Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:05
Klimatyzacja- non stop
Autor Wiadomość
Mateusz 
Forumowicz

Auto: L 200, 2011 HP
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-12-2007, 23:44   Klimatyzacja- non stop

witam,
mam do Was pytanie dotyczace uzytkowania klimatyzacji, osobiscie od poczatku uzytkowania Outka II generacji caly czas jezdze na automatycznym nastawie- reguluje tylko zadana temperature i tyle. Zastanawiam sie jakie sa Wasze preferencje, czy takze uzywacie klimy bez ograniczen? czy moze tylko latem i podczas odparowywania szyb?
Jakie sa Wasze dobre badz zle doswiadczenia ktorymi mozecie sie podzielic w tym temacie.
pozdrawiam,
Mateusz

medan
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 00:03   

zauważyłem coś takiego- stałe włączenie klimy-czy to chłodzenia, czy ogrzewania-sterowane jest temp. czujnika ,który znajduje się w okolicy kolana.po dłuższej jeździe temp. tej okolicy deski rozdzielczej jest zawsze wyższa niż w kabinie.Skutek jest taki, że latem klima zbytnio chłodzi, a zimą nie dogrzewa. trochę mnie to wkurza. nie mam tego problemu po wyłączeniu automatu. temat troszkę inny, ale może ktoś ma podobne doświadzcenia./ chodzi o 2,0T, ale myślę ,ze w II jest podobnie./

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 08:19   

ja jezdze non-stop z klima (co prawda w innym aucie) i w niczym to nie przeszkadza, zreszta i tak ponizej 3 stopni C sprezarka automatycznie sie wylacza i jezdzimy bez klimy.
napewno takie uzytkowanie klimy pozwoli ci sie z niej dluzej cieszyc tj. nie ma problemu ze smarowaniem sprezarki (ktora jak wiadomo raz na tydzien nalezy wlaczyc ale kto o tym pamieta) i problemu grzybow w instalacji.

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-12-2007, 08:41   

Ja też jeżdżę z klimą włączoną non-stop. Tyle, że ja wolę używać ręcznej regulacji niż auto.
Zauważułem coś takiego: niezależnie od ustawionej temp. zaraz po uruchomieniu silnika klima mocno grzeje i szybko się robi ciepło, a wręcz gorąco. Po kilku minutach z nawiewów zaczyna dmuchać powietrze o ustawionej temp. W fordzie tego nie miałem. Po odpaleniu dmuchało powietrzem o temp. podobnej do otoczenia, po kilku minutach (pewno jak się silnik zagrzał) klima zaczynała chłodzić lub grzać - zależnie od ustawień.

Bulaj
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 16:47   

Zauważyłem, że przy automatycznym ustawieniu nawiewu jest kłopot z prawidłowym odparowywaniem szyby przedniej po bokach i szyb bocznych. Problem znika już po ustawieniu nawiewu na :nogi-środek.

benek45
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 20:22   

od maja jeżdżę outkiem II na włączonej klimie w trybie auto,teraz jest nastawiona na 18 st.Od chwili rozruchu po 3-4 km.czuć ciepłe powietrze,nawet bardzo ciepłe.To zadziwiające w silniku diesla :shock:

rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 20:38   

benek45 napisał/a:
od maja jeżdżę outkiem II na włączonej klimie w trybie auto,teraz jest nastawiona na 18 st.Od chwili rozruchu po 3-4 km.czuć ciepłe powietrze,nawet bardzo ciepłe.To zadziwiające w silniku diesla :shock:

Czyżby była pompa ciepła ?? bo to własnie tak działa ale że fabryka by się tym nie chwaliła ...

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 21:24   

Outlander ma cos takiego. Ale jest to raczej spowodowane tym ze nowe dielse maja problemy z grzaniem. Poprostu przez swoja wyzsza sprawnosc nie wydzielaja tyle ciepla ;)

rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2007, 21:54   

Sprawdzałem nie ma tam żadnej pompy ciepła poprostu powietrze jest ogrzewane przez silnik tak jak wszędzie ......

remcio
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2007, 20:54   

Bulaj napisał/a:
Zauważyłem, że przy automatycznym ustawieniu nawiewu jest kłopot z prawidłowym odparowywaniem szyby przedniej po bokach i szyb bocznych. Problem znika już po ustawieniu nawiewu na :nogi-środek.

u mnie jest tak samo ;((
w innych autach takich cudactw nie miałem

[ Dodano: 29-12-2007, 22:14 ]
Chciałbym zapytać czy zwróciliście uwagę, a może to tylko u mnie tak jest .. że po ustawieniu klimatyzacji na automat sterownik jakimś cudem zawsze więcej ciepłego powietrza puszcza na nogi a na przykład na głowę znacznie znacznie mniej ?? Nie zawsze grzanie na nogi w zimie jest przyjemne dla każdego .... ciekawi mnie czy to coś normalnego w tym aucie czy jakaś wada ;-(

Odpowiedz do tematu