Przesunięty przez: Hubeeert 14-05-2014, 13:30 |
[Cari 1.8 GDI] Proszę o ocenę carismy. |
Autor |
Wiadomość |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2007, 18:13 [Cari 1.8 GDI] Proszę o ocenę carismy.
|
|
|
Cześć czy moglibyście rzucić okiem na tą carisme:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4101649
Nie pasuje w niej mi tylko obudowa silnika czy to nie od carismy przed liftingiem ?? |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 30-12-2007, 20:58
|
|
|
Kierownica tez jest z wersji Elegance ale 99-2002r. Pozniej dawali taka bez drewna w skorze...
Obudowa rowniez z wersji przed 99 (sprzed liftingu)
Szczegol ale akumulator nie ma tego mechanizmu co go przytrzymuje
Blotnik od strony kierowcy tez jakos dziwnie spasowany wzgledem maski... ale mozliwe ze tak po prostu jest...
..a gdzie felgi od wesji Elegance dostepne w wyposazeniu standartowym
Cena tez cos za tania Z 2000 roku wersja Elegance chodzi w wyzszej
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2007, 21:37
|
|
|
Kurcze no trochę podejrzana, ale przebieg nie duży i teraz mam dylemat czy brać taką carisme z mniejszy przebiegiem czy hondę accord z 2002r. z silnikiem 1.8, ale z większym przebiegiem. Może macie jakieś argumenty za i przeciw dlaczego wybrać carisme lub na odwrót ?? |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 30-12-2007, 21:50
|
|
|
pawelstozek napisał/a: | ale przebieg nie duży |
Wazne czy Autentyczny Bo kazdy przebieg da sie zmienic...
Cena jak za 2002 rok i full wersje Elegance naprawde okazyjna...wrecz za bardzo. Z 2000roku gdybys kupil taka w tej cenie to bylaby dobra oferta...
pawelstozek napisał/a: | z silnikiem 1.8, ale z większym przebiegiem |
Osiagi porownywalne ze wskazaniem na Carisme, jesli chodzi o spalanie to 10-12 litrow dla V-tec'a 1,8 to nic nadzwyczajnego...
Cari spala jakies 9-10litrow a nawet mniej wiec roznica w spalaniu juz jest wieksza....
Avaryjnosc...oba jesli beda zadbane beda bezusterkowe
V-tec ma tendencje do zuzywania wiekszych ilosci oleju. Honda jak to Honda kusi do dynamicznej jazdy, nawet jesli chodzi o charakterystyke samego silnika. Max moc 6000 max moment obr 4500 o elastycznosci zapomnij. Carisma bije ja na leb=> nie 3eba wkrecac jej na wysokie obroty zeby zwawo jechala
Wg mnie tez silniki Hondy beda troszke bardziej zuzyte niz samochody innych marek...nie wiem dlaczego ale jak czytam opinie wlascicieli, slucham znajomych z klubu Hondy, to wszyscy mowia ze jezdza do odciecia, czerwone pole to standart itp...
To jest tylko moje widzimisie...Accord 6generacji jest rowniez bardzo udanym pojazdem. Nie sluchaj Nas, czy zwolennikow Hondy ale przejedz sie jednym i drugim i zobacz roznice. Oczywiste jest ze bedziemy Cie namawiac na Cari, gdyz zdecydowana wiekszosc uzytkownikow jest bardzo zadowolonych ze swojej Carismy.
Accord bedzie deczko wiekszy wewnatrz. Do GDI nie mozna zastosowac GAZu (to dobrze, bo go nie znosze ), do V-teca tez sie nie poleca ale sa ludzie ktorzy jezdza na nim...
Jakie masz oczekiwania wzgledem samochodu
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 30-12-2007, 21:57
|
|
|
Jak na mój gust to ta Cari chyba jednak była walnięta. Nie wiem czy po lifcie na przednich błotnikach też dawali znaczki GDI jak przed liftem niemniej ta ich nie ma. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 30-12-2007, 22:04
|
|
|
saphire napisał/a: | Nie wiem czy po lifcie na przednich błotnikach też dawali znaczki GDI jak przed liftem niemniej ta ich nie ma. |
Dzielac generacje Carism na 3 fazy
1 95-99
2 99-2002
3 2002-2004 (czarne reflektory)
to w 3 juz nie montowano oznaczen GDI na blotnikach. Zostalo tylko pod lewa lampa tylna.
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2007, 22:14
|
|
|
Właśnie żeby ta carisma nie była podejrzana i gość nie kręcił, mówił że wszystko oryginał w silniku, a ewidentnie widać ,że ma inną pokrywę silnika z carismy przed liftem, żeby tylko nie ten przebieg hondy 158 tys. km w porównaniu do carismy, bo jeździłem tymi autami i trochę bardziej przypadła do gustu mi honda, ale czy ten przebieg nie za duży ?? Bowiecie jakto jest napisać na forum hondy to wychodzi, że honda zdecydowanie lepsza a nie powiedziałbym tego. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 30-12-2007, 22:29
|
|
|
pawelstozek napisał/a: | 158 tys. km w porównaniu do carismy |
158 tys km nie jest duzym przebiegiem, ale w Hondach tez z tego co wiem jest spora tendencja do falszertw wiec uwazaj tez na to...
pawelstozek napisał/a: | bo jeździłem tymi autami |
i o to chodzi, kazdy ma swoj gust i ciezko za kogos cos wybrac. Jednemu Zoska innemu Maryska
Ale wracajac, jesli Accord Ci przypadl do gustu to wez go na sciezke diagnostyczna i wtedy sie okarze co i jak.
Jesli chcesz zastosowac Gaz to zapomnij o Carismie
a np. nie myslales w zamian instalacji GAzu o czym takim
np
http://www.motoallegro.pl...a_1_9_di_d.html
lub takiej
115KM w dieselku daje mocno rade
http://www.motoallegro.pl...opomorskim.html
Cytat: | Cóż Carisma ogólnie uchodzi za niezbyt udany i awaryjny model. Wszakże był robiony specjalnie na Europę i składany w Holandii (ALE to samo można by powiedzieć o Hondzie Accord VI gen - jednak tutaj coś poszło lepiej - może dlatego, że składana w UK ?). Na bazie Carismy Volvo stworzyło V40 - pierwsza generacja również nie cieszyła się najlepszą opinią.
GDI jest dość problematycznym rozwiązaniem - to był chyba pierwszy powszechnie sprzedawany samochód z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Z tego co się orientuję jest wrażliwy na jakość naszego paliwa i wysiada tam przepustnica czy coś w tym stylu co dużo kosztuje.
Generalnie Honda Accord jest 10x bardziej rozpowszechnionym samochodem, zero problemów z dostępem do części, mnóstwo serwisów które się znają na Hondach. Po prostu "typowy" samochód w pozytywnym słowa znaczeniu - a nie jakiś wynalazek. No i wysoka niezawodność. Carisma jest to jednak unikat i to jednak o niezbyt dobrej opinii. Ja bym sobie dał z nią spokój.
Moje zdanie - szukaj Accorda... Jeśli chcesz coś porównywalnego z Accordem ale nie Hondę - Toyota Avensis - równie rozpowszechniona, równie typowa, równie niezawodna choć mi się mniej podoba. Ale nie w ostatniej budzie - bo pomijając jej fatalny (jak dla mnie) design - nie jest to już niezawodny samochód. |
Generalnie kto powiedzial ze Carisma jest malo udanym samochodem Jakos sie nie spotkalem z ta opinia A to ze byla skrecana w Holandii wcalwe o niczym nie swiadczy, bo teraz prawie kazdy "Japan" jest skrecany w Europie...
http://www.samochody.moje...shi/dekra/2006/
http://www.samochody.mojeauto.pl/honda/dekra/2006/
czy ja wiem czy jest taka wielka roznica jak ludzie mowia
http://www.reliabilityind...128339010848601
Bardzoo porownywalne modele wg mnie
GDI owszem jest wrazliwe na paliwko. Tu sie zgodze, warto tankowac na dobrych stacjach benzynowych. Przepustnice 3eba czyscic co jakies 20 000km i po sprawie Zadnych wikeszych kosztow ponad norme serwis, paliwo, plyn do spryskiwaczy.
Owszem Accord jest bardziej popularny ale Cari i unikat
To sa wlasnie opinie kierujace. Zero pomocy, wybierz to bo to jest dobre wg nas i koniec. Reszta dziadostwo...
Polecam rowniez inne miarodajne opinie uzytkownikow...
http://www.autocentrum.pl...=26&submit.y=13
vs
http://www.autocentrum.pl...=30&submit.y=12
Tu jakos Carisma ma wyzsza note niz V-tec Hondy...
Jak juz wspomnialem 2 bardzo podobne samochody. Zdecyduj sam kierujac sie bardziej stanem technicznym niz marka...to tyle wg mnie
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
Ostatnio zmieniony przez Robson86 30-12-2007, 22:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2007, 22:44
|
|
|
No o dieselku kiedyś myślałem tym 115 KM ,ale tak przebiegów dużych rocznie nie robie, cena diesla jest zazwyczaj wyższa i mam trochę ograniczony budżet do 20 tys. zł ,accord jest pewny pod względem bezwypadkowości i przebiegu i bardzo tani z powodów zdrowotnych własciciela jest to rok 2002r. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 30-12-2007, 23:16
|
|
|
Wyzej pare rzeczy zmienilem Przeczytaj
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2007, 00:28
|
|
|
Faktycznie o Cari, chodzą różne opinie, szczególnie tej z przed liftu.
Podobno zmodernizowane modele są sporo lepsze, jednak nadal uważam , że GDI nie jest najlepszym rozwiązaniem na nasz rynek. Diesle, też z Renault jak i skrzynki, także ciężko jest się odnieść do jakości, jaką powszechnie dysponuje Renault
Najbezpieczniej wziąć Cari 1.6 l.- moim zdaniem, jednak trzeba poradzić się użytkowników tego modelu, który niewątpliwie jest ładnym autem i nie tak pospolitym jak Hondy. |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2007, 14:47
|
|
|
Dzwoniłem dziś do właściciela tej cari i mówił że 100% bezwypadkowa i mówił że silnik pokrywę taka miał od kupienia w salonie. Te roczniki miały przyciemnione lampy, nie miały znaczków GDI na przodzie, nie miały chromowanych obwódek atrapy chłodnicy, ale może miały pokrywy silnika inne, bo szukałem na allegro zdjęć tego rocznika z tym silnikiem,ale nie znalazłem może wy macie ?? |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 31-12-2007, 16:26
|
|
|
pawelstozek napisał/a: | Te roczniki miały przyciemnione lampy, nie miały znaczków GDI na przodzie, nie miały chromowanych obwódek atrapy chłodnicy |
to prawda
pawelstozek napisał/a: | ale może miały pokrywy silnika inne, bo szukałem na allegro zdjęć tego rocznika z tym silnikiem,ale nie znalazłem może wy macie ?? |
ale to nie. Mialy cale czarne pokrywy (takie jak w 99-2002 tylko cale czarne)
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
pawelstozek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-12-2007, 16:33
|
|
|
A gość powiedział że pasek rozrządu był zmieniany co mnie trochę dziwi bo samochód ma 72 tys, przebiegu co ile zmienia się pasek w tym silniku z reguły ?? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 31-12-2007, 16:36
|
|
|
W GDI co 90tys lub co 5 lat w zależności co nastąpi wcześniej a w przypadku użytkowania w ciężkich miejskich warunkach nawet częściej. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|