Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 12:30
[Cari 1.9DI-D] Carisma DiD vs Octavia I TDI
Autor Wiadomość
dylson
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2008, 21:54   

Scyzor napisał/a:
Dziś i tak nie miałbym kiedy bo mam weekend w szkole...Ale jak coś, to odpowiednio wcześniej zagadam to się jakoś umówimy

No jest kilka opcji. Jutro tez jestem w czewie od 8:30 do 13:30 tez w szkole. Pozniej w srode ok 12-13 bede a moze uda mi sie wreszcie przyjechac z bratem na spocik nkp to ewentualnie wtedy. Tylko ze ta ostatnia opcja to tak 50/50.

Scyzor
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2008, 22:11   

Hubeeert napisał/a:
Nie wiem ile masz wzrostu - dla mnie pod otwiernym dachem miejsca bylo za malo. :?
No ale ja mam 203cm

Jak to za mało miejsca? W wersjach z szyberkiem dach jest niżej? Nie kumam...
Wzrostu mam 185, więc sporo mniej od Ciebie ;)

pozdrawiam,

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-01-2008, 22:13   

Jest nizej.

[ Dodano: 05-01-2008, 22:14 ]
Zreszta jak dla mnie Cari jest za ciasna ;-)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Scyzor
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2008, 22:14   

dylson napisał/a:
Scyzor napisał/a:
Dziś i tak nie miałbym kiedy bo mam weekend w szkole...Ale jak coś, to odpowiednio wcześniej zagadam to się jakoś umówimy

No jest kilka opcji. Jutro tez jestem w czewie od 8:30 do 13:30 tez w szkole.

To się nie spotkamy. Od 9 rano do 15 jestem w szkole. W Katowicach :(

dylson napisał/a:
Pozniej w srode ok 12-13 bede

W tych godzinach siedzę w robocie, marne szanse, ale może uda mi się na chwilę wyrwać... Zobaczymy ;)

dylson napisał/a:
a moze uda mi sie wreszcie przyjechac z bratem na spocik nkp to ewentualnie wtedy. Tylko ze ta ostatnia opcja to tak 50/50.

No to piątek wieczór jak zwykle dla mnie jest dość trudny, ale zobaczymy jak będzie ;)

pozdrawiam,

[ Dodano: 05-01-2008, 22:16 ]
Hubeeert napisał/a:
Jest nizej.

[ Dodano: 05-01-2008, 22:14 ]
Zreszta jak dla mnie Cari jest za ciasna ;-)

Przy takim wzroście, to większość aut może być za ciasna ;)
A tak a'propos. Porównałem wymiary Cari z Primerką. Cari jest kapkę dłuższa (kilkanaście mm) i wyższa (o kilka mm), ale za to ma mniejszy rozstaw osi... To może oznaczać mniej miejsca z tyłu... Zobaczymy.

pozdrawiam,

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 06-01-2008, 16:27   

Miałę okazję sporo jeździć Octawią TDI 90 KM i raz jeździłem 110 KM.
Bagażnik: Skoda 528 l, Cari 430 - bez komentarza.
Ilość miejsca na tylnej kanapie: w Cari da się jechać we trójkę w trasę w Skodzie nawet w dwie osoby nie ma miejsca na kolana.
Spalanie: Skoda jest oszczędniejsza pali ok. 0.5-1 litra mniej ale za to jest głośniejsza od Cari
Zawieszenie :Octawia wydaje mi sie nieco twardsza i ma jedną poważną wadę a mianowicie jest dramatycznie niska z przodu i bardzo łatwo rozpruć miskę olejową o cokolwiek nawet w koleinach. Fabryczna plastikowa osłona silnika urywa się co parę miesięcy.
Wnętrze skody jest dla mnie za bardzo plastikowe ale to kwestia gustu. Poza tym porównując te same roczniki to Skoda jest o 3-4 tys droższa ale tez jest poszukiwana na rynku wtórnym i nie ma problemu z jej sprzedażą. Niestety to auto nie ma za grosz "charakteru" i ja zdecydoweanie jestem za Carismą.
Pozdrawiam.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 06-01-2008, 19:01   

Pieniek napisał/a:
Ilość miejsca na tylnej kanapie: w Cari da się jechać we trójkę w trasę w Skodzie nawet w dwie osoby nie ma miejsca na kolana.

Ano kosztem bagażnika W cari masz więcej miejsca z tyłu za to w Octavii masz mniej miejsca z tyłu a więcej w bagażniku.

Pieniek napisał/a:
Zawieszenie :Octawia wydaje mi sie nieco twardsza i ma jedną poważną wadę a mianowicie jest dramatycznie niska z przodu i bardzo łatwo rozpruć miskę olejową o cokolwiek nawet w koleinach. Fabryczna plastikowa osłona silnika urywa się co parę miesięcy.

Na to akurat jest stary patent - otóż jedziesz do ASO Skody i każesz im założyć pod kolumny z przodu tulejki ze Skody SuperB 4x4 - i za jakieś coś koło dwóch stówek masz o 4-5 cm wyżej przód i miskę bezpieczną.

Pieniek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DiD HP 2001
Wysłany: 06-01-2008, 19:34   

Superb dopiero w nowym nadwoziu będzie dostepny z napędem 4x4, Pewnie chodziło Ci Bartku o Octawię 4x4.
Pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 06-01-2008, 19:46   

Całkiem możliwe bo jeden kumpel zeznawał mi że z Octavii 4x4 tulejki brał a inny wspominał o SuperB więc w domyśle założyłem że SuperB jest 4x4 ale na pewno chodzi o Octavię 4x4 bo ona "stoi wyżej" na zawiasie.

Scyzor
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2008, 10:49   

Pieniek napisał/a:
Miałę okazję sporo jeździć Octawią TDI 90 KM i raz jeździłem 110 KM.

No dodałeś tej Skodzie parę litrów ;) Ma dokładnie 500L.

Pieniek napisał/a:
Octawia wydaje mi sie nieco twardsza i ma jedną poważną wadę a mianowicie jest dramatycznie niska z przodu i bardzo łatwo rozpruć miskę olejową o cokolwiek nawet w koleinach. Fabryczna plastikowa osłona silnika urywa się co parę miesięcy.

Bo montuje się tzw. "pakiet na bezdroża" oferowany nawet w salonach Skody. To taka solidna płyta stalowa montowana pod miską. Zapobiega jakimkolwiek uszkodzeniom. Przećwiczone ;)

Pieniek napisał/a:
Niestety to auto nie ma za grosz "charakteru" i ja zdecydoweanie jestem za Carismą.
Pozdrawiam.

Kolejny głos na plus. Przekonuję się coraz bardziej :)

saphire napisał/a:
Na to akurat jest stary patent - otóż jedziesz do ASO Skody i każesz im założyć pod kolumny z przodu tulejki ze Skody SuperB 4x4 - i za jakieś coś koło dwóch stówek masz o 4-5 cm wyżej przód i miskę bezpieczną.

... i wygląd traktora. Dziękuję, postoję. Wolę dobrą, sprawdzoną płytę stalową ;)

pozdro

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2008, 12:15   

Kolega ma Skode i jeżdzi na ,taryfie,.Kilkakrotnie z nim jechałem.W większości zgadzam się z opinią kolegów.Bez wachania wybieram Carisme.Po prostu jest ładniejsza i już :lol: .Oczywiście ma duuużo więcej plusów,ale zostały już opisane.Jakoś mam dużo więcej zaufania do japońskiej myśli technologicznej niż do czeskiej.Wiem że w Cari jest mało ,japońskiego,ale zawsze to Mitsubishi :P .Aha i jeszcze jedno Carisma ma podgrzewane lusterka!!

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 07-01-2008, 12:17   

heckler napisał/a:
Aha i jeszcze jedno Carisma ma podgrzewane lusterka!!

moja nie :(

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 07-01-2008, 12:25   

U nas na rynku polskim jest przekonanie Fiat, Śkoda, Renault te marki mają dar przekonywania do swoich produktów, w praktyce to *cenzura*
Renata
EA5W

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2008, 12:35   

Rafal_Szczecin napisał/a:
moja nie

Załączają się wraz z załączeniem podgrzewania tylnej szyby.Dokładnie niewiem czy wszystkie modele miały,ale nawet moja poprzednia miała ,a była to podstawowa wersja.Może masz,a niewiesz że masz :P

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 07-01-2008, 12:45   

heckler napisał/a:
Załączają się wraz z załączeniem podgrzewania tylnej szyby.Dokładnie niewiem czy wszystkie modele miały,ale nawet moja poprzednia miała ,a była to podstawowa wersja.Może masz,a niewiesz że masz

hmm a masz/miales na lusterkach wygrawerowany taki znaczek podgrzewania ?
bo ja cos takiego mialem w lancerze ,i tam bylo podgrzewanie, a w cari czegos takiego nie mam, i podgrzewania chyba tez nie mam , ale nie wiem bo nie sprawdzalem, musialbym wlaczyc ogrzewanie tylniej szyby i po jakims czasie zobaczyc, czy szklo lusterka jest cieple, to bym sie dowiedzial, czy mam czy tez nie :P

dany642
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2008, 13:02   

Rafal_Szczecin napisał/a:
hmm a masz/miales na lusterkach wygrawerowany taki znaczek podgrzewania ?

u mnie takiego znaku nie ma a lusterka są grzane ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi