Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Zamiana alufeg
Autor Wiadomość
Petro
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 21:13   [Cari 1.6] Zamiana alufeg

Mam w posiadaniu komplet aluminiowych felg R15, oryginalnych z deklami na śruby, w dobrym stanie. Chce koniecznie zamienić na podobne tylko R14. Czekam na kontakt i propozycję.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-02-2008, 21:18   

Ale jakie jest konkretnie pytanie :?: bo jesli chcesz zamienic/sprzedac to nie do konca jest to trafny dzial...
Dlaczego chcesz zamienic felgi 15 na 14tki :?:
pozdroo

Petro
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 21:30   

Dlategp chcę zamienić bo sa za duże ( na tabliczce znamionowej są R14), a i tak musze kupic opony letnie. Sprzedający mi ten samochód (ściągany z Niemiec) musial przed sprzedażą je zamienić.

motoches
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 21:36   

17" albo 18" może byłyby za duże, ale 15"?? Czy poza wzmianką na tabliczce znamionowej są jakieś przesłanki żeby je zmieniać? Taki krok nie ma sensu... pzdr

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 19-02-2008, 21:44   

Petro napisał/a:
Dlategp chcę zamienić bo sa za duże ( na tabliczce znamionowej są R14), a i tak musze kupic opony letnie. Sprzedający mi ten samochód (ściągany z Niemiec) musial przed sprzedażą je zamienić.

Nie zmieniaj :!: Model po lifcie jest przystosowany do poruszania sie na "pietnastkach". Nie ma sensu zmieniac na 14tki. Poza tym wyglad tez na tym ucierpi...za sprawa mniejszych felg...
Pozdroo

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 19-02-2008, 22:16   

witam a ja na odwrót własnie zamierzam zamienic 14 na 15więc jak chcesz to mozemy zahandlować. Masz moze jakies zdjęcie tych felg??

szczepek76
[Usunięty]

Wysłany: 19-02-2008, 22:16   

nie zmieniaj na mniejsze
ja mam 1.6 i jezdze na 16" w lato i jest ok

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 19-02-2008, 22:18   

Też bym tak radził...Nie zmieniaj na mniejsze :P 15 w Carismie (ty masz jeszce po lifcie) to nic dziwnego...Tak jak pisał Robson wygląd straci także :doubt:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 19-02-2008, 22:34   

jest taka opcja jeszcze jeszcze ze jak masz rozstaw 4x114,3 to moga ci nie wejsc 14''
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

piter23
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2008, 18:06   

Nie wrzucaj 14 bo zrobisz z samochodu " taczkę".

Cari ma sporą bryłe i na tak małych felgach, bedzie wyglądać śmiesznie, wiem jak wygląda moja na zimówkach 175/65 R14, wygląda komicznie.A że takie są zalecane i wypisane na tabliczce, to nie znaczy, że niemozna założyć większych, oczywiście pamiętając o zasadzie , że zwiekszając średnicę felgi , zmniejszamy profil opony.

pzdr

Master 
Mitsumaniak
Mitsubishi Carisma

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 24-02-2008, 13:11   

z tego co mi wiadomo hamulce w carismie nie naleza do najtrwalszych wiec zalozenie zbyt duzych felg mysle ze pogorszy ich skutecznosc choc nie w tym przypadku cal roznicy to w normie

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 24-02-2008, 14:07   

Master napisał/a:
z tego co mi wiadomo hamulce w carismie nie naleza do najtrwalszych wiec zalozenie zbyt duzych felg mysle ze pogorszy ich skutecznosc choc nie w tym przypadku cal roznicy to w normie

rozwin mysl ??
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Wysłany: 24-02-2008, 16:12   

Master...chodzi Ci o to że jak za duże felgi to pogorszą się hamulce ? Czy co ? :roll: :)

Master 
Mitsumaniak
Mitsubishi Carisma

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 24-02-2008, 17:12   

Chodzi mi o to ze przykładowo przytocze (nie dosłownie) słowa Leszka Kuzaja z programu "Zakup Kontrolowany" na tvn turbo iz zakładając większe felgi (sporo wieksze) załoz wieksze hamulce, konkretnie to jak ktos np w carismie ma seryjnie 14 a chce wepchac tam 17 to nie ma co marzyc ze skutecznosc hamulców bedzie tak samo dobra jak na 14. Dlatego przy takim zabiegu pasuje zalozyć przynajmniej tarcze o wiekszej srednicy, jest to mysle logiczne. No ale to troche odbiegniecie od tematu postu bo chodzi w tym przypadku o przesiadke z wiekszych na mniejsze.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 24-02-2008, 18:57   

Master, warto trochę odświeżyć fizykę. Skoro średnica koła się nie zmieni (bo przy zmianie średnicy felg zmieniasz profil opony), to i siła hamowania się nie zmieni. A p. Kuzajowi chodziło raczej o to, że przy zmianie felgi na większą MOŻESZ zmienić tarcze na większe, co spowoduje zwiększenie siły hamowania.
Pozdrawiam
Andrzej

Odpowiedz do tematu