pomocy ,rozerwało skrzynię |
Autor |
Wiadomość |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 16-01-2008, 11:50 pomocy ,rozerwało skrzynię
|
|
|
witam ,nie wiem co robić ,rozbierać rozerwana skrzynkę ,czy szukać używanej .auto jezdzi ,w skrzyni jest dziura na 5 cm długa i 3/5 mm szeroka w okolicy mechanimu róznicowego nad lewą półosią napędową .podobno wysunął się jakiś bolec/kruciec/ z satelit i to rozerwało skrzynkę od wewnątrz.. w warsztacie powiedzieli że można to naprawić ,bo seaty i skody mają podobne problemy i oni to robili jednak pozostaje tu sprawa mocy silnika / 205KM /i nie wiadomo jak długo to pochodzi ? a chcę to zrobić bo sigma chodzi rewelacyjnie aż żal się rozstawać... pomózcie, co robić? |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 16-01-2008, 14:55
|
|
|
no to witam w klubie, dobrze ze chociaż masz możliwość naprawy, u mnie jak p***** to satelita wylądowała w komorze koło konwertera |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
grzess81 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 16:52
|
|
|
Panowie jeżeli chodzi wam o skrzynie manualne to już taka sytuacje przerabiałem jeżeli jest problem z dziurą to kiedyś w VW łatałem za pomocą blechy, nitów i kleju, trzymało dobrze przez jeszcze rok a czy trzyma dalej to nie wiem bo auto sprzedałem. W skrzyniach manualnych nie ma ciśnienia oleju dlatego można takie dziury łatać. |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 21:12
|
|
|
W automatch w korpusie skrzyni są kanały olejowe, jeżeli rozerwało kanał to naprawa raczej nie pomoże. Co do oleju (płynu) to faktycznie jest tam go sporo no i ciśnienie też ma dość konkretne jeszcze jedną jego cechą, a właściwie wadą jest to że ATF znajdzie każdą nieszczelność. Taka naprawa musiała by zostaćwykonana naprawdę profesjonalnie. Pozostaje jeszcze kwestia umiejscowienia jeżeli jest nad półosią to istnieje spore ryzyko, że po naprawie przestawi się łożysko dyfra. Jeżeli to skrzynia automatyczna to osobiście skłaniał bym się bardziej w stronę wymiany skrzyni, przy manualu jeszcze można pomyśleć. |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 17-01-2008, 12:06
|
|
|
no ...skrzynia manualna panowie . |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
sebi629
Forumowicz TAXI Sigma - Jedyna
Auto: sigma '94 24v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 109 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-01-2008, 14:42
|
|
|
Miałem ostatnio podobny problem. Niestety nic kreatywnego Ci nie powiem bo sam kupiłem skrzynie bo w mojej nie było juz połowy zębów. Dałem za skrzynie 1500zł. ale jest w naprawde super stanie tak jak zapewnial sprzedawca. Jedyne co moge pomoc to polecic sprzedającego. Facet naprawde w porządku choc troche drogi. Przynajmniej nie wciska chłamu. Ma kilkanaście sigm na placu wiec jest z czego wybierac. Spróbuj.
http://moto.allegro.pl/it...ie_czesci_.html |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 18-01-2008, 11:59
|
|
|
dzięki ,dzięki sebo dzięki... chyba będzie skrzynia ale nie zapeszam w poniedziałek mam zadzwonic....i zobaczymy co dalej.zatem czekaaaaam. |
 |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 21-01-2008, 18:50 wymiana 5 i wstecznego biegu
|
|
|
mam możliwość dostać skrzynkę ale potrzeba wymienić 5 i wsteczny bieg - pytanko czy dużo z tym roboty i samemu można to zrobić .czy rok skrzyni się nie liczy i tryby są takie same i czy to będzie funkcjonować bezproblemowo -no i czy dużo zachodu przy demontażu skrzyni.pozdro |
 |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2008, 01:19
|
|
|
zbyszek05 napisał/a: | mam możliwość dostać skrzynkę ale potrzeba wymienić 5 i wsteczny bieg - pytanko czy dużo z tym roboty i samemu można to zrobić .czy rok skrzyni się nie liczy i tryby są takie same i czy to będzie funkcjonować bezproblemowo -no i czy dużo zachodu przy demontażu skrzyni.pozdro |
Roboty sporo, najlepiej więc ustawić się z kimś kto już to wcześniej robił. We dwójkę pójdzie raźniej i może nawet będzie działać O ile się nie mylę wersja 24V przez cały okres produkcji miała montowane tylko dwa rodzaje skrzyń: standard i opcja z kontrolą trakcji. To w teorii a w praktyce widziałem już 24V ze skrzyniami od 12V, ba nawet GTO ze skrzynią od Sigmy 12V....polak potrafi
Najlepszą opcją był by zakup skrzyni w miejscu, gdzie od razu można ją zamontować i sprawdzić, z dociekaniem gwarancji na skrzynię bywa bowiem różnie...
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
GazMajster-G1 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2008, 21:21
|
|
|
WITAM W KLUBIE