Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ktoś tu gra na giełdzie?
Autor Wiadomość
Sz@kal 
Forumowicz
Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Wysłany: 31-01-2008, 18:00   Czy ktoś tu gra na giełdzie?

Drodzy MistuManiacy.
Sprawa jest taka troche nietypowa może i głupia ,ale może ktoś poratuje :P Chodzi o to ,że zostałem liderem jednej z grup biorących udział w konkursie portalu gazeta.pl . Po krótce powiem ,że polega to na tym iż każda z grup dostaje wirtualne 100tyś zł i musi je inwestować przez 6 tygodni tak aby zarobić jak najwiecej. No i teraz mam pytanio-dylemat: W akcje jakiej spółki zainwestować? Zna sie ktoś na tym wogóle? Wybrałbym raczej jakąś spółke która ma tendencję wzrostową akcji od dłuższego czasu. Póki co myślałem nad MMC Poland ,PGNiG ,akcje Orlenu lub Petrochemii. Nic za bardzo mi nie przychodzi do głowy a przydałoby się coś oryginalnego i raczej pewnego :) Choć może i warto zaryzykować? Jak to mówią "Jest ryzyko ,jest zabawa" :mrgreen:
Pomożecie? :D

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2008, 18:08   

Sz@kal napisał/a:
W akcje jakiej spółki zainwestować?

zwiazanej z telekomunikacja, tak mysle

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-01-2008, 22:25   

ehhhh :/ napisalem mega post i wcielo w czasie wysylania
To teraz juz w skrocie:
1. Jak na taki krótki okres to nie pchałbym się w WIG20 i inne jakieś mega duże firmy. One ani drastycznie nie spadną ani też nie wzrosną nagle. Tym bardziej ze i kasa wirtualna to trzeba isc ryzykownie, albo sie uda albo nie :)
2. Ja tak jak Arturro radziłbym się przyjżeć TechWig'owi i poszukać tam jakiś ciekawych spółek. Według mnie tam jest duży potencjał. Pytanie tylko czy w ciagu tych 6 tygodni nastapi jakies mega odbicie do góry, czy jeszcze spdnie?
3 Liznijcie coś analizy technicznej i poszukajcie spółek których cena akcji jest niedowartościowana (na necie są wzory jak to się liczy a na stronach firmowych spółek są publikowane raporty okresowe ze wszystkimi potrzebnymi danymi. Jest tez taki programik "Stock" sie chyba zwie, gdzie sie wprowadza dane i on rysuje wykresy analizy technicznej, gorsza sprawa jest potem, bo trzeba je trafnie zinterpretowac :) ale da sie :) W każdym razie moim zdaniem prędzej pójdzie w górę spółka niedowartościowana niż taka która szybko przybrałą na cenie i juz jest przewartosciowana i sie liczy ze jeszcze troche pojdzie w górę...
4 Ja mam kilka swoich ulubionych spółek (BIOTON, POLIMEXMS...) ale nie sadze aby byly na nich jakies mega skoki. Ale ogolnei ja jestem na nich na plusie (oczywiscie wchodzac i wychodzac kiedy trzeba).
5 a ze swiatem akcji rzadzą Ci co mają wielką kase to polecam obejrzeć np wykres wartości akcji dla spółki PCGUARD z całej jej okresu działania :) I na jej początku jest taki fajny moment gdzie praktycznie z dnia na dzien wartosc z kilkunastu? groszy poszybowala na 4 PLN :) Ci co wtedy wiedzieli ze tak bedzie to teraz pewnie leza na DOminikanie i maja to wszystko gdzies :) I takiej spółki Wam potrzeba :)

Pozdrawiam i powodzenia :)
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2008, 23:19   

w sumie gdybym mial mozliwosc wydania wirtualnej kasy wydalbym ja na podstawie spekulacji bo gielda to takie fajne, do tego stworzone miejsce.
np. mamy niekorzystny raport dotyczacy euro i naciski opozycji na rzad wiec pewnie za klika dni ekipa przy wladzy oglosi jakis plan dzialania (pewnie konkrety) i wlasnie zainteresowalbym sie jakas spolka budowlana ktora moze miec swoj udzial w budowaniu infrastruktury bo napewno jej akcje pojda w gore,
sam wlasnie mam troche PLN na zbyciu i sie zastanwaiam czy by nie zagrac na gieldzie.

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2008, 08:01   

no jeśli nam nie odbiorą Euro to budowlane w dłuższej perspektywie też powinny wyjść na plus. 6 tygodni to po prostu dosyć krótki okres czasu, ja raczej inwestuje w skali roku do dwóch i spólek, które w takim okresie czasu według mnie przyniosą zysk, sobie poszukuje. Na razie na minusie nie jestem :)

Pozdrawiam
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 01-02-2008, 09:49   

Polecam xtb.pl na maila moge wysłac analizy techniczne i jak sie w to bawic, mam załozone konto demo od 9 miesięcy i mysle o wejściu w realne pieniadze
Brałem udział w tamtym roku w konkursie "Nie trzeba byc maklerem by jezdzic Porshe" :)
W ciagu 6 tyg zanotowałem stope zwrotu rzedu 250%. Było by dużo wiecej ale nie miałem dostepu do internetu 24h.
Bardzo szybkie zmiany (głównie cen surowców oraz walut)

P.S sory, że tak nie spójnie ale jestem po nocce w pracy :lol:

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 01-02-2008, 09:58   

Rzecz w tym że jak już zapychasz w to własne pieniądze to już nie jesteś tak wyluzowany jak w virtualce i popełniasz błędy i tracisz realna kasę a to baaardzo boli i nakręca spiralę stresu i generuje kolejne błędy... :twisted:

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2008, 10:15   

dokładnie tak jak Saphire mówi (przynajmniej ja mam takie same wnioski z obserwacji), tak jest ze wszystkimi grami gdzie grasz wirtualną kasą (GPW, jakies Casyno, zakłady bukmacherskie) a gdy zaczniesz inwestowac wlasne, ciezko zarobione pieniadze to i akceptacja dla ryzyka spada a i przy ewentualnej stracie ta boli bardziej i czlowiek chce to odrobic i się nakreca lub też staje się bardziej przezorny a więc i inwestuje mniej agresywnie (co za tym idzie, pewne nagle skoki go omijaja, zarowno te na + jak i te na -)

Pozdrawiam
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

Sz@kal 
Forumowicz
Młody Mitsumaniak ;)

Wysłany: 01-02-2008, 15:28   

Morfi napisał/a:
Polecam xtb.pl na maila moge wysłac analizy techniczne i jak sie w to bawic, mam załozone konto demo od 9 miesięcy i mysle o wejściu w realne pieniadze

Bardzo bym prosił bo sumie to nie wiem o co w tym kaman i musze się podszkolić na szybko :) Mój mail to dbter@wp.pl albo dawid.szakal@gmail.com

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 02-02-2008, 08:07   

poszło na dawid.szakal@gmail.com od galet@tlen.pl

[ Dodano: 02-02-2008, 08:13 ]
Ja uczyłem sie na bieżąco :P to prawie jak opis gry strategicznej :D

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Wiktor 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Wysłany: 07-02-2008, 20:49   

teraz troche sie ruszylo na gieldzie,

patrz na takie spólki jak: hygienika (jesli jest tanio to kupuj), amrest (ta jest pewniakiem ale raczej w długim okresie), mci

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 07-02-2008, 22:51   

Szakal coś się ruszyło tam na giełdzie? Czekamy na jakieś info. na bieżąco ;)

stanik 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2008, 22:57   

dokłądnie, ja też chętnie poczytam wna co postawiliście, jaka strategia.. :)
#0175/KMM
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+

Sz@kal 
Forumowicz
Młody Mitsumaniak ;)

Wysłany: 08-02-2008, 20:05   

Konkurs jeszcze nie zaczęty (niedawno go ogłosili) ,narazie sie ucze co i jak :P Ale startega jaką obierzemy będzie raczej agresywna..."jest ryzyko ,jest zabawa" :D

krzypolo 
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Wysłany: 08-02-2008, 20:18   

dużo spółek ma swoje dołki i na pewno w niedługim czasie będą rosły ...................... ja bym wziął i kupił :

ZNTk KLapy - dzis wzrost około 30% i niezłu kontrakt

divicom bardzo tani.........

Elstaroils z perspektywami i tani ............. ( biopaliwa)

Veno mega debiut dzisiaj doły ...... mało akcji ( emisja prywatna) i planowana nowa emisja publiczna............

Odpowiedz do tematu