Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
06-03-2008, 11:33
Zabudowa Hardtop Low i domykanie klapy
Autor Wiadomość
spyrant
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 12:19   Zabudowa Hardtop Low i domykanie klapy

Kłopoty z klapą były dwa:

1. zamek chodził gorzej niż w starej zastawie
2. klapa niedomykała się z prawej strony, przez co trzeba było ją mocniej "klapnąć" z prawej strony, trzymając ją za gumkę po tejże stronie.

Zamek okazał się (i) zamarźnięty oraz (ii) nienasmarowany

(i) odmrażacz.
(ii) WD-40

załatwiło sprawę i jest git, chociaż trochę wstyd, że za 10.000 PLN brutto pożałowali mi kropli smaru.

KLAPA.
Dziwna sprawa - na forum czytałem wątek o zabudowie i o tym, że trzeba zamykać z przekręconą klamką. Tak też robiłem aż wpadłem na pomysł... przesmarowania bolców, za które zamki od klapy łapią. Otóż bolce te winne się łatwo obracać. Smaru oczywiście w nich nic nie było, więc się nie obracały, a klapa (szyba) się nie chciała domykać. Tu znów z pomocą przyszło WD-40 - i jest ok :)

tyle...

pozdrawiam
S,

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2008, 12:47   

No prosze, ciesze sie, ze pomoglo. Dodam tylko z mioch obserwacji aby proby zamykania i ewentualnej korekty dodkonywac na plaskim prostym podlozu. Bywa tak, ze mala nierownosc powoduje zmiane ustawienia poszczegolnych elementow i zwyczajnie klapa bedzie gorzej sie domykac.

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2008, 14:19   

Hello,
nie uzywajcie WD-40 bo robi wiecej szkod niz pozytku. Lepiej stosowac smar grafitowy jest bezpieczniejszy.
W mojej zabudowie tez niedomykala sie prawa strona i po dwukrotnej regulacji obecnie jest ok.
Na klapie po wew stronie jest info, ze nalezy co 1000km przesmarowac wszystkie mechanizmy i sprawdzic mocowanie (zaciski) lub opcjonalnie co miesiac.

Pamietajcie, ze zabudowa nie jest integralna czescia samochodu i np. dosc ostre zabawy w terenie moga zmienic jej polozenie co najczesciej objawia sie niedomykajaca klapa.

pzdr

Herkules13
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 17:55   

HugoOrmo napisał/a:
nie uzywajcie WD-40 bo robi wiecej szkod niz pozytku. Lepiej stosowac smar grafitowy jest bezpieczniejszy.

zgadza się, WD nie zdaje egzaminu a smar jest super
ja jakiś czas temu rozkręciłem swój zamek porządnie przesmarowałem i jest git

Thor
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 13:10   

Dodam od siebie, ze aby nie rozbierać zamka i nie używać WD40 , trzeba kupić specjalny smar w spayu, który dozuje sie jak WD40, ale jest gęsty i nie wypływa, do kupienia w Leroy Merlin, lub w sklepach rowerowych jako smar do łańcuchów.

pozdr

Odpowiedz do tematu