|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
TP vs. Fiskus, czyli nasza wojna podatkowa |
Autor |
Wiadomość |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-01-2006, 19:45 TP vs. Fiskus, czyli nasza wojna podatkowa
|
|
|
Jako, że zbliża się powoli okres wypełniania pitów, to chciałbym zasiegnąc informacji, jeżeli ktoś z Was jest zorientowany.
Wiadomo oficjalnie, że mozna odliczać podatek za internet w domu (neostrada TP). Mam jak do tej pory zgromadzone wszystkie faktury, ale nie wiem dokłanie co i jak.
Wiadomo, że odliczyc można chyba do 20% za internet. Jednakże niewielu wie, że każda osoba dopisana do "abonenta" może doliczać tę kwotę niezależnie od pozostałych, czyli np . Jan, Hania i Józio Kowalscy jeżeli wszyscy widnieją na fakturze to każde z nich pod warunkiem, że jest pełnoletnie może odliczyć swoje 20% czyli razem 60%
czy dobrze rozumiem?
Ponieważ obecnie abonentem jest tylko mój ojciec, gdzieś dotarło do mnie, że na stronie TP można dostac formularz w którym mozna sie dopisać do abonenta, ale gdzie to jest, tego moja precepcja nie obejmuje..może ktoś z Was nie ma pomroczności, i to widzi , bo ja nie..
ALe ponoc wystarczy wydrukować wypełniony kwit, zxanieśc go do TP i wsio...
Jeżeli dysponujecie konkretną wiedzą na ten temat, to proszę o info.
pozdrawiam |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 23-01-2006, 19:48
|
|
|
w sumie nie wiem jak to dokladnie jest, ale my zadzwonilismy do firmy od ktorej bierzemy neta i powiedzielismy ze chcielibysmy dostac fakturke za uzytkowanie netu . przyslali .
a mozna odliczyc sobie (chyba) do 720 zl .
nie wiem jak to sie dzieli na te osoby itd . |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-01-2006, 19:52
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | a mozna odliczyc sobie (chyba) do 720 zl . |
to też wiem. ale właśnie jeszcze sie dowiedziałem, że jezeli jest wiecej osób na fakturze to każda może odliczyć do 720 pln niezależnie od pozostałych. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 23-01-2006, 21:07 Re: TP vs. Fiskus, czyli nasza wojna podatkowa
|
|
|
Chooper napisał/a: | Jeżeli dysponujecie konkretną wiedzą na ten temat, to proszę o info.
|
Proszę, tu jest link do artykułu co i jak na ten temat.
Co do "dopisania się" do abonenta w TP SA to wg mnie musiałoby to wiązać się z korektą wszystkich faktur z roku 2005 a tego raczej TP SA nie zrobi.
Odliczanie wspólne ma jedynie sens gdy suma zapłaconych faktur > 760,- Niech się Wam nie wydaje, że te same np. 600 zł kilka osób odliczy równocześnie. Jest to tam wyraźnie napisane. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-01-2006, 21:14
|
|
|
JCH dzięki wielkie |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 24-01-2006, 07:55
|
|
|
o ile mnie pamięć nie myli to można odliczyć 19 % wydatków na internet, a maksymalnie 760 zł, czyli jeśli np. ja wydałem w roku 2005 na internet 10*48,80+2*1,22, co daje 490,44, to mogę sobie odliczyć 93,20.
A żeby odliczyć maksymalnie 760 zł to trzeba wydać 4000zł
no chyba że jest na forum ktoś ze skarbówki i wie lepiej |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 24-01-2006, 08:25
|
|
|
tomusn chyba mieszasz. Przeczytaj artykuł. Ulga na internet tym się różni od dotychczasowych ulg, że odliczamy wydatki od dochodu, a nie jak przy remoncie 19% wydatków od podatku.
Polecam jeszcze strony Ministerstwa Finansów www.mofnet.gov.pl - jest tam zwykle broszura informacyjna ta sama, którą dostajemy w US pobierając druki rocznych PIT-ów.
Jak znajdę linka to wkleję.
EDIT:
Tabela limitów
Formularze i broszury informacyjne |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 24-01-2006, 16:11