|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Po Galancie, Carisma... |
Autor |
Wiadomość |
roberto [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2008, 04:09 Po Galancie, Carisma...
|
|
|
Witam. Dawno mnie tu nie było ale myślę, że będe znowu odwiedzał częściej forum. Mojego Galanta już nie ma. Fajnie się jeździło tym samochodzikiem ale rozbiłem go. TU jest link można zobaczyć jak on paskudnie wygląda po stłuczce. Pozostałem przy marce Mitsubishi i zostałem posiadaczem tym razem Carismy z 97r 1,6 16V ok 200.000 tys przejechane, jeżdze nią od grudnia i jestem zadowolony (wrzuce zdjęcia na dniach). Ciekawy jestem co z kontrolką od ładowania akumulatora, poprostu sie zaświeca, byłem u elektronika mówił, że nie wie co za przyczyna ale ładowanie jest. Martwi mnie też skrzynia, cieżko wchodzą biegi, tu też pytanie po ilu km trzeba wymienić olej w skrzyni i jaki ewentualny koszt naprawy i oleju. Co do kontrolki, fajnie by było gdyby skasować ten błąd bez kosztów jeśli jest to możliwe. Proszę o jakieś ciekawe linki co mogłyby mi się przydać do eksploatacji mojej Niuni. Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez roberto 22-02-2008, 17:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 08-02-2008, 07:34
|
|
|
roberto napisał/a: | Martwi mnie też skrzynia, cieżko wchodzą biegi |
wina tulejek, wymien je koszt okolo 100zl roberto napisał/a: | tu też pytanie po ilu km trzeba wymienić olej w skrzyni i jaki ewentualny koszt naprawy i oleju |
w skrzyni chyba co 150 000KM albo 90 000 ale pewny nie jestem
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2008, 08:29
|
|
|
roberto napisał/a: | Ciekawy jestem co z kontrolką od ładowania akumulatora, poprostu sie zaświeca, byłem u elektronika mówił, że nie wie co za przyczyna ale ładowanie jest |
.......kolego, może po prostu pasek od alternatora jest troche za luzny, kumpel mial tak kiedyś w Carinie .
Co do tulejek, napisał juz Robson.
Oleju w chodzi 3,4 litra kosztuje ok.120zł(Elf Tranself 75W80)
Wymieniasz co 75tys według książki serwisowej.
pzdr |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 08-02-2008, 21:08
|
|
|
Z ładowaniem mam to samo kontrolka czasami zaświeci czasami nie generalnie ładowanie jest. Alternator rozbierałem już chyba ze 3 razy dokładnie był sprawdzany (uzwojenia, regulator napięcia i takie inne rzeczy) wina leży gdzieś na jakimś styku ale nie w alternatorze bo przynajmniej u mnie jest tak gdy jest deszcz mokro a w suche dni jest ok (kontrolka gaśnie). Jak znajde chwilę po prześledzę dokładnie tor przewodu od alternatora aż do kontrolki i może coś znajdę. Póki co skoro ładuje to jeżdżę
Co do skrzyni to tulejki wybieraka biegów. Koszt 50 komplet od volvo (allegro) robocizna jeśłi sam to darmo mechanik ok 50 |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
roberto [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2008, 08:52
|
|
|
Na razie jeżdżę z tymi biegami, jakos daje radę ale bedzie trzeba pomyśleć o wymianie oleju.
Kolego kielurkk. Jak będziesz wiedział czemu się ta kontrolka zaświeca to daj znać. Narazie nie wybieram się z tym do mechanika ale też jak coś będę wiedział to napiszę. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 17-02-2008, 12:13
|
|
|
roberto napisał/a: | Na razie jeżdżę z tymi biegami, jakos daje radę ale bedzie trzeba pomyśleć o wymianie oleju |
i tulejek, sam olej cos da ale nie tyle co w polaczeniu z wymiana tulejek |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 17-02-2008, 20:56
|
|
|
roberto napisał/a: | Kolego kielurkk. Jak będziesz wiedział czemu się ta kontrolka zaświeca to daj znać |
nie omieszkam się pochwalić na forum. Póki co nic się nie dzieje a zimno na dodatek więc nie zaglądam do tego tym bardziej że kontrolka baaaaardzo rzadko się zapala na chwilkę. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
|
|