Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pyrocool
Autor Wiadomość
yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-01-2008, 14:18   Pyrocool

Jak w temacie, miał już ktoś styczność z tym preparatem? Miałem ostatni szkolenie ppoż i facio bardzo zachwalał ten preparat, podobno niezgodny z polskim prawem (chyba chodzi o powłoka ozonową?), ale do dostania w sklepach specjalistycznych. Czytając artykuły w necie wygląda bardzo obiecująco, (choć napisane jest żeby nie gasic instalacji elektr. a z drugiej strony na stronce importera napisane że można gasić do 1000V ?kto wie?)

jakies doświadczenia mitsumaniacy, ja chyba zrobię jakąś próbę jak to działa, a potem bede woził w schowku, zawsze to zlternatywa dla gaśnicy w bagażniku, a podobno działanie piorunujące (porównywalne z wycofanymi gaśnicami halonowymi).

Uwagi, komentarze?
pzdr

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 14-01-2008, 14:53   

O takiej gaśnicy mówisz? Chyba tez sobie takie sprawię jeśli to nie kosztuje fortuny bo środek jest ponoć da best jak mówi mój sąsiad który ma zakład techniki ppoż i m.in. gaśnicami się zajmuje.

[ Dodano: 14-01-2008, 15:03 ]
PS. Ponoć pół kilowy spray coś koło 40zł kosztuje więc taka gaśnica 1kg pewnie koło stówki.

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Wysłany: 14-01-2008, 15:04   

dokładnie, mniej więcej o to chodzi, tu jest artykuł opisujący z grubsza działanie itp, itd, z tego wynika że to cudo!, albo TU za b. atrakcyjną cenę , chyba się skusze tak na próbę.

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 15-01-2008, 00:30   

Z uwagi na zawód wyuczony mogę sporo na ten temat powiedzieć. Ani gaśnica proszkowa , ani halonowa , ani typu chybrydowego (jak ta pyrocool- w tym wypadku chodzi raczej o ilość potrzebnego czynnika) Nie zgaszą palącego paliwa , oleju , plastików) Czyli są generalnie zupełnie nie przydatne w aucie. Co do gaśnic proszkowych często zdarzają się przypadki podduszenia po zastosowaniu takowej. Jak ktoś nie wierzy to niech wykona prosty test. Żuci garść mąki w powietrze a następnie wejdzie w powstał a chmurę i wykona głęboki wdech. :twisted:

Pyrocol natomiast został wycofany całkowicie z użytku w jednostkach ratowniczych ponieważ po podaniu tego czynnika na rozgrzane od pożaru elementy żeliwne (np tarcze, bębny hamulcowe) i ze stali węglowej (karoseria) wytwarza bardzo niebezpieczne opary powodujące natychmiastowe poparzenie dróg oddechowych i uszkodzenie błon śluzowych.

Reasumując jedyna bezpieczna gaśnica do samochodu to gaśnica halonowa jednak podobnie jak proszkowa jest całkowicie nie przydatna. A zresztą i tak nie dopuszczalna przez polskie prawo jako zamiennik proszkowej. :x

Z doświadczenia wiem że jeśli zapali się tapicerka w samochodzie to minimum 15 kilowy egregat śniegowy jest potrzebny żeby to zgasić .... totalna abstrakcja

PODSUMOWUJĄC :
- Proszkowa: tania , zgodna z przepisami, jak już musimy urzyć to stajemy z daleka, nie oddychamy , jak mamy zastosować na płonącą ciecz palną NIGDY nie pryskamy bezpośrednio w źródło ognia (rozchlapiemy tylko to co się pali zamiast palącego się oleju w garnku będziemy mieli płonący olej na podłodze kuchni :D :D )

- Pyro-wynalazek (chcemy żyć i nie być kalekami do końca życia) Zapominamy nie używamy, wybijamy z głowy znajomym , rodzinie , dziewczynie , żonie .. no może oprócz teściowej ale to już zostawiam pod indywidualną rozwagę :D

- Halonowa Świetna jak zapali się nam komputer , telewizor itp. Nie upaćkamy dywanu, ściany psa itp. Pamiętając o odłączeniu wcześniej wtyczki z kontaktu. Powyżej 1kV możemy zostać porażeni (np od płonącego TV)
Do auta mała skuteczność względem ceny.

Najskuteczniejszym , najtańszym i najbezpieczniejszym środkiem gaśniczym jest Koc Gaśniczy !!!

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 15-01-2008, 07:23   

Czyli de facto i tak się spali więc może jednak warto pyrocool mieć na podorędziu i uważać jk się gasi tak jak z proszkową. W razie czego wpakować cały ładunek w płomienie i spitalać gdzie pieprz rośnie - jak ugasi to ok jak nie to i tak już nic nie pomoże a i tak trzeba uważać na toksyny tworzące sie przy spalaniu plastików itp. więc co za różnica czym gasisz - i tak trzeba wiać. Skoro hallon jest wycofany to co w takim razie jest używane jako środek przy gaszeniu w instalacjach gaśniczych serwerowni? CO2 ?

Cytat:
piiip...piippp...piiippp... masz 30 sekund na opuszczenie pomieszczenia...system gaśniczy został aktywowany! Nastapi zamknięcie pomieszczenia i uruchomienie systemu gaszenia.... piippp
:badgrin:

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-01-2008, 21:37   

Instalacje do 1kV zaleca się gasić śniegowymi w ostateczności proszkowymii

PS. Halonowe można kupić na alle za około 40 zł (ja kupowałem z tego sklepu KLIK)KLIK

jest 0,6 Kg a to już dosyć spora gaśnica jak na halonową .

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 16-01-2008, 08:16   

saphire napisał/a:
i tak trzeba uważać na toksyny tworzące sie przy spalaniu plastików
Płonący plastik nie poparzy przełyku i dróg oddechowych.

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-01-2008, 08:54   

jesteś w połowie w błędzie :lol: drogi oddechowe może bardzo skutecznie uszkodzić. Dodatkowo dłuższe wdychanie np oparów z płonącego (tlącego się) ABS'u może uszkodzić układ nerwowy.

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Wysłany: 16-01-2008, 08:55   

HouseM napisał/a:
.

- Pyro-wynalazek (chcemy żyć i nie być kalekami do końca życia) Zapominamy nie używamy, wybijamy z głowy znajomym , rodzinie , dziewczynie , żonie .. no może oprócz teściowej ale to już zostawiam pod indywidualną rozwagę :D

[/color]

no to już nie rozumiem, nie mam wiedzy specjalistycznej i opieram się na słowach specjalisty - w tym przypadku brygadier łódzkiej straży pożarnej i nastoletnim doświadczeniem, i on to twierdził że jest to jeden z najskuteczniejszych środków gaśniczych,
HouseMpomijając potencjalne zagrożenia, jest to skuteczny środek gaśniczy w samochodzie? skuteczniejszy niz nasze gaśniczki?

pzdr

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 16-01-2008, 09:21   

Przecież to jasne że jak gasisz auto to stoisz na zewnątrz i to na przewiewie więc jest OK a środek jest kilkunastokrotnie skuteczniejszy niż jakaś śmieszna gaśniczka proszkowa która sobie można na vivat popsikać a nie na pożar auta więc jeśli kilówka pyrocool'u odpowiada np. 5 kilogramowej proszkowej to w porównaniu do obowiązkowej kilówki jakieś szanse ugaszenia mamy bo jedną proszkową nie ma żadnych szans.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 16-01-2008, 14:35   

HouseM napisał/a:
drogi oddechowe może bardzo skutecznie uszkodzić. Dodatkowo dłuższe wdychanie np oparów z płonącego (tlącego się) ABS'u może uszkodzić układ nerwowy
Chodziło mi o krótkotrwałe wdychanie podczas wydostawania się z samochodu lub jego gaszenia. Chodzi mi o to że słyszałem że ten cały Pyrocool jest kilkunastokrotnie bardziej szkodliwy w bliskim otoczeniu niż płonąca tapicerka. Czy to prawda ?

yaro1976 napisał/a:
w tym przypadku brygadier łódzkiej straży pożarnej i nastoletnim doświadczeniem, i on to twierdził że jest to jeden z najskuteczniejszych środków gaśniczych
Ale strażacy pracują w maskach :P

saphire napisał/a:
jeśli kilówka pyrocool'u odpowiada np. 5 kilogramowej proszkowej to w porównaniu do obowiązkowej kilówki jakieś szanse ugaszenia mamy bo jedną proszkową nie ma żadnych szans.
Też tak myślę tylko zastanawiam się czy podczas kolizji taki spray umieszczony w przedziale pasażerskim nie ulegnie przebiciu i nie uraczy pasażerów swoją dawką :wink: Bo ten mały wygląda jak dezodorant :D

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-01-2008, 16:51   

Słuchajcie jak w każdej innej dziedzinie można rozważać zastosowanie profesjonalne i amatorskie.
Ja specjalnie mówię tu o zastosowaniu amatorskim. Strażacy szkolą się długo i intensywnie żeby wiedzieć jak skutecznie , bezpiecznie , szybko i w jakich sytuacjach zastosować dany środek gaśniczy czy też dowolny dostępny w danej chwili środek gaśniczy.
Zwykły kierowca któremu właśnie zapalił się samochód nie ma takiej wiedzy... :D

Odpowiedz do tematu