|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] Dziwne dźwięki |
Autor |
Wiadomość |
Eassy! [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2007, 22:52 [1G 90-94] Dziwne dźwięki
|
|
|
Witam, Eclips 1G wersja amerykańska, zostały wymienione tarcze, klocki tył i przód i piasty tył (wszystko Nipparts). Po 2 tygodniach od wymiany przy pierwszych 2-3 hamowaniach po odpaleniu (jak jest jeszcze zimny) słyszę głośne, bliżej mi niezidentyfikowane dźwięki, tak jakby coś huczało. Czy ktoś się z tym spotkał, co to może być??
PZDR! |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 27-12-2007, 17:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2007, 23:37
|
|
|
tylko przy hamowaniu? okresl sie blizej |
|
|
|
 |
Eassy! [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2007, 23:59
|
|
|
Właśnie nie potrafię "się określić", bądź tego dźwięku. Po prostu HUCZY (głośno, słychać będąc na zewnątrz auta), przy hamowaniu i minimalnie przy ruszaniu. Nie jest to dźwięk tarcia, tylko głuche huczenie i tylko przy 2-3 hamowaniu, póżniej już jest ok. I nie zaczęło sie to zaraz po wymianie (klocki+tarcze, po 2tygodniach piasty i po ponad tygodniu zaczęło huczeć). Mam wrażenie, że dźwiek dobiega z tyłu. Nie zmieniła sie siła hamowania.
Jestem "babą", nie znam się ale skoro są tarcze to chyba i szczęki i właśnie nasunęła mi się myśl, że jeśli te potrafią się zapiec, to może właśnie z nimi coś się dzieje. Bo ten dźwięk występuje zawsxe jak auto stoi przez noc, bądź po 9h stania jak jestem w pracy...?? |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 00:10
|
|
|
Moze ręczny jest za ciasny i trzyma troche,linka podmarznieta i zanim pusci to chwilka minie. |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 00:15
|
|
|
temat hamulcow 1g z tylu probowal mi kiedys objasnic kris :> ale cholere nie moge go pojac , tzn chodzi o pare szczegolwo :. bo ponoc reczny jak i roboczy jest na klocku ? |
|
|
|
 |
Eassy! [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 00:15
|
|
|
Idę spuścić tego złoma z ręcznego a tak na poważnie to ręczny jest cały czas taki sam, przed wymianą było kilka dni mrozów i śnieg nawet i nie było tego dźwięku
A tak z innej beczki to poszukuję również "majstra" z Trójmiasta, który podjąłby się regulacji zapłonu...czy tylko serwis mi pozostaje? |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 22-12-2007, 00:22
|
|
|
tanie i marnej jakosci klocki zbyt twarde . albo klocki i tarcze naraz. Poprostu tandeta. I wiem o jaki ci odglos chodzi, znam ten dzwiek. masz przez chwile wrazenie ze cos ma odpasc |
|
|
|
 |
Eassy! [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 00:24
|
|
|
To w takim razie mam rozumieć, że po 3 lekkich hamowaniach te klocki "miękną"?? Miałam te klocki w Civicu i podobnej reakcji nie zauważyłam :/
Nie mam wrażenia że coś ma odpaść...raczej że...nie wiem, tarcie to to nie jest...UWAGA! TŁUMACZY KOBIETA! jakby mi mega sowa zahuczała |
|
|
|
 |
GOLDI [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 01:29
|
|
|
co do klockow i tarcz skoro nowe to sie moze docieraja ?
Eassy! napisał/a: | który podjąłby się regulacji zapłonu | a coz to sie dzieje :>? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-12-2007, 09:34
|
|
|
Eassy! napisał/a: | A tak z innej beczki to poszukuję również "majstra" z Trójmiasta |
Kolega Krzyżak pewnie pomoże, napisz do niego na PW.
Eassy! napisał/a: | UWAGA! TŁUMACZY KOBIETA! jakby mi mega sowa zahuczała |
Poczekaj pare dni, jak się zmieni temperatura na wyższą, może huczenie sowy ustanie w zimie ogólnie unikaj zaciągania hamulca ręcznego. Moim zdanie klocki się ukłądają, i albo się ułożą albo nie, ale to ocenisz po przejechjaniu przynajmniej 2000 km. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Eassy! [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 22:16
|
|
|
Moje kolejne spostrzeżenia: w nocy -5stC, auto było na ręcznym przy hamowaniu cisza. Za to kolejna ciekawostka: po przejechaniu ponad 10km bez hamowania (obwodnica) "sowa" pojawiła się w końcowej fazie hamowania...zadziwia mnie ten samochód!! |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 01:12
|
|
|
Kto robil wymiane czesci? Jesli zaklad to proponuje pojechac zeby to sprawdzili... jakoby na gwarancji robocizny. Jesli ktos ze znajomych albo sama to proponuje zwrocic uwage na elementy hamulca. Nie pamietam jak jest dokladnie w 1G ale jesli sa tam blaszki przytrzymujace klocki to sprawdz czy sa na swoim miejsu chodz jesli to te blaszki/zawleczki to wieksza szansa ze bylby pisk jak huczenie sowy.
Mam wrazenie ze jedna z tylnych oslon hamulcow moze byc lekko wygieta i moze powodowac poddobny odglos. Proponowalbym zajrzec do tego jeszcze raz zeby sie upewnic. |
|
|
|
 |
|
|