Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Zerwana linka do otwierania tylnej klapy..
Autor Wiadomość
Gabek_82
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2008, 13:18   [CA4A 1.6] Zerwana linka do otwierania tylnej klapy..

Witajcie :)

Zerwała mi sie linka od tylnej klapy, chciałem otworzyć a tu zonk :/ a co najlepsze miałem problemy z otworzeniem kluczykiem bo cięgło(końcówka przy zamku) była ukruszona...
Udało mi sie wreszcie otworzyć od środka co nie powiem ale zajęło mi trochę bo sie musiałem poskładać przed zabiegiem bo w bagażniku mało miejsca jest :)
No i tak: na razie naprawiłem i mam dostęp do bagażnika ale tylko za pomocą kluczyka, zatem potrzebuje wytycznych , może ktoś już miał taki problem i podpowie jak wymienić linkę, jaką długość ma linka no i gdzie sie w taka linkę zaopatrzyć??

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2008, 15:30   

Oryginalna linka w pancerzyku to wydatek rzędu 200 PLN. Zamienników brak. Ze swojej strony sugeruję dorobić linkę. Są na to dwa sposoby:
1. Oddać do warsztatu dorabiającego linki. Koszt od kilkunastu do ponad 100 PLN (w Auto-Lince płaciłem 130 PLN, ale to było jakieś 3 lata temu).
2. Wyjąć zerwaną linkę z pancerza i ruszyć na poszukiwania linki o takiej samej długości. Ważne jest przy tym, by wałeczek na końcu linki, wchodzący do dźwigienki był taki sam. Z tego, co pamiętam w zamku linka mocowana jest dwoma śrubami i nie ma tam żadnej końcówki. Możesz zatem kupić dłuższą linkę i przyciąć ją do odpowiedniej długości.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-02-2008, 15:33   

Trzeci sposób, zawitać do działu Kupię/Sprzedam. Ktoś z forum na pewno puści ci linkę z jakiegoś rozbitka za śmieszne pieniądze, bez szukania, kombinacji i zbędnych ceregieli ;)

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2008, 19:16   

Wczoraj mi tez pekla ale ja mam troche lipe bo jakis kretyn (poprzedni wlasciciel) zaszpachlowal mi zamek od klapy i teraz bedzie lipa dobrac sie do zamka bo jest pod plastikami, ktory z tego co pamietam to nie zejdzie bez otwarcia klapy :/ Mam nadzieje ze pekla gdzies przy klamce.

Gabek_82
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 07:19   

a nie da sie podważyć tej listwy co jest na brzegu bagażnika?? pod nią na dolnej części zamka jest taki uchwyt , trzeba go tylko lekko przesunąć [jeśli jesteś od strony środka samochodu] w lewą stronę i klapa otwarta :) ja tak zrobiłem i powiem ci szczerze że nawet nie potrzebnie ściągałem plastiki bo zapewne udało by mi się to przez te otwory co są do śrub zamka - myślę że śrubokrętem dasz sobie radę. Pozdrawiam

rafamalk
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 08:58   

Ja też mam zerwaną linkę, ale wpadłem na inny pomysł.

Zamiast kokbinowac i kupować linki kupiłemk siłownik za 10zł i teraz będę miał bagażnik otwierany jednem naciśnięciem guzika ;-)

Gabek_82
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 11:21   

rafamalk napisał/a:
Ja też mam zerwaną linkę, ale wpadłem na inny pomysł.

Zamiast kokbinowac i kupować linki kupiłemk siłownik za 10zł i teraz będę miał bagażnik otwierany jednem naciśnięciem guzika ;-)

rafamalk no to prosimy Cię bardzo o jakieś szczegóły np: jak to zainstalować jaki siłownik użyłeś no i oczywiście o fotki... ps. pomysł mi się podoba :)

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 20:29   

rafamalk napisał/a:
Zamiast kokbinowac i kupować linki kupiłemk siłownik za 10zł i teraz będę miał bagażnik otwierany jednem naciśnięciem guzika

tez o tym myslalem.

Gabek_82 napisał/a:

rafamalk no to prosimy Cię bardzo o jakieś szczegóły np: jak to zainstalować jaki siłownik użyłeś

kupujesz zwykly silownik od centralnego i podlaczasz go poprzez wlacznik do aku i sie cieszysz otwierana klapa przy pomocy nciscniecia jednego guzika :P

Browar
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 21:38   

To jest idelane rozwiazanie z tym silownikiem Panowie i tez to bede robil .

Tyle ze dobra rada:

zanim cokolwiek zrobicie sciagnijcie próg lewy i okladzine podlogi i zaglodnijcie na ciegla za ktore "ciagniecie" przy otwieraniu wlewu oraz wlasnie owego bagaznika.
Najczesciej linki urywaja sie zaraz za ciegielkami.Linki na poczatku maja takie kulki walcowate jak w rowerach w v-brakach kojarzycie nie?ona sa wmontowane w kilka blaszek, ktore z biegiem lat sie wyginaja pod naporem sily wlasciciela i tez niekiedy sniedzieja lub rdzewiwja - linka sie wyslizguja z tych blaszek.Nigdy tam nie zagladalem a wpadlem na to przypadkiem jak mi sie tez spieprzyla linka od bagaznika.

Gab jezeli to nie to, moge Cie poratowac taka linka :)

Tomekp 
Mitsumaniak
A tak wygląda teraz:

Auto: Mitsubishi Colt '95 GLXi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-02-2008, 21:50   

SlaVkoEg napisał/a:

kupujesz zwykly silownik od centralnego i podlaczasz go poprzez wlacznik do aku i sie cieszysz otwierana klapa przy pomocy nciscniecia jednego guzika :P

Często alarmy sprzężone z centralnym zamkiem mają funkcję dodatkowego siłownika - specjalnie przeznaczone właśnie dla bagażników czy wlewów paliwa - wyzwala się je przez np. dłuższe przytrzymanie przycisku otwierania drzwi (zależy to też od modelu alarmu) - i ma się otwieranie bagażnika z pilota :wink:

Browar
[Usunięty]

Wysłany: 18-02-2008, 22:14   

Tomekp napisał/a:
Często alarmy sprzężone z centralnym zamkiem mają funkcję dodatkowego siłownika - specjalnie przeznaczone właśnie dla bagażników czy wlewów paliwa - wyzwala się je przez np. dłuższe przytrzymanie przycisku otwierania drzwi (zależy to też od modelu alarmu) - i ma się otwieranie bagażnika z pilota

brawko :mrgreen:

Odpowiedz do tematu