Zagadka dla mechanikow. |
Autor |
Wiadomość |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 16-02-2008, 20:06 Zagadka dla mechanikow.
|
|
|
Problem ze znajomego samochodem. Nie wazne jaki bo nie chce zeby wplynelo to na odpowiedz.
Model z OBDII. Zeskanowany i blad jest P0421 Warm Up Catalyst Efficiency Below Threshold (Bank 1) czyli nic innego jak katalizator. Ale tu pojawia sie male ale...
Samochod pracuje super. Dziala rowno i sunie jak zyleta. Jesli kat by siadl to oczekiwalbym zlych odczytow z drugiej sondy i kiepskiego spalania.
1. Odczyty: pokazuja oczyty na wlasciwym poziomie, sonda dziala, coprawda czasem czuc smrod z katalizatora ale wszystko wskazuje ze byloby OK.
2. Spalanie sie poprawilo. Jest duzo nizsze a oczekiwalby ze bedzie gorsze skoro albo kat zapchany albo przepalony.
Co o tym sadzicie? |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 16-02-2008, 21:32
|
|
|
allias napisał/a: | Nie wazne jaki bo nie chce zeby wplynelo to na odpowiedz. |
Ważne Podaj jaki a zobaczymy co oznacza ten błąd ? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 16-02-2008, 23:14
|
|
|
Nie chodzi o złe odczyty z drugiej lambdy tylko o to że różnica w odczytach miedzy obiema lambdami jest zbyt mała czyli kat nie katalizuje stąd druga lambda pokazuje to co pierwsza lub też ma bardzo zbliżone wskazania a komp to wykrywa i zgłasza jako problem z katem chyba że to któraś lambda jest zwalona a nie kat. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2008, 01:17
|
|
|
turek61 napisał/a: | allias napisał/a: | Nie wazne jaki bo nie chce zeby wplynelo to na odpowiedz. |
Ważne Podaj jaki a zobaczymy co oznacza ten błąd ? |
P0421 Warm Up Catalyst Efficiency Below Threshold (Bank 1)
[ Dodano: 17-02-2008, 01:21 ]
saphire... tez tak myslalem ale wszystko wskazuje na to ze kat chodzi bo odczyty sa dosc rozne. Wyzerowalem mu kod i zobacze czy wroci do mnie za tydzien lub dwa. Mam przecucie ze jezdzil na jakies kijowej mieszance bo wszystko wskazuje na to ze tu w UK nie problem o kiepska wache. |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 17-02-2008, 10:54
|
|
|
A jak wygląda kat? Może się już rozsypał mechanicznie ze starości/rdzy i jest nieszczelny. Spaliny gdzieś uciekają i druga sonda nie może zrobić właściwej korekty więc ecu wywala błąd. Sama sonda może być dobra. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2008, 11:49
|
|
|
Puki co wyresetowalem mu ECU i zobacze co sie stanie. On mial ten sam problem co ja z paliwem w UK. Kat jest oki. Samochod jest 4 letni z przebiegiem 65 tys mil. |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 17-02-2008, 13:15
|
|
|
allias napisał/a: | Problem ze znajomego samochodem. Nie wazne jaki |
Jaki samochód ? |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 17-02-2008, 14:01
|
|
|
allias napisał/a: | saphire... tez tak myslalem ale wszystko wskazuje na to ze kat chodzi bo odczyty sa dosc rozne. Wyzerowalem mu kod i zobacze czy wroci do mnie za tydzien lub dwa. Mam przecucie ze jezdzil na jakies kijowej mieszance bo wszystko wskazuje na to ze tu w UK nie problem o kiepska wache. |
Wystarczy że mu wlali ołowiowej to dosłownie po jednym baku takiej kat jest na szmelc albo że poszły uszczelniacze i brał olej i dopalał w kacie to tez szybko załatwia kata. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-02-2008, 14:14
|
|
|
Nie ma tu ołowiowej.
Myślę, że najprościej byłoby po prostu zobaczyć w jakim stanie jest katalizator zamiast gdybać.
Ustarka wyświetlana wskazuje na zbyt niską temp katalizatora co jest wykrywane przez drugą sondę (wyniki drugiej nie różnią się w wystarczającym stopniu od pierwszej). |
Just think...
. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 17-02-2008, 14:33
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | wyniki drugiej nie różnią się w wystarczającym stopniu od pierwszej |
To właśnie napisałem kilka postów wyżej. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-02-2008, 15:22
|
|
|
saphire, zauwazyłem. To, że nie napisałem, że Ty to już napisałeś nie znaczy, że nie widziałem.
|
Just think...
. |
|
|
|
 |
|