Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
maty wygłuszające - które lepsze?
Autor Wiadomość
kotomi 
Forumowicz

Auto: Sigma 12V kb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2008, 20:36   maty wygłuszające - które lepsze?

Witam :) Najlepszego Nowego Roku 4 all :) . W związku z tym, ze niedługo powinienem otrzymać przesyłkę z komponentami audio zaczynam sie rozglądać za matami, bo w sumie tylko one mi do kupienia zostały. Widziałem, choćby na allegro, maty bitumiczne i polimerowe. Zastanawiam się czy nie użyć polimerowych - są znacznie lżejsze. Kwestia tylko jak spełniają swoje zadanie. Czy ktoś z Was może o nich wydać opinię? Pozdrawiam

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 13:52   

Polecam Dynamat...

kotomi 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2008, 22:31   

Gattsu, wiem, że są rewelacyjne. Niezła tez jest ich cena. Zasatanwiam sie czy nie będzie to przerost formy nad treścią, bo chce zamontować dls r6a pod wmakiem clariona z kondensatorem na przód. Bas z tyłu póki co odpuszczam. Nie jestem pewien czy jest sens w tak skromną instalacje pakowac dynamat......... Póki co zastanawiam się na budżetówką, choc nie wykluczone, że kupie dynamata lub stingera, w końcu wszystkie kable sa "made by stinger" ;)

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2008, 11:04   

W poprzednich swoich autach miałem tłumione drzwi zwykłymi matami APP i powiem Ci , że teraz mając to zrobione w carismie Dynamt to różnica jest słyszalna i odczuwalna: Dynamat są lżejsze - mniejsze obciążenie dla zawiasów, Dynamat nie kruszą sie na duuużym mrozie i nie topią przy upale...
Polecam bo warto, jeżeli zamierzasz jeździć tym autem parę lat...

Ostanio pojawiły sie maty Sinuslive - coś pomiędzy APP, a Dynamat/Stinger...

allias
[Usunięty]

Wysłany: 06-01-2008, 12:04   

Dynamat jest super. Mialem okazje slyszec roznice i jest zabujcza.

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 07-01-2008, 07:34   

Kotomi, a jeśli chodzi Ci o koszty również to może wystarczy zamiast mat firmowych taśma dekarska? Gdzieś to było juz opisane i ja sam mam tym wygłoszenie zrobione. Koszt rolki 30cm szerokiej, to ok 90 zł w Castoramie.

kotomi 
Forumowicz

Wysłany: 07-01-2008, 19:54   

phixius, tez tak sobie kombinuję z tymi matami dekarskimi. Ponoć boll jest całkiem niezły. Na razie paczka w drodze i mam jeszcze czas sie pozastanawiac. Waham sie między rozwiązaniem dobrym a droższym a niewiele (ponoć) gorszym a znacznie tańszym. Ciekawe czy przy zestawia, który mam zamiar zamontować będzie słychać różnicę......... Pozdro

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Wysłany: 08-01-2008, 07:25   

Ja skorzystałem z porad i kupiłem maty sundal, nie bolla i jestem zadowolony. Tu masz ciut więcej w temacie:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=6229
Pozdrawiam

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2008, 19:17   

phixius napisał/a:
Ja skorzystałem z porad i kupiłem maty sundal, nie bolla i jestem zadowolony. Tu masz ciut więcej w temacie:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=6229
Pozdrawiam

Tak, maty Soudal są lepsze niż boll... Mają lepsze właściwości tłumiące i klejące do powierzchni tłumionej oraz mnie podatne na kruszenie się...

allias
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2008, 23:15   

Masz juz jakies rezultaty? Jakies pierwsze wrazenia?

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Wysłany: 09-01-2008, 07:24   

Więc opiszę od początku. Co prawda system bez wzmacniacza i suba, ale wszystko zrobione od podstaw. Wygłuszenie drzwi (przy okazji bagażnika gdyż zostało materiału), przewody, panele aluminiowe pod głośniki w drzwi (dzięki Arturo:), prosty system 2-drożny 165mm serii HELIX Dark Blue model 62.1, z tyłu tło robią głośniczki Clariona, a radyjko również Clarion DXZ 578.
Co do wrażeń, to bardzo pozytywnie. Muzyczka sobie gra, w aucie cisza. Głośniki zamontowane na sztywno, żadnych drgań. Było warto...

kotomi 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2008, 15:34   

No i kupiłem maty. Kupiłem cos co się nazywa Fat Mat. Płynie z USA. 100 stóp kwadratowych waży ok 12 - 14 kg. Słyszał ktoś cos o nich? Podrawiam

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Wysłany: 05-04-2010, 17:35   

http://www.allegro.pl/ite...e_nadwozia.html czy ktoś używał tego do wygłuszania drzwi?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 08-04-2010, 13:54   

Psikus, to się nie nadaje. Maty muszą być sztywne, aby zmniejszyć częstotliwość rezonansową blach...

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Wysłany: 08-04-2010, 17:32   

Czyli efekt będzie taki jak by było gąbką wyklejone - żaden?

Odpowiedz do tematu