Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:38
[MSS ALL] Licznik, wskazówka prędkościomierza i obrotomierza
Autor Wiadomość
menek
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2006, 21:39   [MSS ALL] Licznik, wskazówka prędkościomierza i obrotomierza

Przez te mrozy musiałem naładować akumulator w moim MMS rocznik 2002 DID. Więc go wyjąłem zgodnie z instrukcją najpierw odłączamy (-) później (+). Wstawiłem do ciepłego domu podłączyłem prostownik i go ładuje, ładuje aż się naładował. Następnie zanoszę akumulator do samochodu montuje go zgodnie z instrukcją najpierw (+) później (-). Uruchamiam zmarzniętego diesla nawet szybko zaskoczył jak na -23 stopnie C. Ruszam patrzę na wskaźniki a tu amba !!!! nie działa prędkościomierz ani obrotomierz wskazówki ani drgną magicznie stoją troszkę poniżej 0 choć jadę z 80 km/h a co więcej jak zgaszę silnik spadają daleko poza skalę.
Może drodzy forumowicze wiecie co się stało bo mi już ręce (zmarznięte) opadają.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 07-06-2016, 21:06, w całości zmieniany 3 razy  

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-01-2006, 07:37   

menek napisał/a:
Więc go wyjąłem zgodnie z instrukcją najpierw odłączamy (-) później (+)

zgodnie z instrukcją akumulatora, czy komputera? może skasowałeś ustawienia?

menek
[Usunięty]

Wysłany: 23-01-2006, 09:02   

oczywiście zgonie z instukcją obsługi MSS
Panowie cód !!!!! Rano pownownie włozyłem akumulator i o dziwo wszystko wróciło do normy. :lol:

radpio
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2006, 11:41   

Teżmiałem problem zegarami MSS. PO włożeniu akumulatora wskazów przekrećiły się tak, że były pod patryczkami oporowymi. Po wyjęciu AKU i po ponownym włożeniu wróciło wsztsko do normy.

zajac77
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 21:11   

a mi po wyjęciu akumulatora gaśnie za każdym razem jak wrzucam na luz.... obroty spadaja - zapalaja sie kontrolki i gaśnie...

powiedzcie jak zrobic restart komputera i przywrócić fabryczne ustawienia?

siemka
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2007, 22:32   

Panowie to bardzo proste.......po kazdym "odpieciu" akumulatora nalezy "naprostować drogi" komputera......właczamy silnik i wszystkie możliwe odbiorniki....światła ...wiatraki....radio itp.......no i trochę sobie musi popracować :D

tony 
Nowy Forumowicz

Auto: Miś
Wysłany: 03-01-2012, 18:05   

Witam,
Ja nabawiłem się podobnego problemu. Po wyjęciu akumulatora również zegary przestały wskazywać odpowiednie wartości. A mianowicie prędkościomierz nie pokazywał nic a obotomierz działał. Po ponownym rozłączeniu i włączeniu akumulatora prędkościomierz wrócił do normy ale obrotomierz po przkręceniu kluczyka w stacyjce wskazówka na dzięń dobry staje na 1000 obr. :) a po uruchomieniu silnika na luzie mam 1800/2000 obr. I na ucho wszystko działa dobrze. Na słuch wydaję się, że w momencie 2000 obr mam tak naprawde około 1000 a w momencie 4000 obr. mam 3000 obr. Próbowałem jeszcze raz rozłączyć i włączyć akumulator i nadal wskaźnik źle wskzuję obroty. Macie jakieś sugestje jak to zmienić ? Czy skasowanie błędów komputera może coś pomóc . Czy jest jakiś reset inny reset ?

Roy 
Forumowicz

Auto: Space Star '02
  Wysłany: 29-05-2013, 13:17   Jak zdemontować licznik

Cześć,

w moim MSS wskazówka prędkościomierza zatoczyła koło i nie chce wrócić na swoje miejsce - myślę ,że muszę jej w tym pomóc.
Jak zdemontować licznik? Dwie śruby nad licznikiem wykręciłem i dalej ani drgnie.

proszę o wskazówki

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 29-05-2013, 14:00   

Zdjąć ramkę która odkręciłeś , jest jeszcze na zatrzaskach ,delikatnie ręką i zejdzie, tam będą kolejne śrubki do odkręcenia potem pociągnąć do siebie i też wyskoczy z zatrzasków, odpiąć dwie wtyczki i tyle.

Roy 
Forumowicz

Wysłany: 29-05-2013, 15:50   

ma ktoś konkretniejszą radę niż ta powyższa?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 29-05-2013, 19:08   

Demontaż w cari, na 99% tak samo jest w MSS :D .
http://forum.mitsumaniaki...t=70028&start=0

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 29-05-2013, 20:48   

Zanim zaczniesz demontować zegary, odłącz akumulator na kilka minut - jest szansa że wskazówka sama wróci do poprawnej pozycji.

Roy 
Forumowicz

Wysłany: 29-05-2013, 21:33   

RaVciO napisał/a:
Zanim zaczniesz demontować zegary, odłącz akumulator na kilka minut - jest szansa że wskazówka sama wróci do poprawnej pozycji.

Tak też zrobiłem - wszystko działa.
Dzięki Panowie za odzew.

bazkomp 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.6
Wysłany: 07-06-2016, 11:26   [MSS 1.6] Wskazówka prędkościomierza - z drugiej strony słup

Przekopałem forum ale takiego tematu nie znalazłem.

Padł mi akumulator (ogólnie jakoś od pewnego czasu jest z nim źle, ciężko kręci... mam wrażenie, że "COŚ" go na postoju rozładowuje....

Ale ja nie o tym. Po wyciągnięciu akumulatora i jego naładowaniu - padł zupełnie do zera, nawet kontrolki nie świeciły... włożyłem go z powrotem i ku mojemu zdziwieniu wskazówka prędkościomierza jest po drugiej stronie słupka spoczynkowego. Na wyłączonym zapłonie jest pół centymetra od niego, swobodnie "wisi". Po włączeniu zapłonu podnosi się w stronę słupka.
Teoretycznie działa prawidłowo, opada po wyłączeniu zapłonu i się podnosi w dobrym kierunku.

Macie jakieś pomysły? nie chcę od razu brać się za rozkręcanie...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-06-2016, 11:29   

Wyjmij całe zegary z deski i obróć je o 360° tak aby wskazówka zrobiła pełen obrót :wink: .
Miałem ostatnio tak samo tylko nie pamiętam czy z prędkościomierzem czy obrotomierzem.
Edit:
Jak nie chce ci się bawić z wykręcanie to możesz spróbować ponownie odpiąć aku i podłączyć ponownie powinna wrócić :wink: .

Odpowiedz do tematu