[1.6 1998] Litera B na wyświetlaczu? |
Autor |
Wiadomość |
adamslodowy [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2008, 18:46 [1.6 1998] Litera B na wyświetlaczu?
|
|
|
Witam, to mój pierwszy post na grupie.
Od niedawna jezdze sobie Carisma 1.6 z 1998r w wersji GL i zauwazylem malutka literke B na wyswietlaczu przebiegu. Nie moge zassac instrukcji z podanego adresu na forum (zwraca brak strony) i nie wiem co ta literka oznacza.
Ktos poratuje?
Pozdrawiam.
Piotr Adamski |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 11-02-2008, 18:49
|
|
|
na wyswietlaczu masz dwie odległości A i B możesz je sobie przełączać dowolnie i określać dwie odległości np od ostatniego tankowania "A" i jakaś trasa niekoniecznie od tankowania "B" To takie dzienne przebycie drogi |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 11-02-2008, 18:49
|
|
|
masz 2 przebiegi w km -> jeden np A ustawiasz sobie od tankowania do tankowania -> kasujesz go tym guziczkiem przytrzymując go, a B np na trasy, ja osobiście B nawet nie kasuje jest i działa patrze tylko na A i ubytek beny
W skrócie masz 2 niezależnie od siebie pracujące liczniki przejechanych km oba naliczają do 999.9km i oba można zerować, a zmienia się je przez krótkie przytrzymanie tego guziczka od kasacji -> tzn wystarczy go nadusić |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 11-02-2008, 18:55
|
|
|
Jak mogłeś zapewne zauważyć, na wyświetlaczu po przełączeniu przyciskiem zmieniają się jago funkcje. Najpierw jest A - przebieg dzienny, B -drugi przebieg dzienny, AVG - spalanie średnie i INST - spalanie chwilowe. To B jest pomocne np. przy tankowaniach, możesz zerować dzienny przebieg A, a licznik dzienny B będzie liczył ci kilometry nadal np. do następnego tankowania. |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
adamslodowy [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2008, 18:58
|
|
|
Dziekuje za natychmiastowa odpowiedz!!!!
Mam jeszcze kilka pytan dot. samochodu, ale zanim zaczne zasmiecac forum, poszperam sobie w archwum.
Pozdrawiam
Piotr Adamski |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 11-02-2008, 21:25
|
|
|
wazu napisał/a: | Najpierw jest A - przebieg dzienny, B -drugi przebieg dzienny, AVG - spalanie średnie i INST - spalanie chwilowe. |
Jest jeszcze T - temp. zewnętrzna - o ile masz podpięty czujnik (gdy masz klimę manualną standardowo go nie ma i trzeba sobie samemu skołować) lub klimę "klimatronic" to tam już od razu on jest. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 12-02-2008, 20:30
|
|
|
saphire napisał/a: | gdy masz klimę manualną standardowo go nie ma |
ja mam manuala i mam czujnik |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 14-02-2008, 09:40
|
|
|
Ja mam manualną klimę i go nie miałem - ale dołożyłem i działa. |
|
|
|
 |
bazzi [Usunięty]
|
Wysłany: 14-02-2008, 10:23
|
|
|
odnosnie termometra jesli nie mam na wyswietlaczu literki T a jak dołoże czujnik to sie pojawi dodatkowa funkcja na wyswietlaczu ?? jak to prawda to gdzie go wpiąć i gdzie można kupić termometr |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 14-02-2008, 10:45
|
|
|
bazzi napisał/a: | odnosnie termometra jesli nie mam na wyswietlaczu literki T a jak dołoże czujnik to sie pojawi dodatkowa funkcja na wyswietlaczu ?? |
Dokładnie ja tak właśnie zrobiłem.
bazzi napisał/a: | jak to prawda to gdzie go wpiąć i gdzie można kupić termometr |
Z jakiegoś rozbitka cari-anglika który miał tzw. klimatronik czyli klimę z panelem i wyświetlaczem - czujnik jest zamontowany pod zamkiem maski silnika na tek pionowej wspierającej belce - taki czarny plastikowy walec średnicy coś koło 1cm i długości 5cm a kabel idzie pod górnym wzmocnieniem na lewo w kierunku pobocza od strony pasażera i za lampą główną w okolicy sprężarki klimy i wspomagania jest gniazdko do wpięcia wtyczki z tego sensora. |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 16-02-2008, 12:56
|
|
|
u mnie niestety nie ma wyświetlacza komputera. Licznik mam analogowy. Jeżeli kiedyś chciałbym zamontować wyświetlacz musiałbym zmienić zegary - to wiem na 102%. Jest oczywiście możliwość dodania wyświetlacza np koło lusterka wew. Ale ni o to chciałem się spytać. Co musiałbym zamontować, poza wyświetlaczem jeżeli chciałbym odczytywać np średnie spalanie, chwilowe itp ? |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 16-02-2008, 23:56
|