Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mazda Premancy 2,0 TD vs Space Star 1,9 DiD
Autor Wiadomość
dany642
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 14:53   Mazda Premancy 2,0 TD vs Space Star 1,9 DiD

Chciałbym abyście porównali oba auta, Mazdę i Miśka. Przyznam, że oba mi się podobają mazda nawet ciut bardziej, tylko wnętrze nie zabardzo - no ale o gustach się nie dyskutuje, więc proszę o konkrety.

A oto dane Space Stara:
http://www.motofakty.pl/t...048421704629818

a tu dane Premancy:
http://www.motofakty.pl/t...odel=68&typ=478

A co ciekawe oba auta są w czołówce najmniej zawodnych mini vanów:

MINI VANY .
1. Mazda Premacy
2. Mitsubishi Space Star
3. VW Touran
4. VW Caddy
5. Ford Fusion
5. Seat Altea
7. Opel Agila
7. Opel Meriva
9. Renault Scenic
10. Opel Zafira
11. Citroen Berlingo
12. Renault Kangoo
13. Ford C-Max

a oto źródło :

http://auto.gazeta.pl/auto/1,48316,4084925.html

Temat również założyłem na forum miłośników Mazdy

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2008, 19:55   

Przerabiałem ten temat i odradzam Mazdę. Podoba mi się, ale:
- silnik słabszy, a samochód cięższy (2 wersje: 90 i 101 KM vs SS 105 i 105 KM)
- trudniej o części
- Mazda jest dużo lepiej wyposażona, ale droższa w zakupie
- bardzo awaryjny rozrząd w Maździe.

Prawie taką kupiłem od znajomego, ale zraziła mnie 3 w ciągu 2 lat awaria rozrządu i koszta (każdorazowo 6 tyś PLN) za naprawę.
Z resztą poczytaj na http://forum.mazdaspeed.pl/ opinie o dieslach Mazdy bezpośrednio od ich użytkowników. Sytuacja mojego znajomego nie jest jedynym takim przypadkiem i dla tego odradzam mazdę, bo ogólnie to bardzo przyjemny samochód. Za kłopoty z rozrządem odpowiedzialny jest podobno napinacz hydrokinetyczny (?????).

Jacek Jabłoński
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 22:01   

Nie ma co porównywać wybierz miśka.Lepsze osiągi,hamulce,a przedewszystkim normalna dystrybucja części zamiennych czego nie można powiedzieć o mażdzie.Pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 22:19   Re: Mazda Premancy 2,0 TD vs Space Star 1,9 DiD

dany642 napisał/a:

MINI VANY .
....
7. Opel Agila
....

tutaj to lekko przesadziles :D

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 03-01-2008, 09:28   

arturro napisał/a:
tutaj to lekko przesadziles
No faktycznie :mrgreen:
Bardzo mi pasuje porównanie VW Caddy, Fusion'a i Merivy do Premancy i Zafiry :P
Ale to chyba wina dziennikarza, który nie zna tematu. A może chodziło o to żeby wszystkie vanowate i vanopodobne wrzucić do jednego worka ?

dany642
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 10:02   

cns80 napisał/a:
arturro napisał/a:
tutaj to lekko przesadziles
No faktycznie
Bardzo mi pasuje porównanie VW Caddy, Fusion'a i Merivy do Premancy i Zafiry
Ale to chyba wina dziennikarza, który nie zna tematu. A może chodziło o to żeby wszystkie vanowate i vanopodobne wrzucić do jednego worka ?

Faktycznie dziennikaże trochę pojechali.

Jacek Jabłoński napisał/a:
Nie ma co porównywać wybierz miśka

U mnie sprawa jasna, tylko Premancy bardziej podoba się narzeczonej ;/

monta
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 13:24   

Ja właśnie też się zastanawiam co wybrać Space Star 1.9 DiD czy Mazda 323 też diesel (rocznik '01).
Jeżeli chodzi o koszt części to chyba nie ma wielkiej różnicy jeżeli chodzi o Mitsubishi czy Mazdę. Jeżeli się mylę to poprawcie mnie.
Zaskoczyło mnie spalanie w Mazdzie, spodziewałam się trochę mniej na diesla, z informacji użytkowników jednak wynika, że potrafi spalić nawet 8,9 L (?). Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie z oba tymi autami tzn Mazda i Mitsubishi i potrafi mógłby coś poradzić ?

Mobili 
Forumowicz

Auto: MSS 1,9 DID-2003
Wysłany: 21-12-2008, 19:06   

troche wyciągłem temat w górę ale jest pewnie aktualny cały czas. Też wybierałem między MSS a PREMACY w dieslu. Szukałem w niemczech. no i pojezdziłem sobie premacy.... silnik w każdej z pięciu odpalił ale pracował jak traktor...kierownice wytarte....jechało sie jakby miały nie 100km a 50.... no i wynalazłem jeden MSS....jazda próbna , oględziny i ....na lawete do polski. Ogólnie: MAZDA DROŻSZA SPACE STAR LEPSZY !!!.

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 21-12-2008, 22:31   

przy poszukiwaniach brałem pod uwage premacy 1.8, ale nie trafiła się żadna w pobliżu, a żeby tylko zobaczyć z czym ma się doczynienia nie warto jechać kawał drogi :)

Mobili 
Forumowicz

Auto: MSS 1,9 DID-2003
Wysłany: 21-12-2008, 23:02   

xjacobs napisał/a:
przy poszukiwaniach brałem pod uwage premacy 1.8, ale nie trafiła się żadna w pobliżu, a żeby tylko zobaczyć z czym ma się doczynienia nie warto jechać kawał drogi :)

ten kawal drogi to robie co tydzien bo jezdze do luxemburga także przy okazji przywiozłem sobie mss-a. ale to tak "na marginesie"

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 22-12-2008, 11:09   

Przyznaje się że pierwszy raz widzę ten temat. Wtej kategori aut stanowczo brakuje mi dwóch pozycj. Pierwsza to NISSAN ALMERA TINO kturą brałem pod uwagę szukając auta dla nas, no i TOYOTA PICNIC ,dodałbym jeszcze TOYOTA COROLLA VERSO majoc więcej gotówki. MISIEK wygrał ze względu na: małe gabaryty zewnętrzne a stosunkowo opszerne i wygodne wnętrze, mały a całkiem sprawny silnik (opłaty) no i (dla nas) atrakcyjną sylwetke. Wielkie znaczenie miały też opinie innych użytkowników które udało mi się znaleść na necie .

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 22-12-2008, 12:03   

irekmiecz, tych samochodów nie ma w porównaniu, bo:
- Toyota Picnic = Za te same pieniądze dostaniesz Toyotę o 4 lata starszą :(
- Toyota Corolla Verso = Prawie dwukrotnie droższa i trochę nowsza.
- Nissan Almera Tino = bo brzydal !!! :twisted:

Równie dobrze można by powiedzieć że brakuje Kia Carens, Renault Scenic, Citroena Picasso, Skody Roomster, Forda C-Max'a, Fiata Multipla, Seata Altea XL i jeszcze paru innych :) . Mazda jest chyba najbliższą cenowo, gabarytowo i jakościowo alternatywą dla MSS :wink:

xjacobs 
mod MSS

Wysłany: 22-12-2008, 13:19   

irekmiecz napisał/a:
Przyznaje się że pierwszy raz widzę ten temat. Wtej kategori aut stanowczo brakuje mi dwóch pozycj. Pierwsza to NISSAN ALMERA TINO kturą brałem pod uwagę szukając auta dla nas, no i TOYOTA PICNIC ,dodałbym jeszcze TOYOTA COROLLA VERSO majoc więcej gotówki. MISIEK wygrał ze względu na: małe gabaryty zewnętrzne a stosunkowo opszerne i wygodne wnętrze, mały a całkiem sprawny silnik (opłaty) no i (dla nas) atrakcyjną sylwetke. Wielkie znaczenie miały też opinie innych użytkowników które udało mi się znaleść na necie .
toyota picnic jest zdecydowanie większa od miśka, to samo corolla verso + wysoka cena :)
siedziałem w almerze tino i wnioski są takie:
brzydka deska rozdzielcza (może przy wersji z kamerą cofania jest ładniejsza) i zdecydowanie za mało miejsca na tylnej kanapie ;)

zamiast dwóch toyot wrzuciłbym fusiona i merivę, gdzie tego pierwszego mitsu deklasuje pod prawie każdym względem ;)

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 22-12-2008, 13:21   

xjacobs napisał/a:
merivę,
Próbowałeś tam usiąść z tyłu ??? To jakiś koszmar nie samochód. A w zeszłym roku chcieli 64 tyś za diesla :roll:

xjacobs 
mod MSS

Wysłany: 22-12-2008, 17:36   

cns80 napisał/a:
xjacobs napisał/a:
merivę,
Próbowałeś tam usiąść z tyłu ??? To jakiś koszmar nie samochód. A w zeszłym roku chcieli 64 tyś za diesla :roll:
probowałem, mało tego - jechałem z tyłu i nie zauważyłem nic dziwnego ;)

całkiem normalnie, choć jak na takie gabaryty - fakt, środkowy słupek mógłby być przesunięty do przodu :) jednak meriva odpadła ze względu na swoją wagę - 1330 kg to trochę przesada (efektem jest wysokie spalanie, klockowatość, mułowatość :D itd.), a bardzo na plus zagrała jej niezawodność - tu należą sie brawa dla opla 8)

Odpowiedz do tematu