Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebna porada bankowca-finansisty:)
Autor Wiadomość
sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-12-2007, 12:01   

Aga napisał/a:
należało by postawić na stabilny i pewny bank

yyy, mBank to grupa BRE, więc chyba można mówić o stabilności...
ale ja nie o tym chciałem - Aga - mam Cie ! :wink:

należałoby :!: :lol: 8) :D

detlef
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 13:05   

Aga napisał/a:
pożal sie Boże kasę np. Stefczyka, rządzącą się jakimiś swoimi wewnętrznymi procedurami i przepisami

z tego co wiem to moja przyszła teściowa ma tam lokatę i jest zadowolona - ale lokata to nie kredyt - dać a brać to różnica :) - a co do zadowolonego kredytobiorcy.. w moim mniemaniu "zadowolony" i "kredytobiorca" to słowa przeciwstawne... :)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-12-2007, 13:06   

Sruba napisał/a:
uderz też do jakiegoś Expandera, albo innego pośrednika - nic Cię to nie kosztuje, a tam są zorientowani w najlepszych ofertach...

No nie żartuj :) mam sporo znajomych którzy pracują bądź prowadza takie firmy - tam nie proponuje się klientowi najlepszej oferty z jego punktu widzenia ale taka na której pośrednik ma największy zarobek/prowizję/itp. :badgrin: :badgrin: :badgrin:

detlef
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 13:54   

bank płaci Expanderowi a nie klient
poza tym - masz przejrzysty wybór - wszystkie banki rozpisane na drobne - marża, oprocentowanie, koszt podjęcia kredytu.. no i najważniejsze - możesz pójść się zorientować i na koniec powiedzieć "nie, dziękuje".. jedyne co ryzykujesz to czas..

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 13:58   

detlef napisał/a:
poza tym - masz przejrzysty wybór - wszystkie banki rozpisane na drobne - marża, oprocentowanie, koszt podjęcia kredytu.. no i najważniejsze - możesz pójść się zorientować i na koniec powiedzieć "nie, dziękuje".. jedyne co ryzykujesz to czas..
Nic dodać - niczym nie ryzykujesz :!:

Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 14:34   

Bank płaci expanderowi, czyli de facto i tak płaci klient :badgrin: z resztą jak zawsze:)
Co powiecie na temat leasingów? Jak z kosztami, plusy i minusy względem gotówkowego?
Pozdr.

Aga 
Don't start with me! ;-)

Auto: Toyota RAV 4
Wysłany: 18-12-2007, 15:12   

Sruba napisał/a:
Aga napisał/a:
należało by postawić na stabilny i pewny bank

yyy, mBank to grupa BRE, więc chyba można mówić o stabilności...
ale ja nie o tym chciałem - Aga - mam Cie ! :wink:

należałoby :!: :lol: 8) :D

no, masz mnie
tylko, że tematy Ci się pomyliły :twisted:

nie wspomnę o zasadach wytykania błędów, ponieważ się o to nie obrażam

[ Dodano: 18-12-2007, 15:18 ]
detlef napisał/a:
w moim mniemaniu "zadowolony" i "kredytobiorca" to słowa przeciwstawne... :)

nie zgodzę się z tym
od dawna wiadomo, że kredyty inwestycyjne lub hipoteczne (długoterminowe) są opłacalne
gdyż ich oprocentowanie jest znacznie niższe niż oprocentowanie lokat, na które można wpłacić gotówkę
innymi słowy: gotówka wpłacona na lokatę "zarabia" na odsetki od kredytu i jeszcze daje zysk

detlef
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 15:38   

widzę, że niektórzy chcieli by mieć zapłacone za to, że są tak łaskawi, że zaciągają kredyt w banku.. już nie będę dyskutował w tym temacie - za dużo "fachowców" :badgrin:

Aga, przepraszam, a kto Ci da kredyt hipoteczny w wysokości np. 400.000 PLN żebyś wpłaciła na lokatę..? :)

I co to znaczy kredyt hipoteczny jest opłacalny..? Dodam tylko, że płacę 80% odsetek i 20% kapitału..Dopiero za kilkanaście lat proporcje wyrównają sie do 50 na 50..

Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 15:41   

Ale hard core, chyba nie będę brał żadnego kredytu :P
Ma ktoś z Was leasing?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 18-12-2007, 18:00   

detlef napisał/a:

Nie kapujesz :twisted: przecież im więcej prowizji taka firma ma od konkretnego banku za "sprzedaż" ich produktu klientowi tym chętniej właśnie wciska klientom ten "produkt" z tego banku co wcale nie oznacza że dla klientów jest to najkorzystniejsza oferta :badgrin: :badgrin: :badgrin:

[ Dodano: 18-12-2007, 18:03 ]
detlef napisał/a:
a kto Ci da kredyt hipoteczny w wysokości np. 400.000 PLN żebyś wpłaciła na lokatę..? :)

Oj to proste: Mam swoje 400tys - wpłacam je na odpowiednią lokatę a pod zastaw tejże lokaty biorę kredyt hipoteczny ;) za który buduje dom - różnica in plus w odsetkach z lokaty i kredytu pomniejsza koszt kredytu. Przecież to proste.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 19:41   

saphire napisał/a:
Oj to proste: Mam swoje 400tys - wpłacam je na odpowiednią lokatę a pod zastaw tejże lokaty biorę kredyt hipoteczny ;) za który buduje dom - różnica in plus w odsetkach z lokaty i kredytu pomniejsza koszt kredytu. Przecież to proste.
zgadza sie tylko musisz miec czym płacić na bierząco bo odetki z lokaty będą po jakimś czasie dopiero :wink:

saphire napisał/a:
Nie kapujesz :twisted: przecież im więcej prowizji taka firma ma od konkretnego banku za "sprzedaż" ich produktu klientowi tym chętniej właśnie wciska klientom ten "produkt" z tego banku co wcale nie oznacza że dla klientów jest to najkorzystniejsza oferta
Nie jest tak jak mówisz. Doradca z Expandera musi Ci dać "przegląd" ofert bankowych i widzisz co który bank może Ci zaproponować. Oczywiście może "polecać" tena nie inny bank ale to TY wybierasz gdzie chcesz mieć kredyt a nie oni :!: :!:
Ostatnio zmieniony przez dm17 18-12-2007, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 18-12-2007, 20:15   

Ojjj a jakiż to problem tak dobrać proponowane oferty aby właśnie ta najzyskowniejsza dla doradcy wyglądała klientowi na ich tle na najkorzystniejszą ;) - tak niestety jest i tak niestety wiele firm pośrednictwa finansowo/doradczo/whatever robi.

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 18-12-2007, 20:37   

Aga napisał/a:
od dawna wiadomo, że kredyty inwestycyjne lub hipoteczne (długoterminowe) są opłacalne
gdyż ich oprocentowanie jest znacznie niższe niż oprocentowanie lokat

to nieprawda.
oprocentowanie lokaty nie jest wyższe od oprocentowania kredytu hipotecznego.
w tej chwili lokując plny można uzyskać oprocentowanie w granicach 5-5.5 %, zaś realne oprocentowanie kredytu hipotecznego (wibor + marża banku) to w tej chwili około 6%.

detlef napisał/a:
Aga, przepraszam, a kto Ci da kredyt hipoteczny w wysokości np. 400.000 PLN żebyś wpłaciła na lokatę..? :)

nie ma żadnego problemu - posiadasz nieruchomość i bierzesz kredyt pod jego hipotekę, czyli tzw. kredyt refinansowy. banku nie obchodzi, co zrobisz z tą kasą. można ją przepić, zainwestować w kasynie, albo w fundusze. albo postawić kolejną nieruchomość...

dm17 napisał/a:
zgadza sie tylko musisz miec czym płacić na bierząco bo odetki z lokaty będą po jakimś czasie dopiero :wink:

nie dostaniesz kredytu jeżeli nie masz zdolnośći kredytowej. inaczej - by wziąść kredyt musisz mieć dochody. ew. w skrajnych wypadkach - duży depozyt w banku.
a skoro masz dochody, to nie stanowi problemu poczekanie na potencjalne odsetki :wink:

btw. dm - bieżąco :lol: :wink:

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 20:41   

Lepiej Ci :mrgreen: :mrgreen:

Śruba wiem że musisz mieć zdolność kredytową - ja sie odnosiłem do ewentualnego pokrywania rat odsetkami.................. a i jak mówisz w 100% sie nie pokryje.

detlef
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 22:41   

dm17 napisał/a:

saphire napisał/a:
Nie kapujesz :twisted: przecież im więcej prowizji taka firma ma od konkretnego banku za "sprzedaż" ich produktu klientowi tym chętniej właśnie wciska klientom ten "produkt" z tego banku co wcale nie oznacza że dla klientów jest to najkorzystniejsza oferta
Nie jest tak jak mówisz. Doradca z Expandera musi Ci dać "przegląd" ofert bankowych i widzisz co który bank może Ci zaproponować. Oczywiście może "polecać" tena nie inny bank ale to TY wybierasz gdzie chcesz mieć kredyt a nie oni :!: :!:

dokładnie.. ale ale.. czyżbyś podejrzewał, że doradca z Expandera modyfikuje oferty banków tak aby klient wybrał te najkorzystniejsze dla Expandera..?

[ Dodano: 18-12-2007, 22:43 ]
saphire napisał/a:
detlef napisał/a:
a kto Ci da kredyt hipoteczny w wysokości np. 400.000 PLN żebyś wpłaciła na lokatę..? :)

Oj to proste: Mam swoje 400tys - wpłacam je na odpowiednią lokatę a pod zastaw tejże lokaty biorę kredyt hipoteczny ;)

saphire, załóżmy - masz 400 tys. I co? I wkładasz je na lokate? Naprawde? Takie to proste? Gratuluje.

Odpowiedz do tematu