Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
28-01-2009, 11:21
Trzaski w konsoli przedniej
Autor Wiadomość
rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2007, 22:53   Trzaski w konsoli przedniej

Mam dziwne trzaski jakby w konsoli przedniej , coś ala trzeszczenie plastików. W poprzednich autach dawałem sobie z tym rade za pomocą sprayu z olejem silikonowym ale tutaj to jakby nie ze środka samochodu a z podszybia po zewnętrznej stronie. Wystapują rzadko są ciche ale cuz ja jestem wyczulony na tym punkcie. Jakie macie doświadczenia i sposoby radzenia sobie z takim kłopotem ?? :roll:

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-12-2007, 22:57   

Hehe
U mnie się zaczęło jakieś dwa dni temu :)

Sprawca - obrobina mrozu 8)
Rozwiązanie - czekać na ocieplenie, bo do tej pory tego niebyło ;)

Mateusz 
Forumowicz

Auto: L 200, 2011 HP
Wysłany: 16-12-2007, 18:41   

witam,
mam podobne odczucia, trzaski odczuwalne-slyszalne podczas mrozow. Cos jakby na podszybiu bylo zle sklejone, na szczescie wystepuje to jak dodtad tylko przy minusowych temperaturach
pozdrawiam,
mateusz

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-12-2007, 22:13   

Zapomniałem dodać, że trzaski występują rano, zaraz po odpaleniu i ustępują po ogrzaniu wnętrza - przynajmniej u mnie 8)

rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2007, 20:47   

U mnie tesz rano i na zimno :) , zlokalizowałem to przy radiu - musze to dobrze naoliwić :) i wtedy zobacze rezultaty - a plastiki po zewnętrznej stronie na podszybiu przeleciałem sprayem alejowym i spokój :P

[ Dodano: 03-01-2008, 21:20 ]
heh zadziałało .. ale na krótko - i powtórka z rozrywki, może macie jakieś pewniejsze środki na te stuki i trzaski - dobija mnie to - przejechanie kilku kilometrów na zimnym samochodzie doprowadza mnie do białej gorączki - ciekawy jestem czy we wszystkich egzemplarzach tak jest czy tylko w moim ? nawet zastanawiam sie czy coś u dealera nie skopali jak alarm montowali ....

Janek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2008 Intense
Wysłany: 10-01-2008, 18:02   

Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum. Outka mam od listopada, generalnie jestem bardzo zadowolony. Jakiś tydzień temu zaczęły się dziwne traski, najprawdopodobniej gdzieś spod szyby przedniej. Podobnie jak u poprzedników najbardziej wystepują od razu po rozpoczęciu jazdy, ustępują po ogrzaniu wnętrza. Wkurza mnie to niesamowicie, przecież samochód jest zupełnie nowy i żadne trzaski nie mają prawa występować. W grudniu mimo tez dość niskich temperatur wszystko było ok. Na sylwestra byłem w górach, gdzie mróz był dość mocny, ale też raczej nie było trasków. Zaczęło się po ostatnich - 10 C (umyłem wtedy samochód, jak myłem jedną strone, woda zamarzała na drugiej) Ale mrozu już nie ma, a panel jak trzeszczal, tak i trzeszczy. :( Samochód jest trzymany w garażu, gdzie jest zdecydowanie cieplej niż na zewnątrz. Wie ktoś z czym to jest związane i czy coś na to poradzić? Z tego co widzę nie jest to pojedyncza przypadłość.

P.S. Mój brat ma Nissan Qashqai i mówi że też mu strasznie trzeszczy, tak mniej więcej od grudnia.

rafaelcx
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2008, 20:51   

heh po długich a ciężkich znalazłem co jest grane - więc po krótce między szybą przednia a plastikami konsoli jest uszczelka z gąbki pokryta taśmami samoprzylepnymi z jednej strony do plastiku a z drugiej do szyby.... po jakims czasie tasma zaczyna "cmokać" co sie objawia czymś w rodzaju trzaków na podszybiu - poradziłem sobie poprzez wciśnięcie tam cienkich gum z wycieraczek z obu stron kompletnie ich nie widać a w samochodzie błoga cisza :) - reszta plastików to oczywiście standard - pociągnieta sprayem ptfe ale to standard we wszytskich nowych wozach,

Hiszpan 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2008, 21:07   

Jest jeszcze jedno wyjście:
- podgłośnić radio ;) (jak to mawiał uszczypliwie mój śp. teść)

A tak na serio, u mnie trochę to ucichło i przestałem zwracać uwagę
Po poscie Janka sprawdziłem i narazie jest cisza :D

Janek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2008 Intense
Wysłany: 11-01-2008, 08:48   

rafaelcx napisał/a:
heh po długich a ciężkich znalazłem co jest grane - więc po krótce między szybą przednia a plastikami konsoli jest uszczelka z gąbki pokryta taśmami samoprzylepnymi z jednej strony do plastiku a z drugiej do szyby.... po jakims czasie tasma zaczyna "cmokać" co sie objawia czymś w rodzaju trzaków na podszybiu - poradziłem sobie poprzez wciśnięcie tam cienkich gum z wycieraczek z obu stron kompletnie ich nie widać a w samochodzie błoga cisza :) - reszta plastików to oczywiście standard - pociągnieta sprayem ptfe ale to standard we wszytskich nowych wozach,

A mógłbyś napisać jakiego dokładnie sprayu używasz (skoro mówisz że warto to zrobić)? Nie znam się na tym kompletnie. No i wjakich miejscach w Outku warto szczególnie to zaplikować?
Chm, nie wydaje mi się, by u mnie to było powodowane tą gąbką, aczkolwiek było by to dość logiczne wytłumacznie - jako bezpośrednio przylegająca do szyby jest najbardziej narażona na wpływ temperatury. Muszę przyjrzeć się temu blizej.
Dzięki za pomoc!

[ Dodano: 12-01-2008, 22:39 ]
Chm, jak popatrzyłem, to u mnie ta gąbka nie jest przylepiona do szyby, tylko do plasticu. Na dotyk jest bardzi mięka, nie wiem czy to może tak trzaskać. Z drugiej strony te trzaski zdecydowanie są gdzieś z pod szyby. Już tydzień jak nie ma mrozu, ale jak traska, tak trzaska. Jak bedzie się to utrzymywac, to jadę do serwisu :doubt:

[ Dodano: 23-02-2008, 11:14 ]
Witam,

niestety muszę odświeżyć temat. Ostatnio byłem w serwisie (RM Filipowicz w Krakowie) właśnie w sprawie tych trzasków. Generalnie chcę powiedzieć, że panowie pracujący w tym serwisie są dośc mili dla klienta. W każdym razie po zdiagnozowaniu tego mowią że trzeba demontować całą deskę, inaczej nic nie da się poradzić (wcześniej próbowali trochę poprawić tą gąbkę (ponoć byłą trochę przesunięta) i dać trochę silikonu - niestety nic to nie dało:( , chyba jest nawet gorzej). Nie wiem, czy mam się zdecydować na tąrozbiórkę czy nie? trochę się boje że nie poskaładają tego dobrze, z drugiej strony to traskanie mnie wk...wia niemiłosierdnie. W ogóle wydaje mi się że wszystko stuka i talepie wewnątrz. Jakiegoś pecha mam z tym samochodem, a tak się napalałem:( Trzeba było brać X-traila.
Jak myślicie, mam się zdecydować na ten demontaż?

wredlin 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER II
Wysłany: 05-08-2009, 23:10   

Witajcie
To ja dorzucę wam kolejny wątek z którym serwis w Gorzowie nie może sobie poradzić.Jak jest zimy silnik ( a na dworze może sobie być nawet + 35 ) jest wszystko git. Ale jak tylko porządnie rozgrzeje sie silnik ok 1800-2200 obrotów występuje ogromny rezonans ( ja to wiążę z plastikowym elementem ). Bardziej celowałbym, że to coś za zegarami ale czarna magii i nikt nic nie wie. Proszę o pomoc

mariolo 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 25-10-2011, 15:38   Trzaski w konsoli przedniej

Witam,chciałbym troche odświerzyć temat.U mnie trzaski pochodza z okolic schowków ,I tak jak mówicie po rozgrzaniu wnętrza ustępuja,ale mimo wszystko jest to irytujace.Próbowałem poluzowywać śruby I nic,może jakiś spray,czy ktoś z was jakiś stosował?Poza tym jak narazie jestem zadowolony?Pozdrowienia dla wszystkich mitsumaniaków.

fufaj3 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 DID INTENSE PLUS
Wysłany: 26-10-2011, 15:45   

Witajcie u mnie jak zimno to skrzypi ta gąbka przy szybie co odziela szybe od deski . I nic z tym nie zrobie . Tak juz musi być

Odpowiedz do tematu