Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpieczne Pajero Sport
Autor Wiadomość
sobiemarek
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2008, 22:00   Bezpieczne Pajero Sport

Witam Wszystkich !

Około tygodnia temu mój ojciec, na nieszczeście, przekonał się o solidności swojego samochodu (Pajero Sport 2,5 Td 06). Wyprzedzał osobówkę na prostej, nowej drodze z prędkością ok. 90- 100 km/h. Jedyne co wówczas zdażył, to skontrować gdy zarzuciło tyłem do środka drogi (jednoczesnie zaczepiając o wyprzedzane auto), nastepnie wjechał pod małym kątem do głębokiego rowu po lewej stronie drogi (w tym momencie uszkodzeniu uległo przednie zawieszenie, koła rozjechały się tak, jak gbyby na masce usiadł słoń ze sporą nadwagą), auto z rozpędu wyjechało z dołu pod sporą skarpę po drugiej stronie, uderzając w rosnące drzewo, w efekcie obracając sie o 180 stopni i zatrzymując sie na krzakach. Wynik ? Zawieszenie, przod, prawy bok, oba progi uszkodzone. Mimo tego Pajero samo wyjechało z rowu... Ojciec cały, tylko poobijany- w środku połamanych parę plastyków, poduszki całe. Całe zdarzenie było w godzinach rannych, przy ok. 2-3 stopniach na plusie (okazało sie, że na tym odcinku droga była oblodzona).
Wnioski ? Szkody wstępnie oszacowane na 30 tyś. PLN... Poza tym minusem jest skrzynia "easyselect", w której nie można używać napedu 4x4 przy "przyczepnej" nawierzchni.

Pozdrawiam ! Uważajcie na siebie.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-01-2008, 09:53   

Witaj, calkiem efektowny lecz malo wesoly poczatek przygody na naszym forum. Straty sa dosc duze ale zwazywszy na pedkosc i tak auto wyglad na malo rozbite. Mysle, ze solidna konstrukcja ochronila kierowce. Ciesze sie, ze ojcu nic sie nie stalo. Naped na tyl ma swoje prawa i niestety trzeba uwazac. Z tego co przeczytalem to nie wiem czy SS i opony zimowe by pomogly. Niestety pech, a na lod tylko kolce cos poradza.

MarekM
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2008, 01:02   

witam, załamka jak widze cos takiego , szkoda autka , i przy takiej predkosci tyle przygod ?? jezdze juz drugi roczek i nigdy mnie autko tak nie mile nie zaskoczylo , mysle ze dosc stabilne jest jak na terenowke , pozdrw i szybkiego wyzdrowienia autka :P

RAFUROS 
Forumowicz

Auto: L 200 INTENSE
Wysłany: 26-01-2008, 20:21   

Podobną sytuację miałem w swoim Pininie ale przy znacznie mniejszej prędkości.Wyprzedzałem osobówkę i kiedy rozpoczynałem ten manewr tył auta zaczął wyprzedzać przód...ale udało mi się "wrzucić" 4x4 i skończyło się na obrocie o 180 z kołami z jednej strony w rowie skąd wygramoliłem się wykorzystując możliwości skrzyni mojego 2.0 GDI i zimówek Michelina 8)

sobiemarek
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2008, 18:02   

Witam ponownie !

Musze stwierdzic, ze PZU, warsztat, serwis uwijaja naprawde skutecznie, ale i tak jesli auto ma byc dobrze zrobione, naprawa potrwa jeszcze minimum ze dwa/trzy tygodnie. Najwazniejsze, ze rama w Pajeraku jest prosta, co wedlug mnie jest az niewiarygodne (mysle ze gdyby to byla konstrukcja samonosna, samochod chyba nosilby powazniejsze slady kolizji). W zawieszeniu uszkodzeniu ulegly wahacze przy kole od kierowcy i to by bylo na tyle, co udalo sie stwierdzic. Nie wspominam oczywiscie o calej masie drobiazgow.

Ps. Bardzo trudno dostac czesci tapicerki Pajero Sport ! Podobno jest z tym spory klopot :|

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-01-2008, 08:39   

Cytat:
Ps. Bardzo trudno dostac czesci tapicerki Pajero Sport ! Podobno jest z tym spory klopot

na czesci plastikowe nie czekalem dlugo ale na skorzane poszycie fotela 3 miesiace :|

Odpowiedz do tematu