Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA5A 1.8] "check engine" ????
Autor Wiadomość
redlightradek
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 15:51   [CA5A 1.8] "check engine" ????

witam wszystkich serdecznie
na poczatek wszystkiego dobrego w nowym roku oby sie nasze miski dobrze sprawowaly i nie robily nam zadnych psikosow :mrgreen:
a teraz do problemu
swieci mi sie lamka check engine juz dwa razy resetowalem kompa przestawialem czuknik przepustnicy i ustawialem obroty samochod chodzi jak ta lala tylko ze po zrasetowaniu kompa przez dwa trzy dni nic a potem nagle zapala sie lampka check engine w czym moze byc problem ???
Ostatnio zmieniony przez harpagan 04-01-2008, 20:30, w całości zmieniany 1 raz  

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2008, 15:57   

Dzięki stronie Krzyzaka odczytasz kody błędu CE... jak już je odczytasz to będziemy mogli coś powiedzieć :)
http://mitsubishifan.webpark.pl/

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 15:59   

Musisz zczytać błedy ECU. Tutaj znajdziesz porcję ciekawych linków do swojego Colta. Zczytywanei błędów pkt. 6B

nautilus9000
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 17:00   

Witam, również życze najlepszego w nowym roku, a teraz do rzeczy. Ja też mam taki sam problem, cały czas pali mi sie ta lampka, ale juz sie tym nie przejmuje. I wiecie co byłem w ASO i powiedzieli ze wszystko z samochodem, silnikiem, wydechem itp ok, ale lampka jak sie paliła tak sie nadal pali. radze sie tym nie przejmować. Zresztą chyba bede musiał sie pozbyć mojego miśka, dziecko w drodze. Ale pozostane wierny marce i kupie coś z MITSU. Ale Colt pójdzie na sprzedaż niestety. Jak ktoś zainteresowany pisać.

pawel129
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 17:18   

nautilus9000, redlightradek, macie w swoich misiach insalacje LPG ?

nautilus9000
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 17:35   

nie nie mam takowej, a czemu pytasz?

allias
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 19:18   

nautilus9000 napisał/a:
Witam, również życze najlepszego w nowym roku, a teraz do rzeczy. Ja też mam taki sam problem, cały czas pali mi sie ta lampka, ale juz sie tym nie przejmuje. I wiecie co byłem w ASO i powiedzieli ze wszystko z samochodem, silnikiem, wydechem itp ok, ale lampka jak sie paliła tak sie nadal pali. radze sie tym nie przejmować. Zresztą chyba bede musiał sie pozbyć mojego miśka, dziecko w drodze. Ale pozostane wierny marce i kupie coś z MITSU. Ale Colt pójdzie na sprzedaż niestety. Jak ktoś zainteresowany pisać.
Pozostawienie lampki i jej ignorowanie to nie jest wlasciwe podejcie. A jezeli Ci w ASO powiedzieli ze jest OKI nawet przy tej lampce to proponuje zmienic tego "kowala z ASO". Bo jesli przyjdzie do czegos powaznego to oon sie wtedy wyprze i sam bedziesz bulil ze swojej kasy... :?

pawel129
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 20:51   

nautilus9000 napisał/a:
nie nie mam takowej, a czemu pytasz?

bo przy założonej instalacji LPG będzie się kontrolka CE palić non stop (wyłączone wtryskiwacze)

"wymrygajcie" sobie chłopaki kod błędu, bo napewno CE nie świeci bez przyczyny.
http://eurosoftware.com.p.../ecu_error.html tutaj macie szczegóły (dział Dane naprawczo-regulacyjne :arrow: Diagnoza błędów ECU )

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 03-01-2008, 10:58   

allias napisał/a:
Pozostawienie lampki i jej ignorowanie to nie jest wlasciwe podejcie

Popieram. Nie ignorować, mnie też w ASO powiedzieli, że Mitsu OK a dopiero po mojej ingerencji się naprawiło.

nautilus9000, ze strony Krzyzaka weź opis jak zapiąć się do gniazda serwisowego. Później ściągnij manual do CA0 i tam na stronie '13' jest cała tabela błędów, niżej jest podane umiejscowienie wszystkich czujników w CA0 1.3 i dowiedz się co w Twoim Mitsu piszczy.

redlightradek, Twoja lista errorów zaczyna się na '117' i później masz ten sam opis.
Kod błędu jest ujęty w rubryce No., taką cyfrę wymruga ECU po podłączeniu się diodą.
I naprawiać Misie bo one nie lubią czerwonych lampek :!:
:biggrin:

[ Dodano: 03-01-2008, 11:05 ]
akbi napisał/a:
Dzięki stronie Krzyzaka odczytasz kody błędu CE... jak już je odczytasz to będziemy mogli coś powiedzieć :)
http://mitsubishifan.webpark.pl/

Strona Krzyzaka jest bardzo przydatna ale błędy w 4G13 i 4G92,93 nieznacznie się różnią, większość jest wspólna ale 4G15 nie posiada kilku czujników :) Zdziwiłem się jak mnie ECU wymigało 32 a nie było opisu :D

redlightradek
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 20:20   

dzieki bardzo za wszystkie odpowiedzi
niestety troche to dla mnie za skomplikowane z czytaniem tych bledow nie jestem mechanikiem :( ale jak resetowalem kompa to nie czekalem az ustawi sobie obroty poprostu od razu jechalem
jutro zresetuje tak jak jest w opisie i zobaczymy, poza tym disiaj zmienilem olej. przed zmiana zapalala sie lampka smarowania na zimnym silniku teraz juz nie :mrgreen:
zobaczymy moze to ten stary olej i brak smarowania byl winny :lol:

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 03-01-2008, 20:26   

redlightradek, to serio nie jest trudne. Tutaj napisałem gdzie co i jak :) Dasz radę, nie poddawaj się i nie pozwól Mitsu jeździć z bolączkami bo da ci w kość :)

redlightradek
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 21:35   

ok zresetowalem kompa , nic nie wlaczalem, niczego nie dotykalem dopoki sie wentylator nie wlaczyl jutro zobaczymy czy sie lampka wlaczy czy nie. co do lpg to nie mam. leje mojemu miskowi tylko najlepsza benzynke :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

allias
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 23:19   

No coz... nie chce ciebie martwic ale jesli nic nie zrobiles i tylko wyresetowales to jest duza szansa ze wroci... samo resetowanie to za malo.

bartmoto
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 16:28   

Ja mam w moim samochodzie instalacje gazowa i tez mi czasami sie zaswiec CE ale jak przelacze na benzyne i przejade sie chwile to z reguly gasnie. jedz na regulacje gazu moze cos pomoze mi pomoglo.

shortybmx
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 22:12   

bartmoto napisał/a:
Ja mam w moim samochodzie instalacje gazowa i tez mi czasami sie zaswiec CE ale jak przelacze na benzyne i przejade sie chwile to z reguly gasnie. jedz na regulacje gazu moze cos pomoze mi pomoglo.

takie coś dzieje się jeżeli masz założony kiepskiej jakości lub niedopasowany emulator wtrysków

są specjalne do aut japońskich i jeśli założysz taki problem powinien zniknąć...
ja jeszcze tego nie testowałem, ale na wiosnę na pewno to przetestuje i podzielę sie informacjami

właśnie doczytałem że nie masz LPG więc post jest do zignorowania, nie wiem czemu ale zniknął mi przycisk do usuwania postów ... :(

prośba do moderatorów o usunięcie, nie chce zaśmiecać tematu ...

Odpowiedz do tematu