|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Drzwi - naprawić, czy wymienić? |
Autor |
Wiadomość |
kris_S [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2008, 19:56 Drzwi - naprawić, czy wymienić?
|
|
|
Po ostatniej wyprawie w góry niestety wróciłem z pamiątką w postaci wgniecionych tylnych drzwi w mojej Cari (jakiś sku.......syn potraktował mnie na parkingu). Dwie głęboki rysy przez całą długość pod listwą i dość mocne wgniecenie.
Zastanawiam się co zrobić - kupić inne drzwi z podobnego rocznika i w tym samym kolorze, koszt na allegro 300-500 zeta, czy jechać do lakiernika, koszt malowania jednego elementu jakieś 350 zeta. Lakiernik pewnie nawali szpachli a i lakier też nie wiadomo jak się będzie zachowywał po czasie. Z drugiej strony boję się, że inne drzwi pomimo tego samego koloru będą miały jednak inny odcień a i z przezbrojeniem (szyba, centralny) też będzie trochę zabawy.
Doradźcie, może też to przechodziliście i macie jakieś doświadczenia.
pzdr
kris_S |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 30-01-2008, 20:49
|
|
|
ja na Twoim miejscu pomyślalbym nad calymi drzwiami i spróbowal cos dobrać pod kolor. Po lakierowaniu twoje drzwi też mogą sie nieznacznie odrózniac, a jeśli chodzi o szyby i centralny nie powinno byc problemu. Podpinasz kostke i musi dzialać. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 30-01-2008, 21:21
|
|
|
kris_S napisał/a: | Lakiernik pewnie nawali szpachli a i lakier też nie wiadomo jak się będzie zachowywał po czasie. |
Przy wymianie drzwi też nie jesteś pewny co kupujesz , a jak zrobisz swoje wiesz na czym stoisz i co masz. |
EA5W

|
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 00:55
|
|
|
Jaki masz kolor auta i ktore to drzwi. Mam srebrne do sprzedania. Masz do mnie ok 25km wiec rzut beretem. |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 204 Skąd: okolice Chełma
|
Wysłany: 31-01-2008, 11:25
|
|
|
Witam,
ja przednie drzwi wymieniałem natomiast tylne mniej zmechacone naprawialem.
Co do malowania to niestety odcień sie będzie różnił i zalecane jest aby "wyjść" czy jak to sie nazywa na sąsiednie elementy czyli zrobić tzw "cieniowanie" aby zgubić odcień farby.
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz kompletne drzwi do Cari za 250zł, ja tyle dałem za gołe drzwi, ale już były kupione więc po obiedzie bylo z tamtymi
Aha, i jak będziesz kupował używkę to rzuć okiem na listwę na drzwiach czy aby taka sama szerokość jest, ja na to nie zwróciłem uwagi i niestety okazała się inna listwa (węższa), dobrze że stara listwa jakoś przeżyła.
Pozdrawiam
Woxy |
_________________ <?php
psql_connect('database', 'user', 'topsecret');
SELECT * FROM carisma WHERE date >= (data - 1);
?>
Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 31-01-2008, 11:45
|
|
|
Jak będziesz kupował to zawsze możesz się zapytać sprzedawcy czy da Ci zdjąć boczek, jak będą miały folię na całej płaszczyźnie i w żadnym miejscu nie będzie ona rozerwana to wiesz że do drzwi nikt się nie dobierał, a jeżeli jest zerwana to wtedy spokojnie obejrzysz je w środku i zobaczysz w jakim są stanie i co robiono. Ja bym szukał pod kolor, raczej nie powinny się różnić jak kupisz z podobnego rocznika (ponadto są przyrządy do mierzenia koloru lakieru) i jak wyżej patrz na listwę. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
kris_S [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 17:19
|
|
|
Dylson. Uszkodzone mam tylne drzwi od strony kierowcy, kolor też srebrny. Jeśli masz takowe w dobrym stanie, to daj znać, może się dogadamy. Oczywiście piszemy tutaj o Cari po lifcie, bo w starej budzie to chyba raczej nie będą pasować .
Napiszcie jeszcze, czy dużo roboty jest z przełożeniem szyby i podnośnika elektrycznego. Nie wszystkie Cari miały z tyłu elektrykę i chyba ciężko mi będzie takie drzwi znaleźć.
pzdr
kris_S |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2008, 21:54
|
|
|
Drzwi do carismy przed i po lifcie byly takie same. Poprawcie mnie jesli sie myle. Ja mam drzwi przed fl. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 01-02-2008, 06:52
|
|
|
Czy takie same to Matejko będzie wiedział ale takie same tylko inna listwa |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 07:51
|
|
|
Kup drugie gołe drzwi, w dobrym układzie, tak jak piszą koledzy dasz 200-250zł, nieraz mozna trafic pod kolor, wtedy to już wogóle bajka.
Niewiem jak w Carismie ale w niektórych samochodach srebrny kolor miał sporo odcieni np:Mondeo, tak więc przy ewentualnym kupowaniu pod kolor najlepiej brać ten sam rocznik.
Szpachle lakiernik napewno nałozy, nic innego z głębokimi rysami nie zrobi, co innego wgniecienia, mozna je wyklepac ale i tu bez szpachli sie nie obejdzie .
Co do odcieni, sprawne oko dostrzeze je nawet na czarnym lakierze, a na srebrnym każdy odcień widac najlepiej, powie ci to wiekszość lakierników.
Kolego tak z ciekwaości, te 350zł to za samo lakierowanie + farba , czy wszystko w komplecie.
pzdr. |
|
|
|
 |
kris_S [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2008, 22:22
|
|
|
Z tego co się orientowałem, koszt malowania jednego elementu (cały koszt) powinien zamknąć się w tej kasie - 350 zeta. Słyszałem nawet o niższych stawkach (250), ale pewnie kolesie malują w garażu - ja się na coś takiego raczej nie piszę. Koszt 100 ml lakieru to 60 złotych reszta to szpachla i robocizna.
A tak w ogóle pieter23 to widziałem na allegro srebrne drzwi właśnie w Wołominie za 220 złotych, tylko z 2004 roku. Jest tam chyba jakiś szrot, bo sporo części mają do mitsu. |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2008, 08:09
|
|
|
kris_S napisał/a: | A tak w ogóle pieter23 to widziałem na allegro srebrne drzwi właśnie w Wołominie za 220 złotych, tylko z 2004 roku. Jest tam chyba jakiś szrot, bo sporo części mają do mitsu. |
Kolego powiem szczeże że mnie zaskoczyłeś, bo u mnie duzych szrotów niema, jest gosciu w okolicach wołomina który ma sporo częsci do mitsu, ale niewiem gdzie dokładnie, sam musze sie do niego wybrac, po silniczek elektryczny do prawej lampy.
A ta drzwi w dobrej cenie, Kolego 250zł bierze wiekszość lakierników zazwyczaj ze swoją farbą, tak jest umnie, do niektórych " pół warszawki" wali .
Także ceny mają u was festowne.
A jak interesują cie te drzwi to daj znac gdzie to dokładnie, podskocze, zobacze jak wygladają, tylko z odcieniem może być problem.
pzdr. |
|
|
|
 |
kris_S [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2008, 17:44
|
|
|
Użytkownik allegro mit-max, jest tylko numer telefonu, ale dziwne, że nie znasz bo patrząc na jego aukcje to praktycznie tylko części do mitsu. Na zdjęciach jest ładna Cari w kolorze srebrnym, ale nie widać, czy interesujące mnie drzwi są w dobrym stanie. Poza tym na masce jest duży srebrny znaczek mitsu, więc rocznikiem auto sporo młodsze od mojego i pewnie odcień lakieru może sie różnić. Gdybyś był na tym szrocie to napisz, czy mają te drzwi, ewentualnie w jakim stanie.
pzdr
kris_ST |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2008, 19:09
|
|
|
kris_S napisał/a: | Użytkownik allegro mit-max, jest tylko numer telefonu, ale dziwne, że nie znasz bo patrząc na jego aukcje to praktycznie tylko części do mitsu. |
Kolego, Miśka mam od paru miesięcy i jak do tej pory stłuczki nie było, i zadne uzywane części nie były i nie są mi potrzebne(poza silniczkiem do wspomianej prawej lampy).
Więc po prostu nieznam go, bo niemiałem okazji poszukiwac uzywanych części do mojego Misia, a te "szroty giganty" na jego fotkach to raczej nie są z okolic wołomina, bo je bym napewno kojażył.
Swoją drogą , z ciekawości zadzwonie do niego poniedzieli i zapytam się gdzie dokładnie urzęduje, wtedy podjadę do niego i wszystko sprawdzę na żywca.
pzdr.
----------------------------------------------------------------------
Kris dzwoniłem do tego gościa , mówi że ma te drzwi ale jest z Kobyłki nie z Wołomina a do tego, trzeba się z nim umawiać żeby obejrzec części , bo on w jakimś sklepie siedzi tak więc dałem sobie z nimi spokój. |
|
|
|
 |
|
|