[Cari 1.6] Szum przy kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
Petro [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2007, 22:27 [Cari 1.6] Szum przy kierownicy
|
|
|
Witam serdecznie po raz pierwszy na forum !!!
Moją Carisme nabyłem 2-tygodnie temu. Mam jak na razie drobny problem z układem kierowniczym, otóz przy skrętach kierownicy jest słyszlane lekkie ocieranie (byc może o gumę). Odwiedziłem warsztat specjalizujący siię w układach wspomagania gdzie stwierdzono iz z układem kierowniczym jest wszystko ok, a problemik dalej drażni ucho.
Prosze o pomoc doświadczonych uzytkowników Cari.
Serdecznie pozdrawiam!
|
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 07-11-2007, 17:21
|
|
|
przy max. skręcie??? czy nawet delikatnym i czy dzwiek jest spod samej kieronicy czy z głębi układu? |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:36
|
|
|
ja mam to samo. Tak jakby guma o metal obcierała, w całym zakresie obracania, najgorsze to jest na parkingu, jak się dużo kręci - strasznie drażni. Kumpel mi coś mówił, że to jakieś zaciski, ale nie sprawdzałem tego. Dźwięk dobiega z wnętrza (ale gdzieś zaraz pod kierownicą, nie głęboko). |
|
|
|
 |
Petro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2007, 20:32
|
|
|
andy1 napisał/a: | ja mam to samo. Tak jakby guma o metal obcierała, w całym zakresie obracania, najgorsze to jest na parkingu, jak się dużo kręci - strasznie drażni. Kumpel mi coś mówił, że to jakieś zaciski, ale nie sprawdzałem tego. Dźwięk dobiega z wnętrza (ale gdzieś zaraz pod kierownicą, nie głęboko). |
Idenycznie jest u mnie. Co z tymi zaciskami? |
|
|
|
 |
maciejowy
Nowy Forumowicz maciejowy
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 09-11-2007, 18:02
|
|
|
u mnie jest to samo, ale myslalem ze to silniczek ukladu wspomagania... chetnie bym sie pozbyl tego szumu... pzdr |
|
|
|
 |
Petro [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 12:19
|
|
|
Byłem wczoraj z problemem szumu przy kierownicy w specjalistycznym zakładzie w Połuszowicach pod Lublinem.
Mechanicy po zbadaniu nie stwierdzili nic złego co mogło być w konsekwencji szkodzić układowi wspomagania. Tam poprostu ociera lekko jakaś guma i mozna by to usunąć po rozebraniu całej kolumny kierowniczej a to byłby koszt ok. 600-700zł co sie w żadnym wypadku nie opłaca.
Trzeba po prostu przyzwyczaic do tego ucho i się nie przejmować.
Także Ci użytkownicy co maja ten sam problem nie maja sie czym martwić, chyba że mają gruby portfel.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
cas [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2008, 15:53
|
|
|
tez tak mam. ja to lubie |
|
|
|
 |
bobson [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2008, 19:22
|
|
|
a co to za zakład?? w połuszowicach czy oni zajmuja sie tam tylko mitsubishi i czy ogolnie mechaniką?? |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2008, 07:06
|
|
|
Panowie chodzi Wam o szum,czy takie piszczenie jakby guma ocierała??Piszczenie wiem jak usunąć i wiem skąd dochodzi,ale o szumie to nic mi nie wiadomo.Napiszcie to postaram się opisać jak temu zaradzić. |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 21-02-2008, 09:06
|
|
|
Też mam takie odgłosy, początkowo mnie to denerwowało , teraz się przyzwyczaiłem. To efekt ocierania czegoś o kolumnę kierownicy, może osłony na desce rozdzielczej. Można sie przyzwyczaić bo u mnie jest dośc ciche, prawie nikt z jadących ze mną tego nie zauważa. Ciekawe jak mozna to usunąc w jakis prosty sposób. Heckler jeśli możesz to napisz Pozdrawiam. |
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2008, 10:42
|
|
|
A proszę bardzo Aby zlikwidować upierdliwe piszczenie potrzebna jest strzykawka, grubsza igła i olej silnikowy. Słyszalne piszczenie w okolicy koła kierownicy pochodzi z innego miejsca. W miejscu gdzie kolumna kierownicy,wchodzi,w podłogę na przelocie jest uszczelka ,lub jakiś gumowy oring i to piszczenie z tą dochodzi. Należy jak najbliżej kolumny wbić igłę i powoli kapnąć tam oleju. Pokręcić kierownicą i czynność powtórzyć, aż piszczenie ustąpi. Mnie pomogło i nic od czerwca na razie nie piszczy. Cała operacja jest prosta tylko pozycja podczas jej wykonywania bardzo niewygodna. Piszczenie najbardziej było słyszalne podczas kręcenia kierownicą na postoju,albo jak radio było wyłączone |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 21-02-2008, 17:47
|
|
|
no to juz wiemy skad to piszczenie sie bierze,
dzieki |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 22-02-2008, 06:43
|
|
|
Prawdopodobnie ociera kolumna kierownicy o gumowy oring.Stąd to piszczenie,odrobina oleju to zniweluje.Widocznie jest to za ciasno spasowane,lub złej jakości uszczelnienie. |
|
|
|
 |
sciukagtr [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2008, 13:36
|
|
|
WITAM KUPILEM ALUFELGI DO CARIZMY Z 96R O ROZMIARZE 16 ZALOZE JE |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 23-02-2008, 18:01
|
|
|
sciukagtr napisał/a: | WITAM KUPILEM ALUFELGI DO CARIZMY Z 96R O ROZMIARZE 16 ZALOZE JE |
no i
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|