|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Chip do 1.8 gdi |
Autor |
Wiadomość |
Cysio [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2008, 15:45 Chip do 1.8 gdi
|
|
|
Witam wszystkich.
Ostatnio dobiegła mnie dziwna plotka, że możliwe jest podniesienie mocy silnika gdi za pomocą chipa. Wierzyć mi się nie chce, ponieważ przekopałem dość dokładnie neta i żadna taka rewelacja mi w ręce nie wpadła. No chyba, że ktoś z Was wie coś na ten temat? |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2008, 16:22
|
|
|
wątpie w coś sensownego,
ale jeżeli są jakieś godne uwagi modyfikacje to
zapewne od RALLIart |
|
|
|
 |
Cysio [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2008, 16:46
|
|
|
Też mi się tak właśnie wydawało... dzieki |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 08-01-2008, 21:51
|
|
|
Może komuś chodziło o podmiane kompa na japoński bo na takim ma podobno 140 kucy. Tylko dostanie takiego graniczy z cudem. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 08-01-2008, 21:55
|
|
|
Cysio napisał/a: | No chyba, że ktoś z Was wie coś na ten temat? |
Ło matko. Po raz kolejny napiszę, że cipowanie wolnossących silników benzynowych to zabawa dla gości, co mają budyń zamiast mózgu (tzn domorosłych tunerów gotowych zepsuć każde auto, byleby klient z góry zapłacił za wyimaginowany przyrost mocy). Jedyne co mozna osiagnąć przez zamontowanie jakiejś swinki to bardzo minimalna poprawa charakterystyki (albo znaczne jej pogorszenie). Aby poważnie poprawić coś w takim silniku można pobawić się w modyfikację dolotu, ostre wałki, obróbkę głowicy, inne zawory, sprezyny, szklanki itp, itd Wtedy dopiero mozna bawic się z nowymi mapami. Tylko, że tego nie da sie zrobić w GDI z uwagi na stopień skomlikowania sterowania silnikiem. Jedyne wyjście to napisać od zera nowy program sterujący silnikiem, a to bez obrazy, ale przekracza możliwości człowieka nie mającego do dyspozycji zaplecza badawczego i stosu silników do zepsucia. Wspomniane wyzej elementy mechaniczne też należałoby sobie wystrugać, bo z tego co wiem, to nikt nie produkuje sportowych wałków do GDI.
A tak wogule, to moim zdaniem, dyskusje (dość częste ostatnio) na temat cipowania wolnossacych silników benzynowych to poprostu zaniżanie poziomu forum. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 09-01-2008, 10:54
|
|
|
Tyle że i tak ECU do GDI z japonii jest inne bo
a) ma ograniczenie do 180km/h (nawet Legnum'y tak miały i zegary też takie)
b) wymaga paliwa wyłącznie bezsiarkowego bo w trybie GDI schodzi aż do 1:40 podczas gdy europejskie GDI aż do takiego poziomu nie schodzą bo ze względu na zasiarczone europejskie paliwo fabrycznie maja to ograniczone by nie rozwalać katalizatorów |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 09-01-2008, 15:36
|
|
|
Możliwe że jest tak jak mówisz ale przytoczyłem przykład "chpiu" o którym ktoś mógł usłyszeć.
PS. W Europie nadal jest tak bardzo zasiarczone paliwo? Wiem że trfaia sie czasem z niemiłosierną dawką "S" ale takie 10 lat temu to było zrozumiałem a w dziesiejszych czasach widaje mi się że jakość mogła się poprawić.Jest tak czy to tyko moje wyobrażenia jakbym chciał żeby było ? |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Giant [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2008, 18:11
|
|
|
mlun napisał/a: | Może komuś chodziło o podmiane kompa na japoński bo na takim ma podobno 140 kucy. Tylko dostanie takiego graniczy z cudem. |
Mam dojscie do czesci prosto z Japonii,ale cudotworca niestety nie jestem |
|
|
|
 |
|
|