Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
24-04-2007, 01:06
[C52A 1.5] czujnik położenia silniczka przepustnicy
Autor Wiadomość
brodzky 
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2006, 21:21   [C52A 1.5] czujnik położenia silniczka przepustnicy

Witam

Wczoraj nagle autko stanelo. Dzis przytargalem pod dom i sprawdzilem co komputer ma do powiedzenia. Najpierw wywalil 4 błędy:
13 - miernik temp. powietrza
15 - czujnik położenia silniczka przepustnicy
21 - miernik temp. silnika
25 - czujnik ciśnienia powietrza
Następnie reset kompa (odłączenie minusa z akumulatora) i ponowny test (CE wciąż nie gaśnie):

15 - czujnik położenia silniczka przepustnicy

No i pytanko: czy to jest element krytyczny, koniecznie potrzebny by silnik palił :?:

Jeśli dobrze pamiętam to zamarł wczoraj w momencie gdy wysprzęgliłem więc na wolnych obrotach. Próbowałem odpalać z wciśniętym gazem lecz zero różnicy. Słychać tyknięcie (ale chyba nie z kompa a z tej malutkiej kosteczki schowanej za włącznikami ogrzewanych foteli) oraz pompkę paliwa. Benzyna raczej jest. Tankowałem do pełna i jest wg wskaźnika jeszcze 1/4 baku (340 km więc raczej nie oszukuje). Co tu jeszcze dodać... jak zgasł był ciepły - odpalał i od razu gasnął. Dziś gdy jest zimny jest echo tudzież jakieś czasem kaszlnięcie bym to nazwał.

Co robić? :(
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 24-04-2007, 01:06, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 05-02-2006, 22:57   Re: czujnik położenia silniczka przepustnicy

brodzky napisał/a:
No i pytanko: czy to jest element krytyczny, koniecznie potrzebny by silnik palił :?:

Na mój stan wiedzy - NIE.
Zainteresowałbym się samym kompem (te błędy wskazują na problemy z zasilaniem czujników z 5V) oraz aparatem zapłonowym. Czy to Colt 1.5 12v?

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-02-2006, 23:56   Re: czujnik położenia silniczka przepustnicy

Krzyzak napisał/a:
brodzky napisał/a:

Na mój stan wiedzy - NIE.

czyli powinien zapalić

Cytat:

Zainteresowałbym się samym kompem (te błędy wskazują na problemy z zasilaniem czujników z 5V) oraz aparatem zapłonowym.

Aparat zapłonowy jak rozumiem ma dać iskrę. Wczoraj jeszcze odpalało więc chyba jest wporzo. Zamierzałem skupić się na tym błedzie. W serwisówce niemieckiej znalazłem opis tego czegoś ale z nimieckim kompletnie mi nie po drodze. Swoja drogą to co udalo mi się rozumieć nt. błędu nr 15 jest tym co opisujesz jako bład 14.

A z komputerem... w sumie i tak muszę te kondensatory wymienić i tak więc chyba go jutro wyjmę. Może pomoże :)

Cytat:

Czy to Colt 1.5 12v?

Tak. Czyżby to był felerny model?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 06-02-2006, 00:52   

brodzky napisał/a:
A z komputerem... w sumie i tak muszę te kondensatory wymienić i tak więc chyba go jutro wyjmę. Może pomoże

Wygląda na to że właśnie one Ci padły. I masz jeden z 2 objawów padniętego komputera - pierwszy to taki że ECU wogóle nie diagnozuje błędów, CE świeci cały czas, silnik nie odpala, drugi to Twój - silnik nie odpala, ECU wywala błędy czujników zasilanych 5V.
Masz o tyle dobrze, że wiadomo że ECU jeszcze "dyszy", czyli jest szansa że wylany z kondensatorów elektrolit nie popalił wszystkiego.
Przeczytaj dokładnie stronę Krzyżaka o wymianie - adres w jego profilu.

Silnik odpala bez czujnika położenia silniczka przepustnicy - sam się niejednokrotnie przekonałem.

brodzky napisał/a:
Czyżby to był felerny model?

Nie, kondensatory w ECU padają we wszystkich modelach Mitsu z lat 88-93 mniej więcej.

http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1317

A tak poza tematem - uważam że info o kondensatorach w ECU powinno wisieć w działach Colt, Lancer, Galant, a przynajmniej Problemy Techniczne.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 06-02-2006, 07:02   

Wiec w takim razie, kondensatory na 1000000000000% - miejmy nadzieje, ze tylko....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-02-2006, 13:33   

Dobra. Mam kompuer na wierzchu. Kurde zapomniałem aku najpierw wypiac :evil: ale mam nadzieje ze to nic nie spieprzylo. Wygladaja na oryginalne czyil sporo wytrzymaly. Tylko jeden (oznaczony 1 u krzyzaka) ma babelek z boku. Ciekawe jest, ze dwa maja te sama wartosc a sa innych wymiarow. Jade gdzies kupic i znalesc serwis RTV coby mi to wlutowali.

A potem montaz i jazda inauguracyjna :)

pozdrawiam

ps. a pod dywanikiem w rogu mam ok 1 cm lodu :cry:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 06-02-2006, 14:33   

To zanim zaczniesz go naprawiać wysusz dokładnie. :wink: I jeszcze coś - nie śpiesz się, powoli za to dokładnie - to Twoja droga postepowania.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 06-02-2006, 14:42   

brodzky napisał/a:
ps. a pod dywanikiem w rogu mam ok 1 cm lodu :cry:

Czyli wlewa ci sie woda do miska. Jak bedzie cieplo to usun nieszczelnosc. U mnie jakis czas temu plynela sobie mala rzeczka kolo ecu :lol: .

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-02-2006, 15:03   

brodzky napisał/a:
Ciekawe jest, ze dwa maja te sama wartosc a sa innych wymiarow.

Ale mają inna max. temp. pracy - przyjrzyj się dokładnie. Ja załozyłem wszystkie nowe na 105 * C - tu nie ma na czym oszczędzać.

[ Dodano: Pon Lut 06, 2006 2:04 pm ]
brodzky napisał/a:
Cytat:
Czy to Colt 1.5 12v?
Tak. Czyżby to był felerny model?

Nie, ale w modelu 4G15 koniecznie trzeba zmienić kondziory, oraz awarie cewki zdarzają się częściej niż gdzie indziej.

Artii 
moderator mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2006, 10:56   

Krzyzak napisał/a:
brodzky napisał/a:
Ciekawe jest, ze dwa maja te sama wartosc a sa innych wymiarow.

Ale mają inna max. temp. pracy - przyjrzyj się dokładnie. Ja załozyłem wszystkie nowe na 105 * C - tu nie ma na czym oszczędzać.

Albo sa na wyzsze napiecie :lol: .

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2006, 11:10   

NO tak. na wyzsza temperature i z powodu braku na 16V mam na 25V ale to przeciez nie szkodzi. Wazne zeby pojemnosc byla ta sama.

Artii 
moderator mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2006, 11:13   

Najwazniejsza jest pojemnosc no i aby napiecie bylo nie nizsze niz w oryginale :) .

Odpowiedz do tematu