|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Raport TUV 2008 |
Autor |
Wiadomość |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 14-02-2008, 15:01
|
|
|
tomekrvf napisał/a: | Zapewne nie zadałeś sobie trudu aby porównac te samochody pod kątem zawieszenia, hamulców, silników i układów elektrycznych. |
sla napisał/a: | Dlatego nie pisz głupot ,że Mazda idzie własną scieżką i ma niewiele wspólnego z Fordem. |
gdyby nie ford mazda dawno juz by przestala sie rozwijac i obecnie byc moze nikt by nie slyszal o nowych modelach,
podobnie jak mitsu tylko ze ona ma za soba firme matke ktora pompuje "zywe i martwe" w koncern (choc chyba ostatnio przyniosl jakies zyski).
nie rozumiem po co sie "unosic" i bronic mazdy przed fordem i nie pozwolic sobie "wmowic" ze ma ona cokolwiek wspolnego z ta marka? wkoncu to najwiekszy (jeden z) producent aut na swiecie i produkuje naprawde rewelacyjne samochody, zwlaszcza jesli chodzi o wlasciwosci jezdne.
kazdy mazdowicz powinien sie cieszyc ze ford przygarna mazde. |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-02-2008, 18:10
|
|
|
Przecież od czasu Probe wiadomo, że Ford i Mazda blisko współpracowały, po co te nerwy?
Każdy ma swój gust i wybiera odpowiednie dla siebie auto, ja nie lubię Fordów, ale nie uważam np Focusa za złe auto! |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-02-2008, 11:40
|
|
|
Ja nie unoszę się. Prosiłem tylko aby porównać samochody forda i mazdy z początku lat 90 kiedy rozpoczęła się współpraca obu firm. Jako mechanik, widzę te różnice.
To, że teraz mazda3 ma wspólna platformę z Focusem nie świadczy to o tym że są to te same samochody. Wspólny jest tylko silnik 1.6 TD. Zawieszenie, hamulce i cała reszta układów jest w maździe inna (nie mówiąc już o kraju pochodzenia samochodów - oprócz BT-50 wszystkie nowe mazdy są z Japonii)
Proponuje nie uciekać do uogólnień modnych w dennych ale opiniotwórczych gazetach typu Auto Świat tylko dogłębnie zapoznać się z tematem.
Powtórzę się: 33% udziałów mazdy należy do Forda ale to nie oznacza że Mazda jest kierowana przez forda. Wszystko w tych samochodach jest inne-przede wszystkim jakość. |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-02-2008, 12:29
|
|
|
tomekrvf napisał/a: |
Powtórzę się: 33% udziałów mazdy należy do Forda ale to nie oznacza że Mazda jest kierowana przez forda. |
Niestety znowu nie masz racji. W Maździe kluczową rolę w zarządzie odgrywają przedstawiciele Forda. Już w 1996 roku prezesem Mazdy w Hiroszhimie był Szkot, a jego następcą został Amerykanin. Obecnie prezesem i dyrektorem generalnym jst Hisakazu Imaki, ale przedstawiciele Forda cały czas grają główne role w tej firmie i to właśnie dzięki nim Mazda zaczyna zdobywać jakąś pozycję na rynku motoryzacyjnym. |
|
|
|
 |
Seventy7 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2008, 15:48
|
|
|
...a wracając do głównego tematu czyli "Raportu TUV 2008" dla 2 i 3-latków, to osobiście jestem szczerze załamany. Wygląda na to, że mój Lancer wypadł gorzej niż Peżot 307, Alfa 156 czy znany z "legendarnej" usterkowości Chrysler Voyager Prawdę mówiąc, wierzyć mi się nie chce. Tymbardziej, że Lancera i Colta wrzucili do jednego worka, co jest totalną pomyłką. O ile dobrze pamiętam w ub. roku według Dekry, Colt zajął pierwsze lub drugie miejsce. Skąd takie rozbieżności między TUV, ADAC i Dekra?? |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-02-2008, 15:49
|
|
|
Strategia marketingowa (pośrednio pozyskiwanie rynku) nijak się ma do jakości oferowanych produktów (patrz samochody francuskie) - a jakość oferowana przez obie marki jest diametralnie inna.
A co do ścisłego kierwnictwa mazdy, to wśród 49 ludzi można natknąć się na 4 którzy nie są Japończykami.
Zresztą jak na współczesne czasy, taka współpraca to nic w porównaniu z tym co mamy teraz w Mitsu.(nie wspominając o MSS i Carisma) |
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-02-2008, 20:29
|
|
|
tomekrvf napisał/a: |
A co do ścisłego kierwnictwa mazdy, to wśród 49 ludzi można natknąć się na 4 którzy nie są Japończykami.
| Po co piszesz rzeczy które mijają się ze stanem faktycznym.Vice prezydentem jest Bob Graziano z Forda, a w ścisłym kierownictwie Japończycy stanowią mniejszość. |
|
|
|
 |
Lancelot [Usunięty]
|
Wysłany: 09-04-2008, 12:17
|
|
|
Coś nam się temat zmienił
Ja też nie wierze że auto do 3 lat użytkowania jest w ścisłej czołówce a póżniej czar pryska i ląduje prawie na szarym końcu.
Nad obiektywnością tych opinii bym się lekko zastanawiał.
Szerokiej drogi. |
|
|
|
 |
|
|