Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E55A 2.0] Galant - problem ze światłami
Autor Wiadomość
Piotr Zator
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2007, 11:09   [E55A 2.0] Galant - problem ze światłami

Witam,

Jestem nabywcą Glanta rocznik 2.0 `96 - przy zakupie nie zwróciłem uwagi na to, że bardzo słabo świecą przednie światła mijania, nawet długie. Pytanie wiem jest banalne.. ale czy to kwestia regulacji (jeżeli tak to czym muszę pokrecić/niestety instrukcja po niemiecku, mój pierwszy kontakt z samochodem w ogóle/ żeby dało się to poprawić) czy w grę w chodzi od razu wymiana żarówek (ile to może kosztować u mechanika?)

Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony przez roch_27 14-08-2007, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2007, 11:28   

Może tu być kilka spraw:
1. Wymiana żarówek na nowe. Żarówka zwykła kosztuje kilka złotych, wymiana we własnym zakresie.
2. Źle ustawione światła. W takim wypadku czeka Cię wizyta w stacji diagnostycznej. Dziesięć minut pracy. Koszt: 0-30 PLN.
3. Brudne reflektory (na zewnątrz i/lub wewnątrz). W takim wypadku czeka Cię mycie. Szczególnie dobre efekty daje wyjęcie reflektorów i porządne mycie ciepłą wodą z detergentem. Cóż - po tylu latach reflektory miały prawo się zanieczyścić w środku.
Ostatnio zmieniony przez roch_27 14-08-2007, 17:57, w całości zmieniany 1 raz  

Piotr Zator
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2007, 11:35   

dzięki

a jak myślisz czy pkt 2 nie odpada skoro światła były ustawiane na ostatnim przeglądzie w marcu ? Mogło się coś od tego czasu wydarzyć ?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2007, 12:25   

Nie powinno się nic wydarzyć. Pytanie, czy światła były rzeczywiście poprawnie ustawione. Inna możliwość to niewłaściwe zamontowanie żarówek już po ustawieniu reflektorów. Wprawdzie rozmiary bllaszek mocujących żarówkę w kloszu są różne, ale jednak da się je inaczej włożyć. :twisted:
Zakładam, że nie opuściłeś reflektorów do jazdy z maks. obciążeniem? Takie małe pokrętło po lewej stronei kierownicy. :D

Piotr Zator
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2007, 13:58   

Przyznam że jest taki małe cuś - zakres od 0-4 mam ustawione chyba na 2, ale jak tym kręce nie za bardzo widzę zmianę..
Umówiłem się na dziś do mechanika - zobaczymy co powie...

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 14-08-2007, 22:35   

ustaw na 0 i regulacja, a jak po zmianie od 2-4 nic nie opadają, czyli masz lampy manualne , czyli reg. ręczna.
Renata
EA5W

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 24-12-2007, 16:01   

Cześć.Jestem zaniepokojony,bo wczoraj moim autem jeżdżił brat,i stwierdził że mam bardzo słabe światła.Znalazłem więc temat,i zapytam.Jakich detergentów można użyć,aby nie zniszczyć odblasków.I jeszcze jedno,jak poznać że lampy są orginalne.Proszę o poradę,i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 25-12-2007, 11:28   

jacek11 napisał/a:
jak poznać że lampy są orginalne

Na kloszu po stronie dlugich na dole przy rancie powinno pisać KOTTO nr.xxxxxxxx JAPAN i powinny mieć regulację poziomu elekt. tak bynajmniej było u mnie.
jacek11 napisał/a:
Jakich detergentów można użyć,aby nie zniszczyć odblasków

Gdzieś już ktoś pisał na ten temat, ale nie mogę znależdż.
Renata
EA5W

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 25-12-2007, 13:07   

Lampy są orginalne,co prawda regulacja jest manualna,ale to wina słabego wyposażenia auta.Pozostała kwestia mycia.Poszukam skoro była o tym mowa.Dziękuje i pozdrawiam.

Galart
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2007, 13:30   

Witam
Myślę, że trzeba by jeszcze sprawdzić napiecie na żarówkach przy pracujacym silniku. Powinno zawierać się ono w granicach 13,5 -14,2V. Jeśli bedzie niższe to trzeba sprawdzic okabowanie zasilania lamp, przekażnik świateł, styki, itd. Jest to b. ważna sprawa bo duzy spadek napięcia na stykach zmniejsza intensywność swiecenia zarówek. Pomierz napięcie bezpośrednio na akumulatorze i potem na kostce żarówki i porownaj, różnica będzie napewno ,a chodzi o to by była jak njmniejsza
pozdrówka

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 26-12-2007, 16:08   

Sprawdziłem .Jest dobrze.wymyję lampy ,a jak nie pomoże to pojadę na regulację.Zobaczymy.

kupiec
[Usunięty]

Wysłany: 07-01-2008, 17:36   

Kupiłem właśnie takiego samego, ale nie ma jakiegoś większego problemu ze światłami. W innych samochodach miałem problem z jasnością. Przyczyną jest przeważnie spadek napięcia na przewodach. Wyczyść styki. Spadek mierzy się wpinając woltomierz na początku i na końcu przewodu (gdyż napięcie bez obciążenia jest inne niż z obciążeniem).

Odpowiedz do tematu