Sieć domowa. Radiówka, wifi, itd :) |
Autor |
Wiadomość |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-12-2007, 23:54
|
|
|
jesli chodzi o zasięg sygnału, to ja niedawno sobie sprawiłem router DLink'a do neostrady (więc deczko co innego niz potrzebujesz jeśli chodzi o część dotyczącą pobierania usługi od dostawcy), ale mam dom podobny jak Two (kwadrat o boku 10 metrów) i mam antene na I piętrze dokłądnie w rogu i w całym domu mam sygnał albo "excelent" (na I piętrze) albo "very good" na parterze. Do ogrodu jeszcze nie chodziłem z laptopem, ale myślę, że nie będzie już problemu, skoro przez ściany i strop tak dobrze sobie radzi.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 09:03
|
|
|
gigant87 napisał/a: | Dom mam parterowy z użytkowym poddaszem, na planie kwadratu o boku 11m, antena jest zlokalizowana w połowie jednego z boków. W sumie to chyba będzie tam gdzie jest, bo ten bok jest od strony ogrodu, a m.in. na korzystaniu z neta w ogrodzie mi też zależy
Jeden strop to duży problem?
Lepiej umieścić APka na dole czy na górze?
No i jakie propozycje sprzętu dla zestawu dwóch połączonych urządzeń? Wymagania: ma działać i za bardzo nie uszczuplać portfela
A co myślicie o tym? http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,396 |
Jeśli mogę coś doradzić, to weź urządzenie, które ma w sobie router i serwer DHCP. Jeśli będziesz chciał w domu podpiąć więcej niż jedno urządzenie, to od razu będziesz miał załatwione kwestie dostępu, NAT-u, być może prostego firewalla. To, co w podałeś w linku nie jest routerem z całą pewnością.
Sam AP z funkcjonalnością bridge'a może być podpięty do anteny Twojego dostawcy. Po stronie sieci domowej koniecznie weź router z Access Pointem. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
|
Wysłany: 23-12-2007, 09:13
|
|
|
Z wifi tak jest że jest nieprzewidywalnie - póki sam u siebie nie sprawdzisz jak jest to nie przewidzisz jak będzie - wszystko zależy od materiałów z których sa porobione ściany i stropy, od zaszumienia okolicy innymi radiówkami a nawet od pory roku (od wiosny do jesieni zielsko i liście solidnie tłumią propagacje sygnału, jesienią deszcze a zimą śnieg leżący na zewnętrznych antenach) ponadto część szyb okiennych z dużym dodatkiem ołowiu także lubi działać jak ekran elektromagnetyczny.
Co do tego APeka to on nie ma dwóch modułów wifi. Jak już to powinieneś zagadać ze swoim dostawcą internetowym by ktoś od niego przyszedł do Ciebie i live ich sprzętem na chwile podłączonym w taki sposób w jaki chcesz to docelowo mieć posprawdzał co i jak będzie działało. Taniej, bezpieczniej i wygodniej bo z góry będziesz wiedział czy iść w tym kierunku czy będzie lipa. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 23-12-2007, 19:25
|
|
|
Pamiętajcie: nie kupujcie niczego co nie ma WPA2-PSK bo WEP i zwykłe WPA to parę-parenaście minut i już zły sąsiad hasa waszym netem |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
|
Wysłany: 23-12-2007, 23:20
|
|
|
saphire, więc co konkretnie polecasz? jaki sprzęt konkretnie? jaka firma i który model?
taki niezbyt drogi, ale, żebym na niego nie psioczył oczywiście z uwzględnieniem sugestii kolegi Fido__ |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
|
Wysłany: 24-12-2007, 00:06
|
|
|
Fido__ napisał/a: | i serwer DHCP |
Przy czym, niech to urządzenie z serwerem DHCP posiada możliwość filtrowania terminali po MACu. Może to i żadne zabepieczenie ale w połączeniu z innymi dodaje bezpieczenstwa, że nikt nieporządany się nie dołączy. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 24-12-2007, 07:33
|
|
|
Moominek napisał/a: | Fido__ napisał/a: | i serwer DHCP |
Przy czym, niech to urządzenie z serwerem DHCP posiada możliwość filtrowania terminali po MACu. Może to i żadne zabepieczenie ale w połączeniu z innymi dodaje bezpieczenstwa, że nikt nieporządany się nie dołączy. |
Od zabezpieczeń to jest właśnie WPA-PSK
[ Dodano: 24-12-2007, 07:36 ]
gigant87 napisał/a: | saphire, więc co konkretnie polecasz? jaki sprzęt konkretnie? jaka firma i który model?
taki niezbyt drogi, ale, żebym na niego nie psioczył oczywiście z uwzględnieniem sugestii kolegi Fido__ |
Ja bym ci ciskacza polecił ale to cena parę kzł a tak do zastosowań domowych to każdy apek byle by miał te funkcjonalności niemniej tak jak już wcześniej pisałem zagadaj z dostawcą internetu i niech najpierw ci to w domu potestują. |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2007, 16:09
|
|
|
Saphire ale dla czego akurat CISCO bądź LINKSYS wiem z praktyki że nie zawsze CISCO jest dobre i niezastąpione czymś tańszym np. tak jak już napisałem tymi Edimaxami. Pamiętam jak kiedyś u nas w firmie mieliśmy problemy z jednym linkiem między blokami zestawionymi na Linksysie (czekaliśmy na pozwolenie na wykopy) bo cały czas sie wieszało a po zmianie na dużo tańsze AP z Planeta wszystko zaczęło spokojnie działać. To tylko jeden taki przykład. A w innych dziedzinach zaczyna się dziać z CISCO tak samo - centrale telefoniczne VOIP CISCO nie dało rady a tańsze rozwiązanie tak |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 24-12-2007, 18:32
|
|
|
Czy ja napisałem cisco rulez? Po prostu akurat taki dwumodułowy mam w robocie na chodzie. NIgdzie nie napisałem ze inne tanie soho sa be. Sam mam w domu Edimaxa i Dlinka. tyle że tak jak mówię - niech dostawca się z tym pomęczy i stestuje - ma na pewno luzem kupę różnych swoich apeków więc któreś rozwiązanie będzie mu działać - jeśli sam będzie kupował to niepotrzebnie wyda kasę bo może nie utrafić w działający tam sprzęt. |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2007, 11:40
|
|
|
Jeśli Cię uraziłem to sorki ale wiem po prostu ile kosztuje CISCO i nie napisałem tego w tym sensie że CISCO jest całkiem Be tylko tak jak tam napisałem już kilka razy okazało się u mnie w życiu że Cisco nie dało rady a najtańsze rozwiązania dają radę a głównie Gigant-owi o to przecież chodzi żeby to było działające i w miarę tanie. I popieram Twój pomysł żeby zagadać do gości z radiówki żeby mu użyczyli sprzęt do testów bądź żeby sami przyjechali sprawdzić |
|
|
|
 |
|