| [C51A 1.3] Silnik  1,3  12v  :( | 

| Autor | Wiadomość | 

| damianrally [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 02-02-2008, 21:01   [C51A 1.3] Silnik  1,3  12v  :( |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam  od  niedawno  z  moim  coltem  dzieje  sie  cos  dziwnego   jak  zaczynam  autkiem  przyspieszac  coltem  zaczyna  cos  szarpac  jakby dostawał  zamało  paliwa  ,napoczatku   zjawisko  rzadko  sie  zdazało ale  teraz  coraz  to  czesciej  jak  przyspieszam  autem  szarpie  . czym  to moze  byc  spowodowane   ( pompa  paliwa  ,filtr paliwa  ,filtr  powietrza  ) mysle  nad  zmiana  silnika   bo  z moim  jest  juz  krucho ( pojawia  sie  olej  w  filtrze  powietrza  i strasznie  sie  poci  ;(  )  moze  ma  ktos  silniczek  do  takiego  colcika  w  dobrym  stanie  silnik  1,3  12v  1990  .dzieki  za  odpowiedzi  Pozdrawiam
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 08-03-2008, 23:58, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|  | 

| Hugo   Mitsumaniak
 srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 02-02-2008, 21:05 |   
 |  
               | 
 |  
               | Pasuje jak ulał do padających świec. To bym wymienił na początek, a jak to nie pomoże to w kolejności od rzeczy najtańszych, czyli: filtr powietrza, filtr paliwa, pompa paliwa. Sprawdź czy kable WN nie mają przebicia. |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianrally [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 02-02-2008, 21:24 |   
 |  
               | 
 |  
               | jakie   swiece  polecacie    ,jakie  kable   ,filtra  powietrza  niema  sesu  wymieniac  bo  i  tak  zaraz  bedzie  w  oleju  :/  potrzebuje  silnika  co  do swiec  to  bardzo  mozliwe  bo  od  2  lat  mam  colta  i  jeszcze  nie wymieniałem 
 [ Dodano: 02-02-2008, 21:35 ]
 mam nawet  jeden  na  oku   http://moto.allegro.pl/it...lt_1_3_12v.html  silnik  jest  20  km  od mojego  zamieszkania  wiec  kusi mnie  strasznie
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Hugo   Mitsumaniak
 srebrny szatan

| 

|  Wysłany: 03-02-2008, 11:19 |   
 |  
               | 
 |  
               | Świece NGK lub Denso, kable NGK lub Seiwa. Jak Ci żre olej to jedź i kup ten silnik. 500 zł to śmieszne pieniądze (chyba nawet z osprzętem). 	  | damianrally napisał/a: |  	  | jakie swiece polecacie ,jakie kable | 
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianrally [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 04-02-2008, 11:46 |   
 |  
               | 
 |  
               | witam  dzwoniłem  do  własciciela  silnika  i  okazało  sie  ze  silnik   stoi  od  10  miesiecy  nie odpalany   ale  jest  suchutki  niema  zadnych  wycieków ale  sobie  zyczy  razem  z  przekładkom  do  mojego  colta  900  zł  :/  400  zł  za  przekładke  ;/  i  sie  wacham  czy  to  opłacalny  interes |  | 

|   |  | 

|  | 

| Hugo   Mitsumaniak
 srebrny szatan

| 

|  Wysłany: 04-02-2008, 12:46 |   
 |  
               | 
 |  
               | A sam z jakimś kolesiem w garażu nie możesz go przełożyć. To żaden problem. To niezbyt dobrze. Dla uszczelniaczy i wszelkich uszczelek. Mam nadzieję, że stał pod dachem, bo jak nie to złom. 	  | damianrally napisał/a: |  	  | okazało sie ze silnik stoi od 10 miesiecy nie odpalany | 
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianrally [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 04-02-2008, 14:29 |   
 |  
               | 
 |  
               | no  własnie   a niechce   kupic  silnika  ktury  bedzie  w  takim  stanie  jak  ja  mam  ,mój  colt  stał  jakies  2  lata bez uzytku pozatym  szkoda  mi  colcika  ,  mysle  ze   poczekam  troche  i jak  sie  trafi  jakas okazja  to   wtedy  kupie (  a  tak  na  marginesie  dzis   colt  jezdził  jak  na  mitsubishi  przystało   bez  rzadnego  szarpania   ,przyjemnosc  z  jazdy  )   .  Dzieki  HUGO za  pomoc  i  cenne  informacje   
 [ Dodano: 05-02-2008, 14:55 ]
 witam wszystkich chyba znalazłem super silniczek dzwoniłem do kolesia i umówiłem sie z nim ze pusci mi go za 500 zł ja mu zostawiam stary silnik i przekładke mam zadarmo - wszystko jest piekne tyko ze bede musiał jechac az do warszawy 35o Km . silniczek jest w ciągłej eksplatacji i niema zadnych wycieków http://moto.allegro.pl/it...agi_czesci.html
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mlody89 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 11-02-2008, 16:44 |   
 |  
               | 
 |  
               | spory przebieg tego silniczka trocha a nie znalazles z mniejszym przebiegiem?? a nie zastanawiales sie nad wstawieniem wiekszego np 1,5l?? |  | 

|   |  | 

|  | 

| Hugo   Mitsumaniak
 srebrny szatan

| 

|  Wysłany: 11-02-2008, 19:35 |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie spory tylko realny 	  | mlody89 napisał/a: |  	  | spory przebieg tego silniczka | 
  . Jak był odpowiednio eksploatowany to nic mu nie jest. |  | 

|   |  | 

|  | 

| damianrally [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 11-02-2008, 23:07 |   
 |  
               | 
 |  
               | witam  znalazłem  inny  silnik  nawet  sie  juz  z  kolesiam  dogadałem  wstepnie   silnik   jest  suchy  w  ciągłej eksplatacji nie ma  zadnych  przedmuchów  i  co  najwazniejsze  filter  powietrza   jest  suchutki  bez  oleju   ,jedyna  wada  jest  przebieg   230 tys  ;/  a  cena  400 zł   z  przeszczepem  500   -  czy  warto  jest  kupowac  taki  silnik  ????? 
 [ Dodano: 11-02-2008, 23:09 ]
 co  do  przeszczepu  na 1,5  mlody89,  to  myslałem  nadtym  ale  zbyt  duzo  roboty    kupno  silnika  ,kompa  ,itp  było  by  zbyt  kosztowne  ,poza tym  1,5  ma  sprzegło  chydrauliczne  a  1,3  machaniczne
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| mlody89 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 12-02-2008, 08:17 |   
 |  
               | 
 |  
               | nieoniecznie hydrauliczne byly wstawiane tez mechaniczne tak samo jak i w 1,3 hydrauliczne wiem bo ja mam 1,5 z mechanicznym sprzeglem   |  | 

|   |  | 

|  | 

| londolut   jradmin Colt

Auto: FK2

| 

|  Wysłany: 13-02-2008, 11:27 |   
 |  
               | 
 |  
               | To nie jest wada, jeśli silnik jeździ i nie ma wycieków to jest sprawny i będzie zdrowy jak o niego zadbasz 	  | damianrally napisał/a: |  	  | jedyna wada jest przebieg 230 tys ;/ | 
  A przebieg jest jak najbardziej prawdziwy dla auta <15lat. Za 500 z przekładką to wątpię, że znajdziesz bliżej coś lepszego jak nie chcesz dymać do Wa-wy 350km. |  
				| _________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
 Turbofrytkownicom mówimy nie

|  | 

|   |  | 

|  | 

| damianrally [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 13-02-2008, 12:42 |   
 |  
               | 
 |  
               | dzieki  za  odpowiedzi  teraz  pozostaje  mi  sie  umówic  z  kolesiem  na  przeszczep  i  colt  bedzie  zdrów  .a  tak  z  ciekawosci  bo  nie umiałem  znalesc  tego  na  forum  ,co  dokładnie  było  by  potrzebne  rzeby  wstawic  silnik 1,5 -bo  to  sinik  na  pełnym  wtrysku  no  i  o  15kM  mocniejszy  i łatwiej  go  dostac  ,czy  pod  kable  z  1,3  podepne  kompa  z  1,5 |  | 

|   |  | 

|  | 

| londolut   jradmin Colt

Auto: FK2

| 

|  Wysłany: 13-02-2008, 14:17 |   
 |  
               | 
 |  
               | Na 99% nie podejdzie stare ECU, choćby ze względu na to co piszesz, że 1,5 jest na full wtrysku. Trzeba zmienić kompa i wiązkę do kompa będą jaja z czujnikami jeśli któregoś niema w 1.3 a jest w 1.5 i odwrotnie. |  
				| _________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
 Turbofrytkownicom mówimy nie

|  | 

|   |  | 

|  | 

|  |