Czy trzeba odklejać szybę? |
Autor |
Wiadomość |
endrju [Usunięty]
|
Wysłany: 11-01-2008, 09:37 Czy trzeba odklejać szybę?
|
|
|
Witam! Mam problem z rdzą, a mianowicie zjada ona dach mojego lancerka. Rdzawe plamy na środku dachu to nie jest duży problem, ale niestety bąble wyłażą również koło listwy oddzielającej dach od przedniej szyby. Aby się pod nią dostać, mógłbym ją wyrwać lub wyciąć, mam możliwość dokupienia takiej listwy za nieduże pieniądze. Ale nie wiem czy problem nie sięga dalej tzn. czy nie będzie konieczne odklejanie przedniej szyby? Może ktoś robił coś podobnego lub zna się na blacharce i walce z rdzą? Wiem że w każdym przypadku może to wyglądać inaczej, aczkolwiek może macie jakieś rady, sugestie?
Poniżej zdjęcia:
rdza1
rdza2 |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 11-01-2008, 13:10
|
|
|
Rozmawialem kiedys z lakiernikiem i sa dwa sposoby: odginac uszczelke i wlaczyc ale jest to sposob druciarski jako ze prawdopodobnie miales wycinana szybe i jak cieli klej zacieli metal (uszkodzili powloke ocynku) i rdza bedzie tam sie pojawiala ....
2 Wyjscie to wyciecie szyby.. zrobienie dokladne calej dlugosci dachu zabezpieczenie jej pomalowanie wklejenie na nowo szyby co daje duzo lepsze efekty..
Pytanie robisz go dla siebei czy odpieprzasz na sprzedarz... (nie popieram picowania na sprzedaż ale wiadomo nie kazdy pcha kase ktorej i tak nie odzyska |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 11-01-2008, 16:49
|
|
|
endrju, oczywiście jeśli zdecydujesz się na zrobienie tego bez wyciągania szyby będzie to tak zwane "leczenie syfa pudrem". Dlatego musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jak długo będziesz chciał jeździć miśkiem i czy opłaca się operacja wyciągania szyby.
Mam podobny problem, ale na szczęście na tylnej klapie. Bąble są zdecydowanie większe niż te Twoje na zdjęciu. Dla mnie wyjściem jest kupno nowej klapy, chociaż może zdecyduję sie na jakąś rzeźbę. Zobaczymy.
Musisz znaleźć blacharza, który powie Ci szczerbato na jak długo wystarczy zrobienie tego bez wycinania szyby.
Decyzja należy do Ciebie |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
endrju [Usunięty]
|
Wysłany: 13-01-2008, 19:53
|
|
|
Hmm... chyba oderżnę kawałki tej maskownicy koło bąbli i zobaczę jak to wygląda pod spodem. A tym miśkiem nie chcę jeździć wiecznie, planowałem 3-4 lata. To stary samochód bądź co bądź i to niestety z "bogatszą" historią niż myślałem podczas kupowania. Dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
secki
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
|
Wysłany: 14-01-2008, 15:58
|
|
|
Czesc,
mam podobny problem z rdza w okolicy przedniej szyby.
Tez generalnie dlugo nie chce jezdzic miskiem (tym) 1-2 lata
ale zrobic ta chce. Szczegolnie, ze czytalem na forach, ze od tego potrafi przednia szyba peknac.
Raczej chcialbym zrobic to dobrze. Polecicie jakiegos blacharza/lakiernika z trojmiasta czy okolic? Stawiam na dobrze ale cene tez gra role.
I jaki moze przyblizony koszt takiej operacji?
W sumie poza tym musialbym cos jeszcze zrobic z tylnymi blotnikami bo tam tez sie rdza pokazuje bo lakierka calosci chyba sie nie oplaca w zwiazku ze sprzedaza za gora 2 lata.
Jak myslicie? |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 14-01-2008, 16:14
|
|
|
secki, a cóż się dzieje z moim starym Lancerkiem ??
secki napisał/a: | Raczej chcialbym zrobic to dobrze. Polecicie jakiegos blacharza/lakiernika z trojmiasta czy okolic? |
Zadzwoń tutaj 500-666-439 - gościu urzęduje na Osowej ... powiedz, że jesteś od gościa z Galantem. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
secki
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
|
Wysłany: 14-01-2008, 16:35
|
|
|
akbi napisał/a: | secki, a cóż się dzieje z moim starym Lancerkiem ??
|
No troszke go tam rdza zaczyna zjadac, moze nie dramatycznie ale sie pokazuje.
Szczegolnie to nad szyba mnie denerwuje. Nie chce tego zapuscic bo raz to pekanie o ktorym czytalem a dwa zeby zaciekac nie zaczelo.
Poza tym w sumie luzz, zlego slowa nie moge o nim powiedziec.
Teraz musze wymienic to lozysko o ktorym juz Ty mi mowiles i uszczelke pod glowica
bo jeszcze plam nie zostawiam ale silnik juz caly brudny jest od oleju.
Generalnie musze go na sezon przygotowac bo to glownie wakacyjne autko dla nas a w te wakacje chcemy pare ladnych tysiecy wykrecic nim po skandynawi i potem tradycyjnie po slowacji (oboz szkoleniowy naszego psiaka). Do tego jeszcze psie wystawy po calej Polsce bo Kasia chce z niego reproduktora zrobic |
|
|
|
 |
|