Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] nie odpala
Autor Wiadomość
squpek
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 17:11   [CA4A 1.6] nie odpala

Witam w Nowym Roku,
Nie jeździłem Coltem od Wigilii i chciałem dziś podładować aku bo samo się narzuca, że tu jest problem.
Przyniosłem do domu podłączyłem prostownik i od razu kicha - prostownik pokazuje, że aku jest naładowany. Zmierzyłem jakie aku daje napięcie : 11.8 V więc niby ok a jak chciałem zapalić przed wyjęciem aku to zero reakcji, nic . Dioda od immobilajzera się paliła ale się wyłączyła jak to zwykle gdy przed startem silnika użyje się dekodera (tak się ten dyngs nazywa?) przy próbie odpalenia żadnej reakcji, nic nie zająknął się - kompletna cisza

... o sorry przed chwilą spojrzałem na prostownik i dioda sygnalizująca stan naładowania aku się nie pali, więc jednak chyba aku. Dam cynk jak się skończyła sprawa,
pozdrawiam

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 21:03   

11.8 V to moim zdaniem za malo ale w kazdym badz razie mam taki sam problem a przynajmniej podobny :/

Milosz_GLXi
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 22:07   

Napiecie 11.8V wystarczy zeby odpalic samochod.
Posprawdzaj czy jest iskra i czy jest benzyna.

pawel129
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 22:52   

Moim zdaniem aku do wymiany - skończyła się jego żywotność. Może i maz 11,8V na zaciskach,ale jego wydajność prądowa (spowodowana zmniejszoną pojemnością) jest na tyle zamała aby przekręcić rozrusznikiem..

Identyczny przypadek miałem w służbowym lanosie :)

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 23:15   

Milosz_GLXi napisał/a:
Napiecie 11.8V wystarczy zeby odpalic samochod

a jednak moze nie wystarczyc bo ja kilka dni temu tez tyle mialem i juz nie krecil. Po naladowaniu ma teraz cos powyzej 13V

squpek
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 09:39   

Naładowałem do ~12.6 V i dziś rano zakręcił od razu.
Moja żona jeździ tylko w mieście i na światłach (wiadomo, przepisy) czy może być tak, że alternator nie zdąży ładować aku przy takiej eksploatacji?

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2008, 10:13   

Zmierz ładowanie alternatora , ew. aku ma zwarcie ,lub coś ,kradnie prąd .

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 03-01-2008, 10:15   

squpek napisał/a:
Naładowałem do ~12.6 V i dziś rano zakręcił od razu.
Moja żona jeździ tylko w mieście i na światłach (wiadomo, przepisy) czy może być tak, że alternator nie zdąży ładować aku przy takiej eksploatacji?

Może tak być, że nie doładowuje, szczególnie jak żona robi małe dystanse około 5km

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 03-01-2008, 16:07   

londolut napisał/a:
Może tak być, że nie doładowuje, szczególnie jak żona robi małe dystanse około 5km
Nie sądzę.

Odpowiedz do tematu