Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Analogowy wskażnik paliwa
Autor Wiadomość
XL 
Mitsumaniak
Rycerz Dżidiaj

Auto: Carisma 1,8 GDI EXE /98'/
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-01-2008, 19:31   [Cari 1.8 GDI] Analogowy wskażnik paliwa

Dzisiaj pierwszy raz (po miesiącu jeżdżenia!) rzuciłem okiem na zegary przy wyłączonym zapłonie i ze zdziwienia aż rozdziawiłem paszczę. Wskażnik paliwa pokazuje jego stan niezależnie od położenia kluczyka w stacyjce. Myślałem, że zawiesiła się wskazówka wskażnika, więc zatankowałem tyle, aby poziom w baku wynosił 3/4 i wskażnik tyle właśnie zaczął pokazywać. Terapia wstrząsowa (pięścią) po wyłączeniu zapłonu nic nie zmienia. I tu rodzi się moje - może nieco naiwne pytanie: czy takie dziwactwo jest normą w tym modelu, czy to moja Cari jest taka wyjątkowa?

jawor44
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 19:33   

po wylaczeniu zaplonu wskaznik paliwa nie opada:)

DragStar
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 19:35   

dokładnie - wskaźnik paliwa nie opada po wyłączeniu zapłonu, ale nie tylko Cari tak ma, Ford Excort na przykład
pozdrawiam

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 04-01-2008, 19:41   

W Maździe też tak jest.

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Wysłany: 04-01-2008, 19:51   

XL napisał/a:
czy to moja Cari jest taka wyjątkowa?
Spoko , mój Colt też tak ma [-( , dodatkowo ciągle ( przy włączonym zapłonie ) świeci się , rezerwa paliwa #-o

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 19:51   

jak stoi to takie fajne (oczywiscie wskazowka pliwa) lancer tez tak ma

XL 
Mitsumaniak
Rycerz Dżidiaj

Wysłany: 04-01-2008, 20:10   

Ufff, dzięki, kamień spadł mi z serca (a może raczej z nerki, bo od kiedy kamienie nosi się w sercu?). Już się zaczynałem obawiać, że to jakieś zwarcie i rano zaskoczy mnie rozładowany akuś, albo sfajczona instalacja. A swoją drogą dziwią mnie pomysły Japońców - po kiego grzyba oni takie cuś wydumali?

Podzękowawszy pozdrawiam - XL

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2008, 20:17   

A co w tym dziwnego? To nie temperatura silnika, która się zmienia wraz z jego uruchomieniem. Stan paliwa przed zapaleniem i niedługo po jest taki sam więc masz wskazanie jaki jest jego stan czy silnik pracuje czy nie. To inne rozwiązania wydają się nielogiczne bo czy stan paliwa się zmienia wraz z wyłączeniem zapłonu?

XL 
Mitsumaniak
Rycerz Dżidiaj

Wysłany: 04-01-2008, 21:27   

Moomin, to w tym dziwnego, że jeżeli jest to zrealizowane przez stałe zasilanie układu pomiarowego, to powoduje niepotrzebne zużycie energii z akumulatora. Małe, ale zbędne.
Jeżeli jest to rozwiązanie mechaniczne, to powoduje niepotrzebną komplikację wskażnika i wzrost jego ceny. Tak czy inaczej jest to niepotrzebne, przecież jeśli wyłączę zapłon i wyjdę z samochodu to komu wskażnik ma pokazywać poziom paliwa?.

Pozdrawiam, XL

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2008, 21:32   

XL napisał/a:
Moomin, to w tym dziwnego, że jeżeli jest to zrealizowane przez stałe zasilanie układu pomiarowego, to powoduje niepotrzebne zużycie energii z akumulatora. Małe, ale zbędne.
Jeżeli jest to rozwiązanie mechaniczne, to powoduje niepotrzebną komplikację wskażnika i wzrost jego ceny. Tak czy inaczej jest to niepotrzebne, przecież jeśli wyłączę zapłon i wyjdę z samochodu to komu wskażnik ma pokazywać poziom paliwa?.

Pozdrawiam, XL

Masz GDI i skomplikowanie wskaźnika paliwa jest dla Ciebie problemem? :) Proponuję w takim razie cofnąć się do ery 125p, wtedy wszystko było dużo prostsze. :)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 04-01-2008, 22:05   

Moomin napisał/a:
Masz GDI i skomplikowanie wskaźnika paliwa jest dla Ciebie problemem? :)

Hehehehehee, bo porównanie tego pierdu-pierdu wskaźniczka do stopnia skomplikowania silnika to jak porównanie zegarka z kalkulatorem do komputera :) więc po co sobie zaprzątać głowę takimi pierdółkami :badgrin:

[ Dodano: 04-01-2008, 22:08 ]
XL napisał/a:

Zaprawdę powiadam ci że w GDI jest jeszcze całe stado innych rzeczy stale podtrzymywanych z aku i te mikroampery zżerane przez wskaźniczek nie mają tu żadnego znaczenia.

XL napisał/a:
Jeżeli jest to rozwiązanie mechaniczne, to powoduje niepotrzebną komplikację wskażnika i wzrost jego ceny. Tak czy inaczej jest to niepotrzebne, przecież jeśli wyłączę zapłon i wyjdę z samochodu to komu wskażnik ma pokazywać poziom paliwa?

np. policji, strażakom innym służbom w razie akcji ratunkowej czy wypadku itp.

XL 
Mitsumaniak
Rycerz Dżidiaj

Wysłany: 05-01-2008, 00:19   

Saphire, masz rację, to pierdółka niegodna uwagi. Tyle tylko, że z czymś takim spotkałem się pierwszy raz i obawiałem się, że to jakieś zwarcie w instalacji. Ściągnąłem schemat instalacji elektrycznej, sprawdziłem i już wiem, że zasilanie układu pomiaru poziomu paliwa wyłączane jest wraz z wyłączeniem zapłonu.

Pozdrawiam - XL

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 05-01-2008, 15:39   

Powiem więcej - wyjmujesz z auta całe zegary a wskaźnik nadal pokazuje poziom w baku :badgrin: albowiem jest to silniczek krokowy i jak go elektronika ustawi w jakies położenie to tak zostaje:

XL 
Mitsumaniak
Rycerz Dżidiaj

Wysłany: 05-01-2008, 17:57   

Dzięki za informację. Przyznaję, że takiego rozwiązania się nie spodziewałem, ale to mile świadczy o klasie Carismy.
Mam nadzieję, że nie wyjmowałeś zegarów specjalnie dla mnie...

Pozdrawiam, XL

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 05-01-2008, 23:08   

Tylko przy okazji - zakładałem srebrne obwódki na zegary.

Odpowiedz do tematu