Sieć domowa. Radiówka, wifi, itd :) |
Autor |
Wiadomość |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-12-2007, 23:14 Sieć domowa. Radiówka, wifi, itd :)
|
|
|
Wiem, że na forum są ludzie zorientowani w temacie, mam taki mały problem.
Obecnie mam łącze radiowe, tj antena na dachu i z niej kabel bezpośrednio do karty w kompie.
Teraz kombinuje tak, aby ten kabel połączyć do jakiegoś routera (czy innego urządzenia) który odbierze sygnał z anteny i rozdzieli bezprzewodowo (WiFi) po całym domu. Czyli taka domowa sieć WiFi z łącza radiowego.
Jest to możliwe? Jakie urządzenia muszę kupić? Oczywiście poza odbiornikami w kompach (w lapie jest ta karta WiFi wbudowana, a w PC albo się kupi kartę pod USB albo może uda się wykorzystać ta która już mam).
Będę wdzięczny za wszelkie sugestię i porady, z góry dziękuję! |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2007, 23:32
|
|
|
ja u siebie na koncu kabla mam takie urzadzenie http://www.ceneo.pl/246332
wszystko dziala bez zarzutow juz ponad rok, urzadzenie proste, ustawienia jeszcze prostrze. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
|
Wysłany: 21-12-2007, 23:34
|
|
|
Podaj więcej danych, co to za karta, typ (w sensie rodzaj sygnału, tryb pracy) sieci. Podejrzewam, że to poprostu karta WLAN. Na pierwszy rzut oka przydałoby się urządzenie typu dualAP. Jeden AP odbiera sygnał radiowy z sieci (być może w trybie bridge), a drugi AP w trybie infrastruktury rozesłałby sygnał w domu, np. na innym kanale.
Arturo urządzenie, które proponujesz do WAN dołącza się DSLem, natomiast kolega wspomina o łączu radiowym. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2007, 23:52
|
|
|
gigant nie ma urzadzenia w domu ktore sciaga internet radiem potem przekazuje ten net kablem do kompa?
bo jesli tak to na koncu tego kabla wpina routera wifi i juz (chyba ze sie myle). |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-12-2007, 23:57
|
|
|
hmmm, zrozumiałem, że antenę ma podłączoną bezpośrednio do kompa, a to sugeruje, że w kompie ma kartę WLAN... router, który proponujesz wg mnie można podłączyć do tej antyeny ale kompa wtedy ethernetem do tegoż routera.
Dlatego pierwsze co mi na myśl przyszło to dualAP. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 21-12-2007, 23:58
|
|
|
arturro napisał/a: | gigant nie ma urzadzenia w domu ktore sciaga internet radiem potem przekazuje ten net kablem do kompa?
bo jesli tak to na koncu tego kabla wpina routera wifi i juz (chyba ze sie myle). |
zrozumiałem, to dokładnie tak samo ...jeśli obecnie wpina kabel do kompa ...to moze wpiąc do router Wifi ... i będzie cool. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-12-2007, 00:05
|
|
|
gigant87 napisał/a: | Obecnie mam łącze radiowe, tj antena na dachu i z niej kabel bezpośrednio do karty w kompie. |
OK, koncentryk, czy skrętka
akbi, arturro jeśli skrętka to zgadzam się z Wami, jeśli koncentryk to zaczynam mieć wątpliwości... podejrzewam, że stosowane są skróty myślowe, które dla mnie (telekomunikanta niestety) są niejednoznaczne ale chyba się domyślam |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2007, 10:52
|
|
|
Ja to rozumię tak jak Moominek czyli że kabel koncentryczny z anteny na dachu ma wpięty bezpośrednio w kartę W-lanową czyli będzie potrzebował albo Ap z jedną anteną nadającą i jedną odbierającą bądź lepiej jednego Ap i router WiFi |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 22-12-2007, 12:29
|
|
|
gigant87 napisał/a: | tj antena na dachu i z niej kabel bezpośrednio do karty w kompie. |
rozumiem ze do karty sieciowej ??
jak tak to mozesz kupic takie cos jak artur podal i podlaczyc pod obecny od anteny, i od routera kablem do desktopa, a na laptopie bezprzewodowo powinno dzialac
w sumie to arekp by sie przydal |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 22-12-2007, 15:18
|
|
|
gigant87 napisał/a: | antena na dachu i z niej kabel bezpośrednio do karty w kompie |
http://www.airlive.com/pr..._5460apv2.shtml
Tego typu urządzonko powinno dać radę (na dole strony opisane są tryby pracy)
Edit: cholera zapomniałem, że antena na dachu
Czyli potrzebujesz coś tego typu, tylko z 2 antenami (zamiast jednej wpinasz kabelek anteny dachowej) lub po prostu access point + router wifi do tego. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-12-2007, 16:36
|
|
|
Zgadza się, kabel bezpośrednio z anteny podpinam do karty w kompie, kabel to chyba koncentryk (taki podobny jak do anteny radiowej czy TV)
Moja karta w kompie to dokładnie RT2400 Wireless LAN Card (przepisane za Menedżerem urządzeń).
Co do właściwości połączenia to mam coś takiego:
Network Type: Infrastructure
I jakieś inne parametry, ale chodziło chyba o typ sieci |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 22-12-2007, 19:15
|
|
|
Więc albo postawisz sobie tam dwa Access Pointy - w jeden wepniesz antenę z dachu i on będzie robił jako klient (APC) do AP u twojego dostawcy po czym skrętką dopniesz do niego drugi access point który już u ciebie będzie w trybie AP (infrastructure) i pecety będą sie po radiu łączyć do niego. Są niektóre AP'ki z dwoma niezależnymi modułami radiowymi które pozwalaja na jednym urządzeniu zrobić dwa w jednym jednakże wygodniej mieć dwa niezależne AP bo:
- AP do którego wepniesz antene z dachu powinien być jak najbliżej tej anteny i powinien mieć jak najkrótszy kabel do niej by straty sygnału były jak najmniejsze
- AP w domu powinien mieć tryb WPA2-PSK byś mógł sobie zabezpieczyć sieć tak by sąsiedzi na lewo twoim łączem bez twej wiedzy nie hasali (i na twoje konto)
W razie ,,W'' jak dupnie piorunem to raczej poleci jeden tani apek a nie taki dwumodułowy (duzo droższy)
Pamiętaj że w domu zasięg będziesz miał ,,przez dwie ściany'' więc AP w domu powinien być w centrum mieszkania - jeśli masz wielopiętrowy dom to nad/pod apekiem sygnał będzie baaardzo słaby tym bardziej że stropy tłumią go bardzo mocno. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-12-2007, 19:20
|
|
|
Właśnie obawiałem się, że dualAP będzie drogi, bo zazwyczaj są to moduły zewnętrzne ale okazuje się, że niekoniecznie
http://www.cyberbajt.pl/c...produkt&id=1156 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 22-12-2007, 20:06
|
|
|
No proszę - tyle że ciągle pozostaje kwestia minimalizacji kabla do anteny na dachu oraz postawienia apeka (lub jego drugiej anteny) w centrum domu. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-12-2007, 22:37
|
|
|
Dom mam parterowy z użytkowym poddaszem, na planie kwadratu o boku 11m, antena jest zlokalizowana w połowie jednego z boków. W sumie to chyba będzie tam gdzie jest, bo ten bok jest od strony ogrodu, a m.in. na korzystaniu z neta w ogrodzie mi też zależy
Jeden strop to duży problem?
Lepiej umieścić APka na dole czy na górze?
No i jakie propozycje sprzętu dla zestawu dwóch połączonych urządzeń? Wymagania: ma działać i za bardzo nie uszczuplać portfela
A co myślicie o tym? http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,396 |
|
|
|
 |
|