. Ale chyba już zrobili mi wpis do hipoteki więc oprocentowanie spadnie o 1pp. (aprox. 300PLN) |
|
|
|
 |
HamanN
Mitsumaniak Jacek
Auto: Lancer 1.6 GLXi KOMBI 94'
|
Wysłany: 18-12-2007, 09:35
|
|
|
Witam.
Ja sie zajmuje kredytami i śmiało mogę powiedzieć - ze NAJTAŃSZE KREDYTY KONSUMPCYJNE (na dowolny cel) ma PKO BP (bez zubra) |
|
|
|
 |
Aga
Don't start with me! ;-) __________________

Auto: Toyota RAV 4
|
Wysłany: 18-12-2007, 10:07
|
|
|
a ja brałam kredyt hipoteczny w Fortis Banku i jestem bardzo zadowolona zarówno z wysokości raty jak i (a może przede wszystkim) z obsługi
minimum formalności - maximum profesjonalizmu
wbrew pozorom jest to bardzo istotne, szczególnie przy zakupie mieszkania, gdy wszystko trzeba zgrać w czasie i dopracować w szczegółach |
|
|
|
 |
detlef [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 10:25
|
|
|
Aga napisał/a: | a ja brałam kredyt hipoteczny w Fortis Banku i jestem bardzo zadowolona zarówno z wysokości raty jak i (a może przede wszystkim) z obsługi
minimum formalności - maximum profesjonalizmu
wbrew pozorom jest to bardzo istotne, szczególnie przy zakupie mieszkania, gdy wszystko trzeba zgrać w czasie i dopracować w szczegółach |
oj, miałem trzy oferty: z mBanku, z Millenium i Fortisa właśnie - Fortis był najdroższy ale fakt, ze pierwszy się odezwał i to w sumie bardzo szybko.. zdecydowaliśmy się na mBank, który był (wtedy) najtańszy ale współpraca mogła wyglądać lepiej.. |
|
|
|
 |
Aga
Don't start with me! ;-) __________________

Auto: Toyota RAV 4
|
Wysłany: 18-12-2007, 11:33
|
|
|
detlef napisał/a: | Fortis był najdroższy ale fakt, ze pierwszy się odezwał i to w sumie bardzo szybko.. zdecydowaliśmy się na mBank, który był (wtedy) najtańszy ale współpraca mogła wyglądać lepiej.. |
ja myślę, że w przypadku kredytu hipotecznego należało by postawić na stabilny i pewny bank, z wiarygodną historią i zadowolonymi klientami
w końcu to jest współpraca na kilkadziesiąt lat
osobiście nie zdecydowałabym się na niedawno powstały bank czy pożal sie Boże kasę np. Stefczyka, rządzącą się jakimiś swoimi wewnętrznymi procedurami i przepisami |
|
|
|
 |
|
|