Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygasajace kontrolki
Autor Wiadomość
GTO
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2008, 13:39   Przygasajace kontrolki

Siema, mam takie pytanei czy tak powinno byc otoz po przekreceniu kluczka i zapaleniu kontrolek bez odpalania, kontrolka od akumulatora jest wyraznie ciemniejsza od pozostalych czy tak powinno być jezdzilem kilkoma samochodami ale tam wszystkie swiecily sie jednakowo,i nie przygasaly przy odpalaniu akumulator jest w w miare dobry ma kilka miesiecy bo poprzedni wysiadl calkowicie, ale na tamtym bylo to samo, dodam jeszcze ze przy odpalaniu wszystkie kontrolki przygasaja a ta od akumulatora jest prawie calkowice ciemna ledwo widoczna czy moglby mi ktos doraddzic co to moze by, jakies zwarcie czy moze cos innego ?

piotruś 
Forumowicz
,DZIECI KWIATY.''

Auto: ford S-Max.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-02-2008, 18:39   

Dostań sie do żarówek i zamień je jeśli nie pomoże to przeczyść szmatką okienko kontrolki .

GTO
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2008, 19:15   

To nie jest kwestia brudnej szybki -.-

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 11-02-2008, 19:49   

Jeśli chodzi o przygasanie podczas odpalanie to przeczyść kabel plusowy i minus przy rozruszniku oraz klemy na akumulatorze. Jeśli nie pomoże to trzebaby się zająć rozrusznikiem (wymiana szczotek, tulejek i ogólne czyszczenie). Powinno pomóc.

[ Dodano: 11-02-2008, 19:50 ]
Ewentualnie kabel plusowy akumulator-rozrusznik ma dosyć.

GTO
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2008, 19:57   

A co może powodowac slabe swiecenie kontrolki po przekreceniub kluczyka, moze jakies zwarcie jest w instalacji dalo by rade sprawdzic miernikiem czy czyms takim?

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 11-02-2008, 19:58   

Stawiam na powolną śmierć żarówki. Każda żarówka jak jest nowa świeci jasno, później coraz ciemniej, aż w końcu przestaje :) Pozatym są jeszcze styki w oprawce, mogą mieć słabszą przewodność niż w tej jaśniej świecącej. W każdym razie rozrusznik zostawiłbym w spokoju. W 1G w rozruszniku nie ma tulejek, są łożyska i zanim padną okropnie hałasują :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

GTO
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2008, 20:07   

ale przy podlaczeniu drugiego akumulatora zarowka sie rozjasnia , tzn podlaczanie drugiego akumulatora w senisie zeby odpalic od kogos zauwazylem to juz w czesniej jak mi padal poprzedni akumulator i z tym jest tak samo tzn wyglada to tak jak by akumulator byl slaby ale jest w miare nowy i z poprzednim bylo to samo ;/ dodam ze pozyczylem od kumpla akumulator na podmiane i dalej tak samo ;/

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2008, 09:42   

U mnie są dokładnie te same objawy. Coś musi być z instalacją, bo nawet wyświetlacz od radia czasem słabiej świeci, gdy alternator nie pracuje.
Podejrzewam zaśniedziałe styki gdzieś, albo kabel masowy. Jak znajdę wolną chwilę mam zamiar się za to wziąść.

hayabusa
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2008, 15:22   

kontrolka od akumulatora czyli od ładowania może zmierz ile ładuje alternator i poszukaj zwarcia ,coś jest nie tak ale wątpię żeby z żarówką

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2008, 05:55   

Sprawdziłem u siebie masę i jest ok, więc to nie ona jest przyczyną. Rozrusznik jest w porządku, akumulator nówka jak u GTO, zwarcia nie ma. Napięcie wyjściowe z alternatora jest poprawne.

GTO, , a na jakich dystansach głównie śmigasz? Ja teraz skojarzyłem fakt, że u mnie zaczęły występować takie objawy, odkąd zacząłem jeździć wyłącznie na trasie praca<->dom po mieście (~3km). Być może, że przez to akumulator jest zwyczajnie niedoładowany. W sobotę wybieram się w dłuższą trasę (>200km) i wówczas sprawdzę, czy coś się zmieni.
Ostatnio zmieniony przez Lothar 13-02-2008, 10:09, w całości zmieniany 1 raz  

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 13-02-2008, 09:38   

Coś Ci chyba żre prąd. W dieslu stawiałbym na świece żarowe, a w benzynie ... Może jakaś blokada zapłonu, albo diagnostyka. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w Colcie przytarty silniczek krokowy jak się przygotowywał do rozruchu, to też ssał prąd, aż kontrolki siadały. Ale jeśli u Ciebie siada tylko jedna kontrolka z akumulatorkiem to stawiałbym na układ ładowania i niepełny kontakt na jakimś połączeniu (może przy rozruszniku).

Odpowiedz do tematu